Κυριακή, 13 Σεπτεμβρίου 2015 14:48

Πάντα επίκαιρα τα μηνύματα της Μεσσηνιακής Κοινωνικής Επανάστασης του 1834

Το σπίτι του Γιαννάκη Γκρίτζαλη, στο Πάνω Ψάρι Το σπίτι του Γιαννάκη Γκρίτζαλη, στο Πάνω Ψάρι

ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΣΤΟ ΠΑΝΩ ΨΑΡΙ 
«Αν κρατήθηκε ζωντανή η Επανάσταση του ’21, κρατήθηκε από την ψυχή των Ντρέδων», των παλικαριών από τα Σουλιμοχώρια της ορεινής Τριφυλίας, εκείνων που λίγα χρόνια μετά ξεκίνησαν την πρώτη μεγάλη κοινωνική επανάσταση στο νέο Ελληνικό κράτος, το 1834…

Την άποψη αυτή για τους Ντρέδες, τη συμβολή τους για τη διάσωση της Επανάστασης του ’21 και την ύπαρξη της σημερινής Ελλάδας διατύπωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, που ήταν και ο ομιλητής στον εορτασμό της επετείου της Μεσσηνιακής Κοινωνικής Επανάστασης του 1834, που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Πάνω Ψάρι του πρώην Δήμου Δωρίου Τριφυλίας και νυν Δήμου Οιχαλίας.
Τον Πέτρο Τατούλη τον είχαμε ξαναδεί στον εορτασμό για τη Μεσσηνιακή Κοινωνική Επανάσταση στις αρχές της περασμένης δεκαετίας, ήταν τότε βουλευτής Αρκαδίας της Νέας Δημοκρατίας, πριν ακόμη πάρει την κυβέρνηση. Όπως φάνηκε από την ομιλία του, η οποία έγινε χωρίς γραπτό κείμενο, έχει μελετήσει σε βάθος την ιστορία της συγκεκριμένης περιόδου. Περιέγραψε το ιστορικό πλαίσιο, αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες πηγές, μίλησε με ημερομηνίες, ενώ, το κυριότερο, απέφυγε να προβεί σε πολιτικά σχόλια σε σχέση με την πολιτική κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη χώρα. Είπε μόνο ότι τα μηνύματα της Κοινωνικής Επανάστασης είναι διαχρονικά επίκαιρα, όπως και ότι η γενναιότητα, ο πατριωτισμός, η εντιμότητα των Ντρέδων πρέπει να είναι διαχρονικό παράδειγμα.

 

Βέβαια η συμμετοχή του Πέτρου Τατούλη στον εορτασμό είχε ως αποτέλεσμα να διοργανωθεί η εκδήλωση πολύ καλύτερα. Η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας έβαλε μικροφωνική εγκατάσταση, κάλεσε τον Χρήστο Κατσαμπάνη να λειτουργήσει έκθεση με μέρος της συλλογής του από άρματα του ’21, αυθεντικές παραδοσιακές φορεσιές και αυθεντικούς παλιούς χάρτες, ενώ ανατέθηκε και σε εταιρία κέτερινγκ να διοργανώσει γεύμα για τους καλεσμένους.
Ο Πέτρος Τατούλης στην ομιλία του περιέγραψε τη βιαιότητα των Ρουμελιωτών όταν εισέβαλαν στην Πελοπόννησο, κατά τον εμφύλιο μετά την Επανάσταση του ’21,το 1824, αλλά και την άλωση ιδιαίτερα της Μεσσηνίας από τα στρατεύματα του Ιμπραήμ που ακολούθησαν. Ωστόσο ο περιφερειάρχης τόνισε ότι «κανένας Μεσσήνιος δεν προσκύνησε, και δεν προσκύνησε γιατί αυτή η πηγή φιλοπατρίας, ηρωισμού, αγωνιστικότητας και εντιμότητας των Νταραίων (Ντρέδων) δεν επέτρεψε ποτέ σε κανέναν να διαννοηθεί ότι μπορεί να φτάσει σε μια τέτοια κατάσταση». Υπογράμμισε λοιπόν ότι «η άποψή μου, μετά από ενδελεχή έρευνα, είναι ότι αν κρατήθηκε ζωντανή η Επανάσταση του ’21, κρατήθηκε από την ψυχή των Ντρέδων. Από τα αναμφισβήτητα ηρωικά κατορθώματα των Ντρέδων οπλαρχηγών και των Ντρέδων πολεμιστών. Γιατί ακριβώς αυτή η πίστη, αυτή η αγωνιστικότητα, ήταν το κύριο στοιχείο που θεμελίωσε την αντίσταση απέναντι στον Ιμπραήμ».

