Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου 2016 18:33

"Μικρή πλατεία", μεγάλες κόντρες για τα τραπεζοκαθίσματα στη Μεσσήνη

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ 
Με «εκπτώσεις» σε σχέση με την αρχική εισήγηση, πέρασε χθες το βράδυ από το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης ο κανονισμός χρήσης παραχωρούμενων κοινόχρηστων χώρων στην πλατεία Ιωάννη Αλευρά ή «μικρή πλατεία» της Μεσσήνης, η οποία βρίσκεται δυτικά της εξαιρετικής Νησιώτικης πλατείας. Εκεί τα τραπεζοκαθίσματα έχουν «πνίξει» τον τόπο και μάλιστα έχουν αποκλείσει εισόδους άλλων καταστημάτων και κτιρίων…

Με μελέτη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου οριοθετήθηκαν οι χώροι στους οποίους οι επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορούν να «απλώσουν» τα τραπεζοκαθίσματά τους, ενώ με τον κανονισμό χρήσης των κοινόχρηστων χώρων επιβάλλονται απαγορεύσεις που ορίζονται από τη νομοθεσία.
Ωστόσο, με παρέμβαση του δημάρχου, Γιώργου Τσώνη, κάποιες απαγορεύσεις άρθηκαν και ειδικότερα ο νέος κανονισμός επιτρέπει τα πατώματα στους χώρους που θα μισθώσουν οι επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπως και την τοποθέτηση περιμετρικά των χώρων αυτών γυάλινων τοιχίων για την προστασία από τα καιρικά φαινόμενα του χειμώνα. Αυτά τα πράγματα ωστόσο είναι εκτός του πλαισίου που ορίζει η σχετική νομοθεσία.  Όμως, ο δήμαρχος τόνισε ότι χωρίς πατώματα και γυάλινα τοιχία τα καταστήματα αυτά δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν το χειμώνα και έτσι ζήτησε να συμπεριληφθούν στον κανονισμό της «μικρής πλατείας».
Η αρχική εισήγηση έδινε στους επαγγελματίες μια χρονική περίοδο λίγων μηνών προκειμένου να προσαρμοστούν στον κανονισμό χρήσης κοινόχρηστων χώρων, ωστόσο ο δήμαρχος με την παρέμβασή του ζήτησε να αυξηθεί αυτή η χρονική περίοδος στους 18 μήνες.
Ακόμη, ο δήμαρχος ανακοίνωσε μείωση των τελών για την εκμίσθωση χώρων «στη μικρή πλατεία».
Ωστόσο, η εισήγηση της δημοτικής αρχής και του δημάρχου δεν βρήκε σύμφωνη την παράταξη της μείζονος μειοψηφίας αλλά και ενός επαγγελματία της «μικρής πλατείας» που παραβρέθηκε και υποστήριξε ότι ο κανονισμός δεν είναι δίκαιος για όλους τους επαγγελματίες.
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Στάθης Αναστασόπουλος, ζήτησε την αναβολή του θέματος, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει γίνει η απαιτούμενη διαβούλευση με τους επαγγελματίες. Επίσης σημείωσε ότι ο κανονισμός είναι αποσπασματικός, τονίζοντας ότι έπρεπε να συνταχθεί ένας κανονισμός για όλο το Δήμο και όχι μόνο για τη «μικρή πλατεία», πρόχειρος και μεροληπτικός κατά συγκεκριμένων επαγγελματιών.
Ο δήμαρχος, Γιώργος Τσώνης, υποστήριξε από την πλευρά του ότι η δημοτική αρχή με τον κανονισμό αυτό βάζει τέλος στην ασυδοσία που τόνισε ότι επικρατεί στη «μικρή πλατεία» και σε ένα καθεστώς που πρόσθεσε ότι δεν τιμάει ούτε την πόλη ούτε τους ίδιους τους επαγγελματίες. Είπε ακόμη ότι η κατάσταση στη «μικρή πλατεία» έφτασε στη σημερινή κατάσταση με ευθύνη των διοικήσεων του Δήμου, που διαιώνισαν ένα καθεστώς ασάφειας με σκοπό την ψηφοθηρία. Επίσης ο δήμαρχος ανακοίνωσε ότι το επόμενο διάστημα θα ετοιμαστούν κανονισμοί λειτουργίας και για τους υπόλοιπους κοινόχρηστους χώρους της πόλης της Μεσσήνης και γενικότερα του Δήμου.
Στ.Μ.