Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου 2016 18:19

"Αμαρτωλές" και "περίεργες μεθοδεύσεις" με έργα στη Μεσσηνία περιγράφει ο Ν. Γόντικας

"Αμαρτωλές" και "περίεργες μεθοδεύσεις" με έργα στη Μεσσηνία περιγράφει ο Ν. Γόντικας

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 
Στοιχεία και ισχυρισμούς για κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος και για μεθοδεύσεις υπέρ εργολαβικών συμφερόντων, παρουσίασε σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στα γραφεία του ΚΚΕ στην Καλαμάτα, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, Νίκος Γόντικας. Στο επίκεντρο των αναφορών του ο δρόμος Γαργαλιάνων-Ρωμανού, που τόνισε ότι έχει μήκος 11 χιλιομέτρων αλλά το κόστος του μπορεί να προσεγγίσει ακόμη και τα 100 εκατ. ευρώ! Αναφέρθηκε επίσης σε διαγωνισμούς έργων που αρχικά είχαν ακυρωθεί επειδή το ποσοστό έκπτωσης που προσέφερε ο μειοδότης ήταν μη ικανοποιητικό αλλά ακολούθως ο διαγωνισμός «ξε-ακυρώθηκε» και το «μη ικανοποιητικό» ποσοστό έκπτωσης έγινε αποδεκτό! Ο Νίκος Γόντικας υπογράμμισε ότι όλα αυτά δικαιώνουν την πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης για την υλοποίηση των δημοσίων έργων από δημόσιο φορέα…