Ανάμεσα στους επισήμους ο Μητροπολίτης Τριφυλίας και Ολυμπίας Χρυσόστομος, ο περιφερειάρχης,  η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη, ο δήμαρχος Οιχαλίας Αριστείδης Σταθόπουλος, η θεματική αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου, ο επικεφαλής της Πελοποννησιακής Συνεργασίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο Παναγιώτης Αλευράς, ο αντιπεριφεριεάρχης και υποψήφιος βουλευτής της Ν.Δ. Περικλής Μαντάς

 

Ο Πέτρος Τατούλης αναφέρθηκε και στη συμμετοχή των Ντρέδων στους αγώνες μετά το ξέσπασμα της Επανάστασης του ’21, τονίζοντας ότι «οι Ντρέδες στην Επανάσταση ήταν οι δυνάμεις καταδρομής των Ελλήνων στρατιωτών και δεν ήταν τυχαίο ότι ο Θόδωρος Κολοκοτρώνης τους ανέθετε τις πιο κρίσιμες αποστολές». Και ακόμη ότι «οι Ντρέδες οπλαρχηγοί και πολεμιστές δεν έλαβαν μέρος σε καμία λαφυραγωγία, δεν ζήτησαν ποτέ τους δημόσια γη ως αποτέλεσμα της δικής τους προσφοράς, γιατί ήταν υπερήφανοι άνθρωποι, ήταν έντιμοι πολεμιστές, ήταν τίμιοι πατριώτες και τίμιοι αγωνιστές».
Σε ό,τι αφορά τα αιτήματα της Κοινωνικής Επανάστασης του 1934 αλλά και τη λήθη στην οποία έπεσε αυτό το μεγάλο ιστορικό γεγονός από τους ιστορικούς και την ιστορία, ο Πέτρος Τατούλης υπογράμμισε ότι η Επανάσταση είχε «καθαρώς πατριωτικό χαρακτήρα, με καθαρώς πατριωτική κατεύθυνση, χωρίς να βάζει σε αμφισβήτηση κανένα θεσμό, ζητώντας όμως εξαρχής εξυγίανση όλων των προβλημάτων που αντιμετώπιζε τότε η περιοχή αλλά και η χώρα γενικότερα. Η κοινωνική επανάσταση είχε χαρακτήρα βαθύτατα κοινωνικό,  βαθύτατα πολιτικό και βαθύτατα πολιτικό. Η κοινωνική επανάσταση του 1834 θεωρώ ότι θα έπρεπε να ήταν ο θεμέλιος λίθος της εκπαίδευσης των νεοελλήνων επάνω στην ιστορική αλήθεια και στην ιστορική αναγκαιότητα. Γιατί, όπως λέει ο μεγάλος μας ποιητής, ο Παλαμάς, εθνικό είναι μόνον αυτό που είναι αληθινό. Αλλά δυστυχώς όμως οι σκοπιμότητες άφησαν αυτό το μεγάλο ιστορικό γεγονός στη λήθη της ιστορίας. Στη λήθη της ιστορίας γιατί η μικροψυχία ήταν ο κυρίαρχος κατευθυντήριος ρόλος όλων αυτών που ήθελαν να νέμονται την εξουσία, να οδηγούν στη λήθη την ιστορία και να δημιουργούν τα τεράστια ζητήματα εύρυθμης εξέλιξης της ελληνικής κοινωνίας».

 

Πάντως ο Πέτρος Τατούλης επαίνεσε τους ανθρώπους εκείνους που ανέλαβαν να αναδείξουν αυτό το ιστορικό γεγονός, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θυμόμαστε αυτές τις ηρωικές μορφές που δυστυχώς η ιστορία θέλησε να ξεχάσει αλλά σημαντικοί συμπατριώτες σας, σημαντικοί άνθρωποι, από το Ψάρι και από τα υπόλοιπα χωριά, πέτυχαν μέσα σε αυτά τα χρόνια να ξαναθυμίσουν αυτή την ιστορία, αυτές τις σημαντικές ιστορικές στιγμές». Και ο εκείνος που ξεκίνησε αυτή τη σημαντική εκδήλωση ώστε να αποκατασταθεί η ιστορία, είναι ο Διονύσης Αθανασόπουλος, από το Ψάρι».

Ο Διονύσης Αθανασόπουλος από το Ψάρι και τον Προοδευτικό Σύλλογο Ψαρραίων, πρωτεργάτης της εκδήλωσης εορτασμού της Μεσσηνιακής Κοινωνικής Επανάστασης του 1834

Φυσικά ο Πέτρος Τατούλης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στους πρωταγωνιστές της Μεσσηνιακής Κοινωνικής Επανάστασης, τον κορυφαίο Γιαννάκη Γκρίτζαλη από το Ψάρι, τον Μητροπέτροβα από τη Γαράντζα (Άνω Μέλπεια), τον Αναστάση Τζαμαλή από το Ασλάναγα (Άρι).

Ξενάγηση στην έκθεση του Χρήστου Κατσαμπάνη (στο βάθος με το μικρόφωνο), με άρματα του '21, με αυθεντικές φορεσιές, με αυθεντικούς χάρτες περιηγητών της εποχής


Η εκδήλωση ξεκίνησε με θρησκευτικές τελετές, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας, Χρυσόστομου. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο σπίτι του Γιαννάκη Γκρίτζαλη, η ομιλία του Πέτρου Τατούλη, ξενάγηση στην έκθεση του Χρήστου Κατσαμπάνη από τον ίδιο, παραδοσιακοί χοροί από χορευτικό τμήμα του Δωρίου και γεύμα.
Στ.Μ. 

 

Ο Κωνσταντίνος Καράμπελας, από τον Όμιλο Συλλόγων Επικούριος Απόλλωνας,  καταθέτει στεφάνι στο σπίτι του Γιαννάκη Γκρίτζαλη

 

Κατάθεση στεφάνου από τον Μίλτο Γυφτόπουλο, από το Σύλλογο Ψαρραίων "Το Μετσίκι"