Η παράγραφος 4 του άρθρου 5 του Συντάγματος γράφει: «Απαγορεύονται ατομικά διοικητικά μέτρα που περιορίζουν σε οποιονδήποτε Έλληνα την ελεύθερη κίνηση». Αυτή η Συνταγματική επιταγή φαίνεται ότι ακυρώνεται από την απόφαση που πήρε ο Δήμος Καλαμάτας, όσον αφορά την απαγόρευση εισόδου στο Δημοτικό Πάρκο πολιτών με τα κατοικίδια ζώα τους. Και αυτό ήταν το θέμα της συζήτησης που είχαν ο εκπρόσωπος των διαμαρτυρόμενων κατοίκων με τον εισαγγελέα της Καλαμάτας, τις προηγούμενες ημέρες.Οι κάτοικοι και ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων που συναντήθηκαν την Κυριακή το απόγευμα στο Πάρκο, ενημερώθηκαν ότι εντός των επόμενων ημερών πρόκειται να κριθεί η προσφυγή τους σε αρμόδια διοικητική επιτροπή για την ακύρωση της απόφασης του Δήμου Καλαμάτας.
Υπάρχει η αισιοδοξία ότι η προσφυγή θα γίνει δεκτή, όμως, όπως τονίστηκε, εάν απορριφθεί, τότε η προσπάθεια ακύρωσης της απόφασης του Δήμου Καλαμάτας θα επιδιωχθεί με τα υπόλοιπα νόμιμα μέσα, ανάμεσα στα οποία είναι και η προσφυγή στη δικαιοσύνη.
Πάντως κάτοικοι και ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων πρότειναν να γίνουν και πιο δυναμικές ενέργειες από την πλευρά τους, υπογραμμίζοντας ότι η απόφαση του Δήμου είναι ρατσιστική, παράλογη και ανοίγει το δρόμο και για άλλες απαγορεύσεις στο μέλλον.
Επιπλέον κάποιοι σχολίασαν, απαντώντας στην κριτική που γίνεται ότι οι ιδιοκτήτες των κατοικίδιων δεν μαζεύουν τις ακαθαρσίες των ζώων τους με αποτέλεσμα να έχει γεμίσει το Πάρκο, ότι εάν κάνει κάποιος σήμερα μια βόλτα στο Πάρκο θα δει περισσότερες ανθρώπινες ακαθαρσίες. Ωστόσο όλοι τόνισαν ότι πρέπει να υπάρξει απόλυτη συμμόρφωση απ’ όλους, όσον αφορά τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς.
Στ.Μ.