Σάββατο, 28 Μαϊος 2016 11:59

Ανακούφιση και προσδοκίες για το φετινό Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

ΧΩΡΙΣ ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ 
«Πάμε καλά». Με αυτές τις δύο λέξεις περιέγραψε ο πρόεδρος της Φάρις, Θανάσης Ηλιόπουλος, την κατάσταση σε ό,τι αφορά τη διοργάνωση του φετινού, 22ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας. Και γιατί πάμε καλά; Επειδή πέρσι η διοργάνωση βρέθηκε σε μια απόλυτα κρίσιμη κατάσταση, όταν τελευταία στιγμή επιβλήθηκαν τα κάπιταλ κοντρόλ, ενώ φέτος πονοκέφαλος για τα οικονομικά δεν υπάρχει. Πέρσι υπήρχε αβεβαιότητα για το ποσό με το οποίο θα χρηματοδοτήσει η κυβέρνηση το Φεστιβάλ, που τελικά ανήλθε στα 120.000 ευρώ, ενώ φέτος έχει ήδη υπογράψει ο υφυπουργός Αλέξης Χαρίτσης, για ποσό 200.000 ευρώ…

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο πρόεδρος της Φάρις και η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ, Κατερίνα Κασιούμη, τόνισαν και μια ακόμη διαφορά σε σχέση με πέρσι και τα προηγούμενα χρόνια. Όπως σημείωσαν, φέτος το Φεστιβάλ θα έχει και πάλι διάρκεια 12 ημερών, όταν πέρσι είχε πέντε. Και μάλιστα, σημείωσε η Κατερίνα Κασιούμη, με τον ίδιο προϋπολογισμό με τον περσινό, δηλαδή με 414.000 ευρώ περίπου. Επιπλέον, επάνω σε αυτό το θέμα, ο Θανάσης Ηλιόπουλος σημείωσε ότι αυτό επιτεύχθηκε επειδή φέτος μειώθηκαν τα έξοδα για τα οργανωτικά και αυξήθηκαν για το καλλιτεχνικό κομμάτι της διοργάνωσης
Πάντως, ο Θανάσης Ηλιόπουλος επέμεινε στις ευχαριστίες προς τους υπουργούς Αλέξη Χαρίτση, Αλέκο Φλαμπουράρη και Αριστείδη Μπαλτά, για την έγκαιρη και καλή χρηματοδοτική υποστήριξη του φετινού Φεστιβάλ.
Επίσης, ο πρόεδρος της Φάρις ανακοίνωσε ότι η παρουσίαση του προγράμματος του Φεστιβάλ προγραμματίζεται να γίνει στις 6 Ιούνη, στο υπουργείο Πολιτισμού,  ενώ στην Καλαμάτα θα γίνει την 1η Ιούλη, στο αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου της Καλαμάτας.
Τα δε εισιτήρια, συνέχισε, να ξεκινήσουν να προπωλούνται στις 4 Ιούλη και μέσω διαδικτύου.
Η Κατερίνα Κασιούμη απέφυγε και αυτή τη φορά να δημοσιοποιήσει τους καλλιτέχνες που θα συμμετέχουν στη φετινή διοργάνωση. Μίλησε για τα σεμινάρια χορού που θα γίνουν, τα οποία θα απευθύνονται τόσο σε επαγγελματίες χορευτές όσο και σε ανθρώπους που αγαπούν το χορό και ας μην ξέρουν να χορεύουν, ηλικίας από 7 έως 70 χρόνων, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε ότι θα γίνει και ένα εργαστήριο στο οποίο θα συμμετέχουν και άνθρωποι με αναπηρία, το οποίο αποσκοπεί στο ξεπέρασμα των προκαταλήψεων σε σχέση με το χορό και την κίνηση.
Τέλος, ανακοίνωσε ότι φέτος τα εισιτήρια των παραστάσεων θα είναι φθηνότερα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, 15 ευρώ για τις παραστάσεις στην κεντρική σκηνή και 12 για τις παραστάσεις στο Studio, ενώ η είσοδος στις παράλληλες εκδηλώσεις θα είναι ελεύθερη.
Στ.Μ.