Πέμπτη, 15 Σεπτεμβρίου 2016 16:52

Έκτακτη χρηματοδότηση 5,5 εκατ. ευρώ για όλους τους Δήμους της χώρας που χτυπήθηκαν από θεομηνίες

«ΑΣΤΟΧΕΣ» ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΑΤΟΥΛΗ 
Το ποσό των 5,5 εκατομμυρίων ευρώ θα εκταμιεύσει η κυβέρνηση προς τους Δήμους της χώρας που χτυπήθηκαν από θεομηνίες και ειδικότερα τους Δήμους της Μεσσηνίας, της Λακωνίας, των Τρικάλων, της Θάσου, του Θερμαϊκού και άλλων, προκειμένου να προχωρήσουν στην αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν. Αν κρίνουμε από το μέγεθος των ζημιών που έχουν καταγραφεί μόνο στη Μεσσηνία τότε μπορεί να διαπιστώσει κανείς ότι τα χρήματα που θα εκταμιεύσει η κυβέρνηση, ως έκτακτη χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, δεν φτάνει για την αποκατάσταση των ζημιών. Με δελτίο Τύπου τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομίας απαντούν και στον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Πέτρο Τατούλη, που χαρακτήρισε «φιάσκο» τη σύσκεψη με τους υπουργούς που πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Εσωτερικών για τις καταστροφές στη Μεσσηνία και τη Λακωνία…

Το δελτίο τύπου έχει ως εξής: «Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Π. Κουρουμπλή και του Υφυπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Α. Χαρίτση, ενισχύονται με 5,5 εκατ. ευρώ οι πληγέντες Δήμοι των νομών Λακωνίας, Μεσσηνίας και Τρικάλων, ο Δήμος Θάσου, ο Δήμος Θερμαϊκού καθώς και άλλοι Δήμοι της χώρας που επλήγησαν πρόσφατα από θεομηνίες. Το ποσό δίνεται με τη μορφή έκτακτης χρηματοδότησης και θα διατεθεί αποκλειστικά για έργα αποκατάστασης των ζημιών που προκλήθηκαν από τις φυσικές καταστροφές των προηγούμενων ημερών.
Τα χρήματα προέρχονται από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και θα διατεθούν στους Δήμους μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών. Προορίζονται να καλύψουν τις άμεσες ανάγκες και πρόκειται να δοθούν απολογιστικά. Η πρωτοβουλία των δύο Υπουργείων εντάσσεται στο συνολικό σχεδιασμό της κυβέρνησης για την ενίσχυση των πληγεισών περιοχών. Για την υλοποίηση των έργων, οι Δήμοι θα μπορούν να υποστηριχτούν από εξειδικευμένες ομάδες της Μονάδας Οργάνωσης Διαχείρισης (ΜΟΔ), κατ’ εφαρμογή της πρόσφατης Υπουργικής Απόφασης του Υφυπουργού Οικονομίας για την υποστήριξη των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Πέρα από την κάλυψη των άμεσων αναγκών, απαιτείται η υλοποίηση έργων τοπικών υποδομών που θα αντιμετωπίζουν τις ελλείψεις και παθογένειες δεκαετιών. Τα έργα αυτά θα πρέπει να είναι μελετημένα, στη βάση ενός ολιστικού σχεδιασμού, έργα ουσίας και όχι πια αποσπασματικά έργα βιτρίνας. Ζητούμενο είναι η πολιτεία και οι τοπικές κοινωνίες να μη διαπιστώνουμε πια τα προβλήματα και να σπεύδουμε για την έκτακτη αντιμετώπισή τους μόνο μετά από τραγικές, αλλά αποτρέψιμες, φυσικές καταστροφές. Το επόμενο διάστημα, θα διερευνηθεί η δυνατότητα να χρηματοδοτηθούν κατά προτεραιότητα, με την έκδοση προσκλήσεων από τα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ, έργα τοπικών υποδομών (π.χ. για δίκτυα ομβρίων υδάτων). Τα αρμόδια Υπουργεία θα σταθούν αρωγοί στους Δήμους και τις Περιφέρειες για την υποβολή καλά σχεδιασμένων προτάσεων και την υλοποίηση κοινωνικά χρήσιμων έργων.
Με άστοχες  δηλώσεις του, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου επιχειρεί να μεταφέρει δικές του ευθύνες στην Κυβέρνηση. Η Κυβέρνηση απέδειξε ότι ανταποκρίθηκε με τον πιο άμεσο τρόπο και αυτό το γνωρίζουν οι Αυτοδιοικητικοί, οι πληγέντες και οι τοπικές κοινωνίες».