Σε ό,τι αφορά το έργο Γαργαλιάνοι-Ρωμανού, "ένα από τα αμαρτωλά έργα στην Πελοπόννησο", ο Νίκος Γόντικας επεσήμανε, ξεκινώντας, ότι το θέμα θα συζητηθεί την Παρασκευή στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ύστερα από πρωτοβουλία της Λαϊκής Συσπείρωσης. Το έργο αυτό, τόνισε, δημοπρατήθηκε το 2006 με προϋπολογισμό 17.800.000 ευρώ και ανάδοχος αναδείχθηκε η εταιρία «Μετρο Α.Ε.», με έκπτωση 27%. Το έργο, σύμφωνα με τον κ. Γόντικα, θα έπρεπε, σύμφωνα με τη σύμβαση, να έχει τελειώσει μέσα στο 2008 όμως ουσιαστικά δεν τελείωσε ποτέ, αντίθετα η ανάδοχος το 2011 υπέβαλε αίτημα διάλυσης της εργολαβίας, ενώ είχε εισπράξει 12,6 εκατ. ευρώ. Το κύριο πρόβλημα, τόνισε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, ήταν η καθυστέρηση απαλλοτρίωσης γης αναγκαίας για την κατασκευή του δρόμου. Η εταιρία, συνέχισε ο κ. Γόντικας, αμφισβητώντας τις επιμετρήσεις των Υπηρεσιών για την παραλαβή του έργου, έχει στραφεί με αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου διεκδικώντας αποζημιώσεις ύψους 44 εκατ. ευρώ, συν τους νόμιμους τόκους.
Επειδή το έργο δεν είχε ολοκληρωθεί, το Μάρτιο του 2015, με τη ψήφο των άλλων παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου, αποφασίστηκε η υλοποίηση νέου έργου για την ολοκλήρωσή του, με προϋπολογισμό 10,3 εκατ. ευρώ. Σε αυτό το νέο διαγωνισμό συμμετείχε και η εταιρία που είχε κερδίσει τον πρώτο διαγωνισμό «και ας διεκδικεί για ένα έργο που όφειλε να είχε τελειώσει, 44 εκατ. ευρώ», όπως σχολίασε ο κ. Γόντικας, που συνέχισε ως εξής: «Είναι η ίδια εταιρία που κατασκεύασε το λιμάνι της Κυπαρισσίας και είχε την "αστοχία" να σπάσει ο λιμενοβραχίονας. Είναι η ίδια εταιρία που ξεπάτωσε το 2007 τον ποταμό Νέδα για να πάρει τα αμμοχάλικα για την κατασκευή του έργου και αρνείται να πληρώσει το ευτελές πρόστιμο των 5.000 ευρώ κάνοντας προσφυγές. Η νέα δημοπράτηση του έργου ολοκλήρωσης του δρόμου Γαργαλιάνοι-Ρωμανός έχει έκπτωση 50% αντί 27% που είχε η πρώτη δημοπράτηση, διαφορά που αντιστοιχεί σε μερικά εκατομμύρια ευρώ προς όφελος του αναδόχου».
Συμπερασματικά ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωση τόνισε ότι αυτός ο δρόμος των 11 χιλιομέτρων, που σύμφωνα με την αρχική μελέτη θα κόστιζε περίπου 10 εκατ. ευρώ, θα κοστίσει τελικά πάνω από 40 εκατ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται και οι διεκδικήσεις του αναδόχου στη δικαιοσύνη (τα 44 εκατ. ευρώ συν τους τόκους).
Επιπλέον, ο Νίκος Γόντικας τόνισε ότι ο δρόμος αυτός δημιουργεί προβλήματα στους παραγωγούς της περιοχής, καθώς τους αποκόπτει από τα κτήματά τους και επιπλέον γεμίζει νερά κατά τόπους στις βροχές.
Όπως υπογράμμισε, όλα αυτά έρχονται να αναδείξουν τη θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης για δημόσιο φορέα εκτέλεσης των δημοσίων έργων, ώστε να γίνονται ποιοτικά και στο σωστό κόστος.
«ΠΕΡΙΕΡΓΕΣ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ»
Στη συνέχεια ο Νίκος Γόντικας έκανε αναφορά για «περίεργες μεθοδεύσεις στους διαγωνισμούς δημοσίων έργων στη Μεσσηνία». Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στο έργο για τη βελτίωση της 9ης Εθνικής Οδού στο Τμήμα Γαργαλιάνοι-Χώρα-Γιάλοβα-Μεθώνη, προϋπολογισμού 600.000 ευρώ. Όπως σημείωσε, ο διαγωνισμός έγινε το Σεπτέμβρη του 2015, τεύχη δημοπράτησης ζήτησαν 35 εργοληπτικές επιχειρήσεις και προσφορά κατέθεσαν τρεις, με ποσοστά 14,41%, 11% και 10%. Ωστόσο, συνέχισε ο κ. Γόντικας, με βάση πίνακα που κατέθεσε στην Οικονομική Επιτροπή η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων, σε ομοειδή έργα στην ίδια περιοχή οι εκπτώσεις κυμαίνονται από 48% έως 60%, γι’ αυτό και κρίθηκε μη ικανοποιητική η έκπτωση του μειοδότη, ύψους 14,41% και ακυρώθηκε η δημοπρασία. Εντούτοις, πρόσθεσε ο περιφερειακός σύμβουλος, αντί το έργο να επαναδημοπρατηθεί οκτώ μήνες αργότερα η Οικονομική επιτροπή με την ίδια σχεδόν σύνθεση, «αποφάσισε και έκρινε ικανοποιητική την έκπτωση 14,41% και καταχώρησε το έργο στον μειοδότη εργολάβο. Για να δικαιολογήσουν τα μαγειρέματα ως δια μαγείας «εμφανίζεται» ένα υπόμνημα του εργολάβου με «ημερομηνία» 15/12/2015, υπόμνημα που δεν είχε εμφανιστεί στις συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής στις 17 και στις 30/12/2015». Επισημαίνεται ότι για την ακύρωση του διαγωνισμού υπήρχε γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δημοσίων Έργων, το οποίο όμως ακολούθως, με την ίδια σχεδόν σύνθεση, άλλαξε τη γνωμοδότησή του!
Ο Νίκος Γόντικας κάλεσε «τη διοίκηση της Περιφέρειας και κάθε αρμόδιο να δώσει απαντήσεις στα αμείλικτα ερωτήματα που προκύπτουν, γιατί οι ίδιοι άνθρωποι, στα ίδια όργανα της Περιφέρειας, αλλάζουν τόσο ριζικά τις αποφάσεις τους. Καλούμε τους εργαζόμενους, τα πλατιά λαϊκά στρώματα, να βγάλουν συμπεράσματα και να απαιτήσουν τα δημόσια έργα, τα έργα υποδομών να γίνονται από ενιαίο δημόσιο κρατικό φορέα, που θα κατέχει τα υλικά, τα μηχανήματα κατασκευής και θα κατανέμει σχεδιασμένα το επιστημονικό και εργατοτεχνικό δυναμικό σε όλες τις φάσεις υλοποίησης του έργου. Μόνο τότε θα υπάρχουν έργα φθηνά, ποιοτικά και με σεβασμό στο περιβάλλον».
Στ.Μ.