Σάββατο, 01 Οκτωβρίου 2016 02:36

Εγκαίνια έκθεσης παραδοσιακής ενδυμασίας και κτιρίου Πλεμματιά - Βογόπουλου

ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΕΛΘΟΝ - ΠΑΡΟΝ - ΜΕΛΛΟΝ 
Τον Δεκέμβρη του 1989 έγινε στην Καλαμάτα το συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας. Ήταν τρία χρόνια μετά τους σεισμούς και ο Δήμος Καλαμάτας εξέδωσε για τους συνέδρους ένα μικρό βιβλίο που σήμερα έχει ιστορική σημασία. «Η Πολιτιστική Καλαμάτα» ο τίτλος του και το περιεχόμενό του περιγράφει το σχεδιασμό και τις προσπάθειες του Δήμου για την πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής, τόσο πριν όσο και μετά τους σεισμούς. Ιδιαίτερα μετά τους σεισμούς ο πολιτισμός ήταν η καλύτερη διέξοδος που θα μπορούσε να δοθεί για το ξεπέρασμα του πόνου και της δυστυχίας που προκάλεσε η καταστροφή. Σε αυτό το βιβλίο βλέπει κανείς και πώς οδηγηθήκαμε στο σημαντικό γεγονός που θα λάβει χώρα το απόγευμα του Σαββάτου, στην έναρξη λειτουργίας της μόνιμης έκθεσης παραδοσιακής ενδυμασίας - Βικτωρία Καρέλια, του Λυκείου των Ελληνίδων Καλαμάτας, στο παραδοσιακό κτίριο Πλεμματιά-Βογόπουλου. Είναι λυπηρό ότι κάποιοι αποφεύγουν να αναφερθούν ή ακόμη και να αναγνωρίσουν τις μεγάλες και δύσκολες αποφάσεις που έλαβε τότε ο Δήμος. Αποφάσεις όμως που ακόμη και σήμερα, 30 χρόνια μετά, αποτελούν την πυξίδα στην πολιτιστική πορεία του Δήμου. Τότε λοιπόν ο Δήμος αποφάσισε να διαθέσει τα χρήματα που προσέφεραν απόδημοι και άλλοι άνθρωποι που συγκλονίστηκαν από το δράμα της Καλαμάτας για την αγορά και διάσωση των παραδοσιακών κτιρίων της πόλης, με σκοπό να παραχωρηθούν στη συνέχεια στους πολιτιστικούς συλλόγους για την υποστήριξη του έργου τους και του πολιτισμού εν γένει…

 PLEMATIA-VOGOPOULOU-30-09-16.jpg
Το κτίριο Πλεμματιά - Βογόπουλου περίπου όπως το παραχώρησε ο Δήμος στο Λύκειο των Ελληνίδων|
Ήταν το 1987, ένα χρόνο μετά τους σεισμούς, όταν το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε (αριθμός απόφασης 247) το εξής: «Εγκρίνει τη διάθεση του υπάρχοντος αυτή τη στιγμή ποσού στο Δήμο Καλαμάτας των 170.000.000 δραχμών περίπου, προερχόμενο από δωρεές μετά τους σεισμούς, για την αγορά κατά προτεραιότητα διατηρητέων παραδοσιακών κτιρίων, τα οποία, ύστερα από την επισκευή των, θα παραδοθούν κατά χρήση σε πολιτιστικούς Συλλόγους».
Ένα χρόνο μετά, το 1988, με την απόφαση 387, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε, μεταξύ άλλων, να παραχωρηθεί στο Λύκειο των Ελληνίδων το κτίριο Κρασσακόπουλου. Ωστόσο, το Λύκειο προτιμούσε το κτίριο Πλεμματιά - Βογόπουλου, στην οδό Σταδίου και το 1989 το Δημοτικό Συμβούλιο με την απόφαση 49 άλλαξε την 387 του 1988 και αντί του κτιρίου Κρασσακόπουλου παραχώρησε στο Λύκειο των Ελληνίδων το κτίριο Πλεμματιά - Βογόπουλου.
KRASSAKOPOULOU.jpg
Το κτίριο Κρασσακόπουλου, στην κατάσταση που το αγόρασε ο Δήμος το 1989
Έτσι, το κτίριο Κρασσακόπουλου, όταν αναπαλαιώθηκε από το Δήμο, στέγασε τις υπηρεσίες του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Καλαμάτας, ενώ τώρα στεγάζει τη Διεύθυνση Καθαριότητας και το Συμβουλευτικό Κέντρο Κακοποιημένων Γυναικών.
img20160930_22502320.jpg
Το ένα από τα δύο συμβόλαια αγοράς του παραδοσιακού κτιρίου Πλεμματιά - Βογόπουλου

