Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου 2016 16:11

"Ο σεισμός θα ξαναρθεί, να είμαστε οργανωμένοι"

"Ο σεισμός θα ξαναρθεί, να είμαστε οργανωμένοι"

ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΜΦΟΡΑ ΤΟΥ 1986 
Με την καθιερωμένη λιτή τελετή, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι, στο μνημείο που υπενθυμίζει τη συμφορά των σεισμών του 1986, στη νησίδα της Νέδοντος με την Κροντήρη, η απότιση φόρου τιμής στα θύματα του σεισμού. Στη συνέχεια σε δηλώσεις τους εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης υπογράμμισαν την αναγκαιότητα της πρόληψης, ώστε όταν ξαναγίνει σεισμός οι συνέπειες να είναι όσο το δυνατόν μικρότερες. «Ο σεισμός θα ξαναρθεί. Έτσι είναι με τα φυσικά φαινόμενα. Το θέμα είναι να είμαστε οργανωμένοι ως κράτος, ως δήμοι, ως πολίτες, για να αντιδράσουμε σωστά και συνετά», σημείωσε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας…

Κατά τη διάρκεια της θρησκευτικής τελετής, που έγινε από τον αρχιμανδρίτη Θεόκλητο Λαμπρινάκο, δύο πυροσβέστες στέκονταν τιμητικά δίπλα από τη μεγάλη μαρμάρινη στήλη, έργο του γλύπτη Παναγιώτη Λαμπρινίδη, με χαραγμένους τους τίτλους των εφημερίδων τις επόμενες ημέρες μετά το σεισμό.
Ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, κατέθεσε στο μνημείο λίγα λουλούδια, όπως και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Μανώλης Μάκαρης.
Ο Παναγιώτης Νίκας περιέγραψε τη δραματική κατάσταση που δημιουργήθηκε στην πόλη, με τους περισσότερους από 20 νεκρούς και με τα 15.000 προσωρινώς επικίνδυνα σπίτια, με τον αγώνα που κατέβαλαν η Πυροσβεστική Υπηρεσία, διασώστες και άλλες αρχές και εθελοντές προκειμένου να σώσουν κόσμο από τα χαλάσματα και να βοηθήσουν τους σεισμοπαθείς.
Επίσης ο δήμαρχος σημείωσε ότι τότε η πόλη και οι εκπρόσωποί της λειτούργησαν με ενότητα και ότι οι κυβερνήσεις της εποχής βοήθησαν την περιοχή. Επιπλέον παρατήρησε ότι από το Δήμο ακολουθήθηκε σωστή πολιτική και αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στη διάσωση των ιστορικών και διατηρητέων κτιρίων της πόλης.
Τέλος ανέφερε ότι η πόλη σήμερα είναι πολύ περισσότερο θωρακισμένη όσον αφορά τους σεισμούς και γενικά πολύ καλύτερη σε όλα τα επίπεδα.
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Μανώλης Μάκαρης, από την πλευρά του συνέδεσε την επέτειο των σεισμών με τις καταστροφές που σημειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα από την πλημμύρα για να υπογραμμίσει ότι η πόλη χρειάζεται έργα υποδομής ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος απώλειας ανθρώπινων ζωών. Επίσης σημείωσε ότι χρειάζεται ένα σχέδιο δράσης, συνεργασία και συντονισμός για την άμεση ανακούφιση των πληγέντων.
Ο επικεφαλής της δεύτερης ελάσσονος μειοψηφίας, Θόδωρος Μπρεδήμας, τόνισε ότι το πάθημα πρέπει να γίνει μάθημα και ειδικότερα ότι η πόλη πρέπει να είναι οχυρωμένη και να υπάρχει ομόνοια για την αντιμετώπιση ανάλογων δύσκολων καταστάσεων που μπορεί να υπάρξουν στο μέλλον.
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, Νίκος Πατσαρίνος ανέφερε ότι το μήνυμα της επετείου των 30 χρόνων από τους σεισμούς του 1986 είναι «πρόληψη, πρόληψη, πρόληψη», γιατί μόνο με αυτή οι συνέπειες από έναν επόμενο σεισμό θα είναι μικρότερες.
Τέλος, ο επικεφαλής της τρίτης ελάσσονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, Μιχάλης Αντωνόπουλος, σημείωσε ότι η θλίψη για τις συνέπειες των σεισμών του 1986 συνεχίζει να είναι μεγάλη, ενώ τόνισε την ανάγκη της συνεχούς προσπάθειας ώστε η Καλαμάτα να γίνει μια δυνατή πόλη.
Στην τελετή παραβρέθηκαν και εκπρόσωποι των κομματικών οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ.
Στ.Μ.