Παρασκευή, 08 Απριλίου 2016 22:29

Τσατσούλης: "Δεν πείσαμε σε ό,τι αφορά το όραμα και την κεντρική ιδέα"

ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ 
Να δημοσιοποιηθεί ο φάκελος της υποψηφιότητας της Καλαμάτας για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης και να γίνει μια αναλυτική συζήτηση για το περιεχόμενό του, δεδομένου ότι η ευρωπαϊκή επιτροπή επιλογής θέτει σοβαρά ζητήματα, ζήτησε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Φάρις, Τάσος Πολυχρονόπουλος. Ωστόσο η απάντηση που του δόθηκε ήταν αρνητική, καθώς, όπως υποστήριξε ο Έκτωρ Τσατσούλης, η δημοσιοποίηση του φακέλου μπορεί να βλάψει την υποψηφιότητα της πόλης…

Το μεσημέρι, στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Φάρις, εγκρίθηκαν οι όροι των διαγωνισμών που θα διενεργηθούν τις επόμενες ημέρες, για την επιλογή της εταιρίας η οποία θα αναλάβει τη διαχείριση της διοίκησης της υποψηφιότητας της Καλαμάτας, για την τελική φάση του διαγωνισμού για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, καθώς και για την επιλογή του/της καλλιτεχνικού/ης διευθυντή/ριας του Γραφείου Υποψηφιότητας.
Ο Έκτωρ Τσατσούλης ανέφερε ότι η εταιρία που έχει συστήσει θα καταθέσει υποψηφιότητα για τη διαχείριση της διοίκησης της υποψηφιότητας. Ο Τάσος Πολυχρονόπουλος, εκπρόσωπος της μείζονος μειοψηφίας, είπε ότι ο διαγωνισμός είναι φωτογραφικός, εννοώντας ότι για την ανάληψη του έργου αυτού προορίζεται η εταιρία του Έκτορα Τσατσούλη. Πρόσθεσε ότι ο ίδιος έχει μεγάλες επιφυλάξεις για τον τρόπο με τον οποίο ο Έκτωρ Τσατσούλης χειρίστηκε κάποια ζητήματα, ωστόσο συνέχισε σημειώνοντας ότι «την ομάδα που κερδίζει δεν την αλλάζεις» και άρα δεν διαφωνεί ώστε ο αναφερόμενος να συνεχίσει να είναι επικεφαλής του Γραφείου Υποψηφιότητας. Ψήφισε πάντως λευκό, σε ό,τι αφορά τους όρους του διαγωνισμού, επιμένοντας στο αίτημά του να δημοσιοποιηθεί ο φάκελος της υποψηφιότητας και να γίνει συζήτηση για το περιεχόμενό του.
Ο Έκτωρ Τσατσούλης είπε ότι ο φάκελος δεν μπορεί να δημοσιοποιηθεί, εκτός από κάποια σημεία που αφορούν τα πρόγραμμα. Όπως τόνισε, από τεχνικής άποψης και μεθοδολογικά ο φάκελος υποψηφιότητας είναι άρτιος, σε αντίθεση με το φάκελο άλλης πόλης που πέρασε στον τελικό. Σχολίασε λοιπόν ότι αυτή η αντίπαλη πόλη μέσα από το φάκελο της Καλαμάτας θα εντοπίσει τα δικά της «τεράστια τεχνικά ζητήματα» και θα τα διορθώσει, κάτι που δεν θα ευνοούσε την υποψηφιότητα της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.
Ο Τάσος Πολυχρονόπουλος σχολίασε σε άλλο σημείο ότι ο Έκτωρ Τσατσούλης, ως επικεφαλής του Γραφείου Υποψηφιότητας, έχει ευθύνη για τα ζητήματα που καταγράφει η ευρωπαϊκή επιτροπή επιλογής σχετικά με το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της Καλαμάτας.
Ο Έκτωρ Τσατσούλης αποδέχθηκε την ευθύνη, αναγνώρισε ότι «έχουμε πρόβλημα στο όραμα και το κόνσεπτ», ταυτόχρονα όμως υπογράμμισε ότι μέχρι τώρα η προσπάθεια έχει στεφθεί με επιτυχία, αφού η πόλη έχει περάσει στον τελικό.
Σε ό,τι αφορά το διαγωνισμό για τον/την καλλιτεχνικό/ή διευθυντή/ντρια του Γραφείου Υποψηφιότητας, αποφασίστηκε, ύστερα από πρόταση του επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Συμμαχίας», Μιχάλη Αντωνόπουλου, να γίνει και συνέντευξη των ενδιαφερόμενων για τη θέση, κάτι που δεν υπήρχε στους αρχικούς όρους. Σημειώνεται ότι κατά την πρώτη φάση του διαγωνισμού καλλιτεχνική διευθύντρια ήταν η Έλενα Πέγκα, η επιλογή της οποίας είχε γίνει χωρίς την τυπική διαδικασία, κάτι που ήταν ανέφικτο διότι την περίοδο που προσλήφθηκε έγιναν οι εκλογές (Γενάρης 2015) και οι προσλήψεις είχαν απαγορευτεί. Ο Έκτωρ Τσατσούλης τόνισε ότι είναι και οδηγία της ευρωπαϊκής επιτροπής επιλογής τα στελέχη των φορέων που διαχειρίζονται την υποψηφιότητα των πόλεων να επιλέγονται με τις τυπικές διαδικασίες.
Ο προϋπολογισμός για τον πρώτο διαγωνισμό, διαχείριση διοίκησης υποψηφιότητας, ανέρχεται στα 58.600 ευρώ και για το δεύτερο, καλλιτεχνική διεύθυνση, στα 24.000 ευρώ.
Τέλος, σχετικά με την καλλιτεχνική διεύθυνση ο Έκτωρ Τσατσούλης σημείωσε ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από γνωστά στο συγκεκριμένο τομέα πρόσωπα της Αθήνας.
Στ.Μ.