Τρίτη, 06 Σεπτεμβρίου 2016 02:14

Δυσεξήγητη η στάση του δημάρχου Καλαμάτας για τις κακοτεχνίες στο Μέγαρο Χορού

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΟΝΟ ΚΑΤΑ ΜΟΝΑΣ…

Απέρριψε ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, αίτημα τριών μειοψηφιών του Δημοτικού Συμβουλίου για την πραγματοποίηση ενημέρωσης και συζήτησης, κατά την προσεχή συνεδρίαση του Σώματος, σχετικά με τις κακοτεχνίες στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας. Ταυτόχρονα όμως ο Δήμος εξέδωσε δελτίο Τύπου στο οποίο τονίζεται ότι «ο Δήμαρχος έδωσε οδηγίες στους Αντιδημάρχους Υποδομών και στον Διευθυντή της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών να παράσχουν όλα τα στοιχεία, τα οποία ενδεχομένως θα ζητηθούν από Δημοτικούς Συμβούλους ή πολίτες και αφορούν στο κατασκευαστικό μέρος του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας»… Αυτή η δυσεξήγητη στάση του δημάρχου, που αρνείται τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά όχι και την κατά μόνας ενημέρωση των ενδιαφερομένων, εντείνει τον ισχυρισμό ορισμένων, ότι για το συγκεκριμένο πολύ σοβαρό θέμα έχουν γίνει λανθασμένοι χειρισμοί για τα συμφέροντα του Δήμου από τον ίδιο το δήμαρχο, καθώς με τις δικές του υποδείξεις, πέρα από όσα πρότεινε η Τεχνική Υπηρεσία, έχουν ληφθεί συγκεκριμένες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου που δεν οδήγησαν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων…

Όπως μας ενημέρωσε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Μανώλης Μάκαρης, υποβλήθηκε αίτημα προς τη δημοτική αρχή, από την παράταξη τη δική του, της πρώτης ελάσσονος μειοψηφίας (Λαϊκή Συσπείρωση με επικεφαλής τον Δημήτρη Οικονομάκο) και της τρίτης ελάσσονος μειοψηφίας (Ανεξάρτητη Συμμαχία με επικεφαλής τον Μιχάλη Αντωνόπουλο), προκειμένου στη συνεδρίαση της Παρασκευής να γίνει ενημέρωση του Σώματος και συζήτηση σχετικά με τα προβλήματα στο Μέγαρο Χορού. Ο Μανώλης Μάκαρης μας είπε ότι το αίτημα των τριών παρατάξεων απορρίφθηκε για τυπικούς λόγους από το δήμαρχο. Σχολίασε δε ότι ο ίδιος ο δήμαρχος έλεγε στις αρχές Αυγούστου ότι στην προηγούμενη συνεδρίαση (11 Αυγούστου) θα έφερε στο Σώμα το θέμα του Μεγάρου Χορού, κάτι όμως που όχι μόνο δεν έκανε τότε αλλά αποφεύγει να κάνει και τώρα, όπως σημείωσε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας.

Από την πλευρά της δημοτικής αρχής, σε δελτίο Τύπου σημειώνεται για την υπόθεση του Μεγάρου: «Ο Δήμαρχος έδωσε οδηγίες στους Αντιδημάρχους Υποδομών και στον Διευθυντή της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών να παράσχουν όλα τα στοιχεία, τα οποία ενδεχομένως θα ζητηθούν από Δημοτικούς Συμβούλους ή πολίτες και αφορούν στο κατασκευαστικό μέρος του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας. Επίσης, έδωσε οδηγία να δοθεί κάθε εξήγηση που απαιτείται, για αυτό το πολύπλοκο από τεχνική άποψη έργο.

Υπενθυμίζεται ότι το 97% του συγκεκριμένου έργου έχει ολοκληρωθεί και παραδοθεί και πως έχει δοθεί προθεσμία αποπεράτωσής του από τη Διαχειριστική Αρχή μέχρι το Μάρτιο του 2017.
Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2016, ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση φωτισμού στον περιβάλλοντα χώρο του Μεγάρου Χορού, στο πλαίσιο σχετικού έργου ανάπλασης».

Σε ό,τι αφορά ένα πάρα πολύ συνοπτικό ιστορικό της υπόθεσης, στις 23 Ιουλίου του 2015 συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο εισήγηση της Τεχνικής Υπηρεσίας για την οριστική έκπτωση της αναδόχου κοινοπραξίας, επειδή δεν είχε αντιμετωπίσει τα προβλήματα στους μηχανισμούς της σκηνής του Μεγάρου. Παρά την εισήγηση της Τεχνικής Υπηρεσίας, ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, πρότεινε την αναβολή της λήψης απόφασης μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου του 2015. Τελικά το θέμα το ξανάφερε η δημοτική αρχή στο Δημοτικό Συμβούλιο όχι στα τέλη Οκτωβρίου αλλά στις 29 Δεκεμβρίου του 2015 και μέσα σε αυτό το διάστημα η ανάδοχος δεν είχε κάνει τίποτα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στους μηχανισμούς της σκηνής. Στη συνεδρίαση της 29ης Δεκεμβρίου η Τεχνική Υπηρεσία κατέθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο μια ασυνήθιστη εισήγηση και ειδικότερα αντί να προτείνει στο Σώμα κάτι συγκεκριμένο πρότεινε να διαλέξει μεταξύ τριών διαφορετικών επιλογών, μεταξύ της οριστικής έκπτωσης της κοινοπραξίας ή της μερικής αποδοχής της ένστασής της κατά της έκπτωσης ή της αναβολής λήψης απόφασης. Παρά, όμως, τις τρεις επιλογές που πρότεινε η Τεχνική Υπηρεσία, η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, ύστερα από εισήγηση του δημάρχου, αποφάσισε να κάνει πλήρως αποδεκτή την ένταση της κοινοπραξίας κατά της έκπτωσής του με ορισμένες προϋποθέσεις.

Σημειώνεται ακόμη ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας «Θάρρος», για την αποκατάσταση των προβλημάτων στα ηλεκτρομηχανολογικά της σκηνής θα απαιτηθεί ποσό 450.000 ευρώ (συν 300.000 ευρώ για την αντιμετώπιση άλλων προβλημάτων), όμως ο δήμαρχος στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου πέρσι τον Ιούλιο και το Δεκέμβριο, είχε προσδιορίσει το ποσό που θα χρειαζόταν για την αποκατάσταση των προβλημάτων, εφόσον δεν θα τα αποκαθιστούσε η ανάδοχος κοινοπραξία, μεταξύ των 50.000 και των 130.000 ευρώ!

Στ.Μ.