Τρίτη, 20 Οκτωβρίου 2015 21:22

Επέτειος της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου

Επέτειος της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΠΥΛΟ 
Κορυφώθηκαν σήμερα στην Πύλο οι επετειακές εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 188 χρόνων από τη Ναυμαχία του Ναυαρίνου, η οποία σφράγισε και τη προοπτική για τη δημιουργία του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους. «Σήμερα, ξαναζωντανεύει σε όλους εμάς, με κινηματογραφική ταχύτητα, όσα η μηχανή του χρόνου, μέσα από τόνους ακαδημαϊκής και συγγραφικής μελάνης, περιγράφει, λεπτό προς λεπτό, σχετικά με το χρονικό της ιστορικής Ναυμαχίας του Ναυαρίνου. Το παράδειγμα της Ναυμαχίας μας υπενθυμίζει ότι…

…η ελευθερία και η ανεξαρτησία δεν είναι ορισμοί, αλλά αξίες, που καλούμαστε να υπερασπιστούμε κάθε φορά και σε κάθε συγκυρία», δήλωσε ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος, Δημήτρης Καφαντάρης, στο πλαίσιο του εορτασμού.
Οι επετειακές εκδηλώσεις για τη Ναυμαχία του Ναυαρίνου με τη συμμετοχή αγημάτων του Στρατού Ξηράς, της Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού που απέδωσαν τιμές στη μνήμη των ηρώων για την ελευθερία του Ελλήνων.
Παρά το συννεφιασμένο καιρό και τα ψιλοβρόχια κόσμος μαζεύτηκε από νωρίς για να παρακολουθήσει την εκδήλωση. Η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού παιάνισε στους κεντρικούς δρόμους της πόλης εμβατήρια, καλώντας τον κόσμο να γιορτάσουν όλοι μαζί την επέτειο του Ναυαρίνου. Ακολούθησε η έπαρση των σημαιών, συνοδεία όλων των αγημάτων και των επισήμων και η δοξολογία στον μητροπολιτικό ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Εν συνέχεια πραγματοποιήθηκε η επιμνημόσυνη δέηση μπροστά από το μνημείο των Τριών Ναυάρχων και η κατάθεση στεφάνων από τον εκπρόσωπο της Βουλής, τους εκπροσώπους της Μεγάλης Βρετανίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας, τις ένοπλες δυνάμεις, την Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Δήμο Πύλου-Νέστορος. Τον πανηγυρικό λόγο της ημέρας εκφώνησε ο Αθανάσιος Χρήστου, Επίκουρος Καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ο οποίος μετέδωσε τόσο τη σημαντικότητα της ιστορικής αυτής μάχης στη μετέπειτα ιστορία όσο και την απήχηση του γεγονότος στο σημερινό κοινωνικοπολιτικό γίγνεσθαι. Τη σκυτάλη πήρε η μαθήτρια του 2ου Δημοτικού Σχολείου Πύλου, Σταυρούλα Θεοδωρακοπούλου, η οποία απήγγειλε ποίημα για το Ναυαρίνο.
Στη συνέχεια έγινε η παρέλαση των σχολείων της Πύλου, των Ελληνομνημόνων Καλαμάτας και του Συλλόγου Κυριών Πύλου, με τις παραδοσιακές φορεσιές τους καθώς των στρατιωτικών αγημάτων, με τη συνοδεία της μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού και της Δημοτικής Φιλαρμονικής Ορχήστρας Πύλου-Νέστορος.
Μετά το τέλος της παρέλασης οι εκπρόσωποι των Πρεσβειών, του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου ναυτικού και του Δήμου Πύλου-Νέστορος, συγκεντρώθηκαν στο λιμενοβραχίονα, για να επιβιβαστούν σε πλωτά μέσα και να μεταβούν χωριστά στα νησιά Φανάρι, Σφακτηρία και Χελωνήσι, όπου βρίσκονται αντίστοιχα τα μνημεία των Γάλλων, Ρώσων και Βρετανών πεσόντων, έτσι ώστε να τελεσθεί η επιμνημόσυνη δέηση και η κατάθεση στεφάνων από τους ανωτέρω. Έπειτα ο Δήμος και η Περιφέρεια Πελοποννήσου παρέθεσαν γεύμα στους επίσημους προσκεκλημένους τους, σε κέντρο εκδηλώσεων στην Πύλο.
Ο επίλογος των εκδηλώσεων έγινε με την υποστολή των σημαιών, με τη συμμετοχή του τιμητικού στρατιωτικού αγήματος και τη μεταφορά τους στο Δημαρχείο από τους μαθητές, ενώ ο Σύλλογος Κυριών Πύλου, παρουσίασε ένα πρόγραμμα με παραδοσιακούς χορούς στην Πλατεία Τριών Ναυάρχων.
Τη Δευτέρα η Ελληνική Φρεγάτα «Ναυαρίνον» με το πλήρωμά της, ναυλόχησε στο λιμάνι της Πύλου, για να τιμήσει την επέτειο και να υποδεχθεί τον κόσμο στο κατάστρωμα του πλοίου. Ο Κυβερνήτης της Φρεγάτας, Χρήστος Ελευσινιώτης, εκπροσωπώντας το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, επισκέφτηκε το Γραφείο του Δημάρχου.  Ο Κυβερνήτης εξέφρασε τις καλύτερες εντυπώσεις για την πόλη της Πύλου και τη συνεργασία του πληρώματος με τη Δημοτική Αρχή. Στη συνάντηση, ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στην ιδιάζουσα σημασία της συγκεκριμένης επετείου, καθώς υπήρξε καθοριστικής σημασίας για την εθνική ανεξαρτησία. Τέλος, ο Αρχηγός του Στόλου Αντιναύαρχος Κωνσταντίνος Καραγεώργης Π.Ν. κάλεσε το δήμαρχο και τους κατοίκους της περιοχής για το καθιερωμένο δείπνο στη Φρεγάτα, το βράδυ της Δευτέρας.
Το απόγευμα της Δευτέρας 19 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε η τέλεση του τρισάγιου και η επιμνημόσυνη δέηση στη Γιάλοβα, εις μνήμην των θανόντων Γάλλων στρατιωτών και οπλιτών του εκστρατευτικού σώματος του στρατηγού Μαιζώνος, κατά τα έτη 1828-1832, από ελονοσία. Την πομπή των επισήμων στη δοξολογία, συνόδευσε η μπάντα και το άγημα του Πολεμικού Ναυτικού. Τον πανηγυρικό εκφώνησε ο Λαογράφος Κωνσταντίνος Μπαλαφούτης, που για μία ακόμη φορά μίλησε με καινούργια στοιχεία για τα ιστορικά γεγονότα της Ναυμαχίας. Λίγο αργότερα, η μπάντα πραγματοποίησε μια συναυλία για τον κόσμο, στην Πλατεία Τριών Ναυάρχων, στην Πύλο, δημιουργώντας κλίμα ενθουσιασμού και προσμονής για την επικείμενη επέτειο.