Τρίτη, 06 Σεπτεμβρίου 2016 21:37

Ακόμη και με απένταξη κινδυνεύει το Μέγαρο Χορού από τις λάθος αποφάσεις του Δήμου!

ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ 
Κίνδυνος ακόμη και να απενταχθεί το έργο του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας από το ΕΣΠΑ και να κληθεί ο Δήμος να επιστρέψει στην Ευρωπαϊκή Ένωση περίπου 13.000.000 ευρώ, έχει δημιουργηθεί από τις εσφαλμένες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και τις όχι σαφείς εισηγήσεις της Τεχνικής Υπηρεσίας, σχετικά με την ανάδοχο κοινοπραξία και την ασυνέπειά της όσον αφορά την αποπεράτωση του συμβατικού της αντικειμένου. Ο Δήμος Καλαμάτας έχει καταφύγει για βοήθεια στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, η οποία, όπως δήλωσε στην “KalamataJournal» η θεματική αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου, θα κάνει το παν προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα όποια διοικητικά, τεχνικά και διαχειριστικά προβλήματα και να κλείσει το έργο μέσα στην προθεσμία που έχει ορίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα χρονικά περιθώρια για την αντιμετώπιση των προβλημάτων είναι κυριολεκτικά ασφυκτικά. Το έργο πρέπει να έχει κλείσει μέχρι τις 30 Σεπτέμβρη και όχι μέχρι το Μάρτιο του 2017, όπως ανακοίνωσε χθες η δημοτική αρχή Καλαμάτας…

Το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για την εξαιρετικά σοβαρή αυτή υπόθεση στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη, της αντιπεριφερειάρχη Ντίνας Νικολάκου, του αντιδημάρχου Καλαμάτας Ανδρέα Καραγιάννη, του διευθυντή της Τεχνικής Υπηρεσίας Βασίλη Τζαμουράνη, ενός δικηγόρου και ενός μηχανικού του Δήμου και στελεχών της διαχειριστικής αρχής της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Όπως μας δήλωσε η κ. Νικολάκου, ο περιφερειάρχης τόνισε ότι η Περιφέρεια θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να ξεπεραστούν τα προβλήματα δεδομένου ότι το Μέγαρο Χορού είναι κορυφαίο έργο που ξεφεύγει από τα όρια της Καλαμάτας και της Μεσσηνίας και έχει παμπελοποννησιακή αναφορά. Επίσης σημείωσε ότι πρόκειται για έργο που από ένα σημείο και μετά έφυγε από το υπουργείο Πολιτισμού και εντάχθηκε στο επιχειρησιακό πρόγραμμα της Περιφέρειας, πληρώνεται από την Περιφέρεια και παρακολουθείται από τη Διαχειριστική Αρχή. Επιπλέον υπογράμμισε ότι συνδέεται ο ίδιος στενά με το έργο, διότι με δική του υπογραφή, ως αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού, εντάχθηκε στο Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.
Η σύσκεψη που έγινε στην Περιφέρεια για την αντιμετώπιση των προβλημάτων δεν κατέληξε σε συγκεκριμένες αποφάσεις,  κρίθηκε αναγκαίο να εξεταστούν ορισμένα επιπλέον στοιχεία, γι’ αυτό και η σύσκεψη θα συνεχιστεί την Τετάρτη.
Το μεγάλο πρόβλημα έχει δημιουργηθεί από τη λάθος απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 29 Δεκεμβρίου 2015. Ενώ εκκρεμούσε απόφαση της Τεχνικής Υπηρεσίας για την έκπτωση της αναδόχου κοινοπραξίας λόγω σειράς προβλημάτων αλλά και ένσταση της αναδόχου κατά της συγκεκριμένης απόφασης, η μην Τεχνική Υπηρεσία έκανε μια ασυνήθιστη εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο ουσιαστικά το καλούσε να επιλέξει μεταξύ τριών διαφορετικών προτάσεων! Ειδικότερα, η Τεχνική Υπηρεσία πρότεινε είτε την οριστική έκπτωση της αναδόχου, είτε την εν μέρει αποδοχή της ένστασής της, είτε την αναβολή λήψης απόφασης. Ο δε δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, δεν αποδέχθηκε καμία από τις εισηγήσεις της Τεχνικής Υπηρεσίας και εισηγήθηκε την πλήρη αποδοχή της ένστασης της αναδόχου, με κάποιες προϋποθέσεις. Τώρα λοιπόν τα χέρια του Δήμου είναι δεμένα απέναντι στην ανάδοχο κοινοπραξία ενώ σε λίγες ημέρες το έργο θα πρέπει να έχει κλείσει ώστε να εκλείψει ο κίνδυνος απένταξής του!
Στ.Μ.