Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2016 20:16

Φραγμένο ακόμη, 50 ημέρες μετά την καταστροφή, ρέμα που «έπνιξε» τη Θουρία

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΤΑ ΠΑΝΤΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ 
Όσοι δεν είδαν τα ορμητικά νερά εισβάλουν στα σπίτια τους,  όσοι δεν βρήκαν το αυτοκίνητό τους να έχει γίνει μια άμορφη μάζα, όσοι δεν κινδύνευσαν από την πλημμύρα της 7 Σεπτέμβρη, έχουν ξεχάσει τι συνέβη τότε. Αυτοί όμως που τα έζησαν όλα αυτά συνεχίζουν να ζουν με τον εφιάλτη μη τυχόν και επαναληφθεί η ίδια ή και ακόμη χειρότερη συμφορά στην επόμενη νεροποντή. Ανάμεσά τους οι περίοικοι του ρέματος των Αγίων Θεοδώρων, στη Θουρία, το οποίο προκάλεσε φοβερές καταστροφές και τρομοκράτησε τον κόσμο. Ε λοιπόν το ρέμα των Αγίων Θεοδώρων, σχεδόν 50 ημέρες μετά την καταστροφή, είναι ακόμη φραγμένο!...

Επισκεφθήκαμε το πρωί την περιοχή, με αφορμή υπόμνημα της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των πλημμυροπαθών των Αγίων Θεοδώρων Θουρίας και με το φωτογραφικό μας φακό επιβεβαιώσαμε ότι ο κίνδυνος για μια νέα ίσως και μεγαλύτερη καταστροφή είναι υπαρκτός. Πραγματικά τμήμα του καλυμμένου ρέματος των Αγίων Θεοδώρων είναι φραγμένο από τα φερτά υλικά. Και την επόμενη φορά που θα κατεβάσει πάλι μεγάλους όγκους νερού, αυτοί θα βγουν στο δρόμο, θα αναπτύξουν ταχύτητα και θα γκρεμίσουν ό,τι έχει απομείνει όρθιο από τις 7 Σεπτέμβρη.
AGIOI-THEODROMOI-FRAGMENOI-THOURIA-26-10-16.jpgΣτην περιοχή συναντήσαμε και τον ιερέα των Αγίων Θεοδώρων Θουρίας, πατέρα Αντώνιο Σολωμάκο, ο οποίος απεύθυνε έκκληση να γίνει άμεσα αυτό που πρέπει ώστε να αρθεί η επικινδυνότητα που σοβεί από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το ρέμα. Τόνισε ότι οι ενορίτες του υπέστησαν τεράστιες ζημιές στις 7 Σεπτέμβρη, ότι υπάρχει κίνδυνος ακόμη και για τη σωματική ακεραιότητα και υγεία των ανθρώπων και πρέπει οπωσδήποτε να πραγματοποιηθούν χωρίς καθυστερήσεις οι απαιτούμενες παρεμβάσεις στο ρέμα.
Σε ό,τι αφορά τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, στο υπόμνημά της τονίζει ότι επιβάλλεται να αφαιρεθεί το σκέπασμα του ρέματος, υποστηρίζοντας ότι αυτή είναι η σοβαρότερη αιτία των πλημμυρών που σημειώνονται κατά τις νεροποντές των τελευταίων χρόνων. Επιπλέον η Συντονιστική Επιτροπή ζητάει τον άμεσο καθαρισμό του ρέματος και προειδοποιεί ότι εάν οι υπεύθυνοι δεν ανταποκριθούν τότε η επιτροπή θα προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά παντός υπευθύνου για καταλογισμό ευθυνών.
AGIOI-THEODOROI-THOURIA-ANOIXTO-26-10-16.jpgΤο υπόμνημα της Επιτροπής Αγώνα έχει ως εξής:

«Στις 7/7/2016 ημέρα Τετάρτη και ώρα 4 π.μ. λόγω της μεγάλης νεροποντής στο Δήμο Καλαμάτας και στην ευρύτερη περιοχή πλημμύρισε το χωριό Θουρία από τα νερά του Ξερίλα που διέρχεται από το κέντρο του χωριού και από το ρέμα που διέρχεται κατά μήκος του δρόμου των Αγίων Θεοδώρων.
Εμείς οι κάτοικοι της Θουρίας που τα σπίτια μας είναι στο δρόμο των Αγίων Θεοδώρων και στις παρόδους αυτού, επειδή κάθε φορά αντιμετωπίζουμε το φαινόμενο της πλημμύρας, χάνοντας κάθε φορά τα υπάρχοντά μας, σας ενημερώνουμε για τις παρεμβάσεις (κακοτεχνίες) που έχουν γίνει από τις προηγούμενες αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Θουρίας.
Το φαινόμενο της πλημμύρας στο δρόμο των Αγίων Θεοδώρων είναι σύνηθες, καταστρέφοντας κάθε φορά τις οικοσκευές των κατοίκων, παρασύροντας αυτοκίνητα, πνίγοντας ζώα και το χειρότερο: Υπάρχει κίνδυνος να χαθούν και ανθρώπινες ζωές, όπως συνέβη στην πρόσφατη πλημμύρα που είχαμε έναν πνιγμό και τρία ακόμα άτομα να νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Καλαμάτας που σώθηκαν με τη βοήθεια των γειτόνων.
Εμείς οι κάτοικοι αυτής της περιοχής που κινδυνεύουμε κάθε φορά και είμαστε άμεσα θιγόμενοι σας ενημερώνουμε για τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα.
Τα έτη 1961-1962 έστρωσαν την κοίτη του ρέματος με ογκόλιθους διαμετρήματος μέχρι και 40 cmκαι πάνω απ’ αυτούς έστρωσαν τσιμέντο, με αποτέλεσμα να ελαττωθεί το ύψος του ρέματος.
ΣAGIOI-THEODROMOI-ARXOI-FRAGMENO-26-10-16.jpgτη δεκαετία του 1970-80 έγινε το σκέπασμα του ρέματος, μετατρέποντάς το σε δρόμο. Από τότε που έγινε το σκέπασμα το φαινόμενο της πλημμύρας έγινε πλέον σύνηθες.
Κάτοικοι της περιοχής που έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει σε αυτό το δρόμο δηλώνουν ότι ποτέ δεν είχε γίνει πλημμύρα από τα νερά του ρέματος, όταν αυτό ήταν ανοιχτό.
Για όλους αυτούς τους βάσιμους λόγους που αναφέραμε πιο πάνω απαιτούμε εδώ και τώρα να ξεσκεπαστεί το ρέμα και να επανέλθει στη φυσική του κατάσταση για να σταματήσουμε εμείς και τα παιδιά μας να ζούμε κάθε φορά με τον εφιάλτη της πλημμύρας.
Οποιαδήποτε άλλη παρέμβαση να είστε σίγουροι ότι δεν λύνει το πρόβλημα.
Σας ενημερώνουμε ότι από την ημέρα που έγινε η πλημμύρα μέχρι σήμερα το ρέμα των Αγίων Θεοδώρων είναι φραγμένο από τα φερτά μπάζα τα οποία έγιναν ορατά μετά την παρέμβαση της αποκάλυψης της κοίτης αυτού και μετά από μια βροχόπτωση θα πλημμυρίσουμε πάλι.
Σε περίπτωση που δεν λάβετε υπόψη το παρών υπόμνημά μας θα στραφούμε, με κάθε ένδικο μέσο, κατά παντός υπευθύνου για καταλογισμό ευθυνών».
Στ.Μ.