Η KalamataJournal έχει τα ιστορικού ενδιαφέροντος συμβόλαια αγοράς του κτιρίου Πλεμματιά - Βογόπουλου από το Δήμο Καλαμάτας. Είναι δύο συμβόλαια διότι το κτίριο είχε δύο ιδιοκτήτες, τον Ευστράτιο Βογόπουλο και το ζεύγος Παναγιώτη και Τερέζας Πλεμματιά. Η υπογραφή των συμβολαίων έγινε στις 4 Ιανουαρίου του 1989 από το δήμαρχο Σταύρο Μπένο και τους πωλητές, με συμβολαιογράφο τον Οδυσσέα Ξενογιάννη. Ο Δήμος πλήρωσε στους δύο πωλητές 17.000.000 δραχμές.
Ότι ο Δήμος έχει την οριζόντια ιδιοκτησία του κτιρίου φαίνεται και στο Κτηματολόγιο με κωδικούς αριθμούς (ΚΑΕΚ) 360881756002/0/1 και 360881756002/0/2.
Το απόγευμα του Σαββάτου θα εγκαινιαστεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η μόνιμη έκθεση παραδοσιακής ενδυμασίας - Βικτωρία Καρέλια, του Λυκείου των Ελληνίδων Καλαμάτας, στο κτίριο που παραχώρησε ο Δήμος, σε ετοιμόρροπη κατάσταση, το οποίο αναπαλαίωσε με μεγάλο κόστος και με ποιότητα το Λύκειο.
O Δήμος Καλαμάτας δεν βρήκε ούτε μια κουβέντα να πει για τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας το 1987, το 1988, το 1989 παρά μόνο ανακοίνωσε την Παρασκευή: «Εγκαινιάζεται, το Σάββατο 1η Οκτωβρίου 2016, η μόνιμη έκθεση της συλλογής ελληνικών ενδυμασιών - Βικτωρία Γ. Καρέλια, του Λυκείου των Ελληνίδων Καλαμάτας.
Ο Δήμος Καλαμάτας παρεχώρησε για 99 χρόνια ακίνητο στην οδό Σταδίου, για τη στέγαση αυτού του μουσείου ευρωπαϊκού επιπέδου».
Ας δούμε όμως τι έλεγε το βιβλίο του Δήμου «Η Πολιτιστική Καλαμάτα», το 1989: «Το ενδιαφέρον της τοπικής αυτοδιοίκησης για τους τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους εκδηλώθηκε και πρόσφατα με την αγορά οκτώ παραδοσιακών κτιρίων τα οποία παραχωρούνται στους συλλόγους για τις ανάγκες τους. Με αυτόν τον τρόπο ένα μεγάλο μέρος των παραδοσιακών κτιρίων, που διασώθηκαν στην Καλαμάτα, έχουν μετατραπεί σε εστίες πολιτισμού, δίνοντας συγχρόνως και ένα συμβολικό νόημα στη σχέση του παρελθόντος με το παρόν και το μέλλον».
Το απόγευμα του Σαββάτου λοιπόν μια νέα εστία πολιτισμού αποκτάει η πόλη και ταυτόχρονα δίνεται «συμβολικό νόημα στη σχέση του παρελθόντος με το παρόν και το μέλλον» όσο και αν κάποιοι θέλουν να αγνοούν το παρελθόν…
Στ.Μ.
POLITISTIKH-KALAMATA-VIVLIO.jpg