Δευτέρα, 13 Ιουνίου 2016 18:41

Αντισυνταγματική η απαγόρευση εισόδου στο Πάρκο ανθρώπων με κατοικίδιο

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΦΙΛΟΖΩΩΝ ΣΤΟ ΠΑΤΙΝΑΖ 
Η απόφαση του Δήμου Καλαμάτας, να απαγορέψει την είσοδο ανθρώπων με κατοικίδια ζώα στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων, είναι αντισυνταγματική. Φέρεται δε ότι τη θέση αυτή εξέφρασε ο ίδιος ο εισαγγελέας Καλαμάτας, τον οποίο επισκέφθηκε εκπρόσωπος των κατοίκων που διαμαρτύρονται για αυτή την απόφαση. Κάτοικοι και ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων συναντήθηκαν την Κυριακή το απόγευμα στο πατινάζ του Δημοτικού Πάρκου Σιδηροδρόμων, όπου επαναβεβαίωσαν την απόφασή τους να αξιοποιήσουν κάθε νόμιμο μέσο ώστε αυτή η απόφαση του Δήμου να αποσυρθεί ή ακυρωθεί. Και ανάμεσα στα μέσα αυτά είναι να μεταφραστεί η απόφαση του Δήμου στα Αγγλικά και τα Γερμανικά και να διανέμεται στους τουρίστες που επισκέπτονται την Καλαμάτα με κρουαζιερόπλοιο ή άλλα μέσα…

Η παράγραφος 4 του άρθρου 5 του Συντάγματος γράφει: «Απαγορεύονται ατομικά διοικητικά μέτρα που περιορίζουν σε οποιονδήποτε Έλληνα την ελεύθερη κίνηση». Αυτή η Συνταγματική επιταγή φαίνεται ότι ακυρώνεται από την απόφαση που πήρε ο Δήμος Καλαμάτας, όσον αφορά την απαγόρευση εισόδου στο Δημοτικό Πάρκο πολιτών με τα κατοικίδια ζώα τους. Και αυτό ήταν το θέμα της συζήτησης που είχαν ο εκπρόσωπος των διαμαρτυρόμενων κατοίκων με τον εισαγγελέα της Καλαμάτας, τις προηγούμενες ημέρες.
Οι κάτοικοι και ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων που συναντήθηκαν την Κυριακή το απόγευμα στο Πάρκο, ενημερώθηκαν ότι εντός των επόμενων ημερών πρόκειται να κριθεί η προσφυγή τους σε αρμόδια διοικητική επιτροπή για την ακύρωση της απόφασης του Δήμου Καλαμάτας.
Υπάρχει η αισιοδοξία ότι η προσφυγή θα γίνει δεκτή, όμως, όπως τονίστηκε, εάν απορριφθεί, τότε η προσπάθεια ακύρωσης της απόφασης του Δήμου Καλαμάτας θα επιδιωχθεί με τα υπόλοιπα νόμιμα μέσα, ανάμεσα στα οποία είναι και η προσφυγή στη δικαιοσύνη.
Πάντως κάτοικοι και ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων πρότειναν να γίνουν και πιο δυναμικές ενέργειες από την πλευρά τους, υπογραμμίζοντας ότι η απόφαση του Δήμου είναι ρατσιστική, παράλογη και ανοίγει το δρόμο και για άλλες απαγορεύσεις στο μέλλον.
Επιπλέον κάποιοι σχολίασαν, απαντώντας στην κριτική που γίνεται ότι οι ιδιοκτήτες των κατοικίδιων δεν μαζεύουν τις ακαθαρσίες των ζώων τους με αποτέλεσμα να έχει γεμίσει το Πάρκο, ότι εάν κάνει κάποιος σήμερα μια βόλτα στο Πάρκο θα δει περισσότερες ανθρώπινες ακαθαρσίες. Ωστόσο όλοι τόνισαν ότι πρέπει να υπάρξει απόλυτη συμμόρφωση απ’ όλους, όσον αφορά τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς.
Στ.Μ.