Τρίτη, 19 Απριλίου 2016 18:58

Κρέας σε 500 ανθρώπους θα προσφέρει ο Δήμος Καλαμάτας. Πώς επέλεξε τους κρεοπώλες όμως;

Κρέας σε 500 ανθρώπους θα προσφέρει ο Δήμος Καλαμάτας. Πώς επέλεξε τους κρεοπώλες όμως;

ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ 
Νέα κόντρα για τις αναθέσεις, σημειώθηκε το μεσημέρι, κατά τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Καλαμάτας, με αφορμή το σχεδιασμό για την προμήθεια 1.750 κιλών χοιρινού κρέατος, προκειμένου να προσφερθεί τις ημέρες του Πάσχα σε 500 άτομα που βρίσκονται σε κατάσταση φτώχιας, συν άλλα 100 περίπου που υποστηρίζονται από το Δημοτικό Παντοπωλείο και το Δημοτικό Συσσίτιο. Η δημοτική αρχή είπε ότι θα αναθέσει την προμήθεια του κρέατος σε 12 κρεοπωλεία της περιοχής. Αυτό όμως έρχεται σε αντίθεση με όσα έγιναν στις Απόκριες, όταν κάλεσε τους Συλλόγους τους οποίους επιχορήγησε για τις εκδηλώσεις τους να ψωνίσουν κρέας από ένα συγκεκριμένο κρεοπωλείο…

Όπως σημείωσε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πρόνοιας, Στέφανος Στεφανόπουλος, η προμήθεια του κρέατος θα κοστίσει στο Δήμο από 8.000 έως 10.000 ευρώ. Επεσήμανε δε ότι η προμήθεια θα γίνει από 12 κρεοπωλεία, ενώ ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, Δημήτρης Μπούχαλης, πρόσθεσε ότι η επιλογή των κρεοπωλείων αυτών έγινε ύστερα από έρευνα αγοράς.
Η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας διαφώνησε με αυτόν τον τρόπο προμήθειας του κρέατος και πρότεινε να υπάρξει συνεργασία με το Σωματείο των κρεοπωλών, το οποίο, αφού συνεννοηθεί με τα μέλη του, θα προτείνει στο Δήμο το πώς μπορεί να γίνει η προμήθεια. Επιπλέον ο Σταμάτης Μπεχράκης παρατήρησε ότι η δημοτική αρχή θα έπρεπε να ενημερώσει τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης αλλά και την επιτροπή των εθελοντών του Δημοτικού Παντοπωλείου για τα κριτήρια με τα οποία έχει διαμορφωθεί η λίστα των 500 ατόμων στα οποία θα προσφερθεί το κρέας. Επίσης ο Δημήτρης Φαββατάς τόνισε ότι έχει παρατραβήξει το θέμα των απ’ ευθείας αναθέσεων από τη δημοτική αρχή.  
Ο επικεφαλής της «Αλλαγής», Θόδωρος Μπρεδήμας, συμφώνησε με την εισήγηση της δημοτικής αρχής, τονίζοντας ωστόσο ότι θα έπρεπε να ακολουθηθεί άλλη διαδικασία και συγκεκριμένα να είχε γίνει έγκαιρα μια δημόσια ανακοίνωση προς τους κρεοπώλες για το σχεδιασμό του Δήμου να προμηθευτεί το κρέας.
Με τις παρατηρήσεις των υπόλοιπων εκπροσώπων της αντιπολίτευσης συμφώνησε και ο επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Συμμαχίας», Μιχάλης Αντωνόπουλος, που σχολίασε επίσης ότι η δημοτική αρχή με τις ενέργειές της αποθαρρύνει τους επαγγελματίες που έχουν τη διάθεση να προσφέρουν δωρεάν τρόφιμα και υπηρεσίες στο Δήμο, για την υποστήριξη των δημοτών που έχουν ανάγκη.
Ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, αντιδήμαρχος Δημήτρης Μπούχαλης, άφησε να εννοηθεί ότι ο λόγος που δεν έγινε διαγωνισμός για την προμήθεια του κρέατος ήταν για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να αναδειχθεί προμηθευτής κάποιο μεγάλο και ξένο σούπερ μάρκετ, σε βάρος των τοπικών κρεοπωλείων.
Από την πλειοψηφία ο Νίκος Μπασακίδης τόνισε ότι οι αναθέσεις δεν είναι κάτι κακό ούτε κάτι παράνομο, αντίθετα υποστήριξε ότι μια ανάθεση με σωστούς όρους οδηγεί σε καλύτερα αποτελέσματα.
Τέλος ο Θανάσης Ηλιόπουλος, πρόεδρος της Φάρις, τόνισε ότι οι παρατηρήσεις της αντιπολίτευσης αφορούν τη διαδικασία και όχι την ουσία και πως την ουσία δεν μπορεί να την επιβάλει η μειοψηφία.
Στ.Μ.