Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2016 21:55

Ασφαλτοστρώσεις στην Καλαμάτα, εταιρία ΚΑΣΤΑΤ και υπέρογκες εκπτώσεις

Ασφαλτοστρώσεις στην Καλαμάτα, εταιρία ΚΑΣΤΑΤ και υπέρογκες εκπτώσεις

ΜΠΕΧΡΑΚΗΣ: ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΘΕΣΜΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ 
Επικύρωσε το μεσημέρι η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καλαμάτας, κατά πλειοψηφία, τα πρακτικά της δημοπρασίας για έργο ασφαλτοστρώσεων στην Καλαμάτα, το οποίο ανατέθηκε σε εταιρία που ελέγχεται από μέλη της οικογένειας Τατούλη, στην ΚΑΣΤΑΤ Κατασκευαστική ΑΤΕ, που προσέφερε έκπτωση ύψους 58,91%, σε προϋπολογισμό 370.000 ευρώ. Ωστόσο το μεγάλο ποσοστό της έκπτωσης προκάλεσε νέα συζήτηση για το αν διασφαλίζεται η ποιότητα του έργου. Μάλιστα ο Σταμάτης Μπεχράκης, που προήδρευσε της συνεδρίασης και είναι και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει θεσμική παρέμβαση από την κυβέρνηση όσον αφορά το θέμα των μεγάλων εκπτώσεων αλλά και σε ό,τι αφορά τον αποκλεισμό προσώπων α’ βαθμού συγγενείας με πρόσωπα που ασκούν πολιτική διοίκηση από συμβάσεις με το δημόσιο και την αυτοδιοίκηση…

Ειδικότερα, ο Σταμάτης Μπεχράκης, που λόγω της απουσίας του αντιδήμαρχου Δημήτρη Μπούχαλη προήδρευσε της συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής, υποστήριξε ότι σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει από εργολήπτες, η έκπτωση που προσφέρθηκε για το συγκεκριμένο έργο είναι τόσο μεγάλη ώστε η τελική αμοιβή του αναδόχου δεν θα φτάσει ούτε για να καλύψει το κόστος.
Τόνισε λοιπόν ο Σταμάτης Μπεχράκης ότι πρέπει η κυβέρνηση να παρέμβει με θεσμικό τρόπο ώστε να διασφαλίζεται με επιπλέον μέτρα η ποιότητα των έργων όταν προσφέρονται πολύ μεγάλες εκπτώσεις. Επιπλέον είπε ότι πρέπει να υπάρξει παρέμβαση ώστε πρόσωπα που έχουν α’ βαθμού συγγένεια με πρόσωπα που ασκούν πολιτική διοίκηση στην αυτοδιοίκηση και ευρύτερα στο δημόσιο τομέα να αποκλείονται από συμβάσεις. Επιπροσθέτως ανέφερε ότι θα πρέπει να διορθωθούν και τα τιμολόγια που ορίζουν τις τιμές με τις οποίες προκηρύσσονται διάφορες εργασίες, καθώς έρχονται από την εποχή της υπουργίας του Γιώργου Σουφλιά, όταν τα δεδομένα ήταν διαφορετικά και τα κόστη υψηλότερα.
Ο εκπρόσωπος της πλειοψηφίας, Γιώργος Φάββας, από την πλευρά του σημείωσε ότι οι υψηλές εκπτώσεις είναι σε ένα βαθμό δικαιολογημένες, επειδή αφενός οι τιμές στα τιμολόγια είναι υψηλές και αφετέρου λόγω της κρίσης το μισθολογικό κόστος των εργοληπτικών εταιριών έχει μειωθεί κατά 50%. Το ίδιο τόνισε και ο επίσης σύμβουλος της πλειοψηφίας, Παύλος Μπουζιάνης, σημειώνοντας ακόμη ότι πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου για το σωστό έλεγχο των έργων .
Στ.Μ.