Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου 2016 19:51

Φορώντας …προεκλογική κολόνια εγκαινίασε ο Αλέξης Τσίπρας τον αυτοκινητόδρομο

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΕ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΙΟΥΧΟΥΣ 
Αν και ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, υπογράμμισε και σήμερα ότι οι εκλογές θα γίνουν το Σεπτέμβρη του 2019, η παρουσία του στην Καλαμάτα, για τα εγκαίνια ολοκλήρωσης της περιμετρικής οδού, με την οποία ολοκληρώθηκε ο αυτοκινητόδρομος Κορίνθου-Τρίπολης-Καλαμάτας, είχε χαρακτηριστικά προεκλογικής εμφάνισης. Στην εξέδρα που στήθηκε στη γέφυρα της περιμετρικής, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για κήνσορες της ανάπτυξης, κατηγορώντας τις προηγούμενες κυβερνήσεις, ενώ οικειοποιήθηκε πλήρως το συγκεκριμένο έργο, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνησή του όχι μόνο το επανακκίνησε αλλά και το διέσωσε από την επιβολή προστίμου μισού δισεκατομμυρίου ευρώ, καθώς και από τον καταλογισμό αποζημίωσης 200 εκατομμυρίων ευρώ! Προηγουμένως ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Ειδικό Σχολείο Καλαμάτας, δίνοντας έμφαση στο κοινωνικό πρόσωπο της κυβέρνησης, ενώ κατά τα εγκαίνια της περιμετρικής μίλησε για το μέρισμα που δόθηκε στους συνταξιούχους, «στους συμπολίτες μας που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη», από το πλεόνασμα…

Η περιμετρική οδός έχει δοθεί από αργά το μεσημέρι στην κυκλοφορία στο σύνολό της. Όπως σχολίασε ο πρωθυπουργός, είναι ένα «έργο που επανεκκίνησε και ολοκληρώθηκε χάρη στις προσπάθειές μας. Σε δύο χρόνια καταφέραμε όσα οι κήνσορες της ανάπτυξης δεν κατάφεραν να πραγματοποιήσουν εδώ και δέκα χρόνια».
Ειδικότερα ο κ. Τσίπρας μίλησε για πάρτι που γινόταν στα χρόνια της ανάπτυξης όσον αφορά στα δημόσια έργα, για λεηλασία του δημοσίου χρήματος εξαιτίας ασύμφορων συμβάσεων. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι το Ελληνικό Δημόσιο καλούνταν, χάρη σε αυτές τις συμβάσεις, να πληρώσει ως αποζημιώσεις στους παραχωρησιούχους τεράστια ποσά. Ωστόσο, συνέχισε, με τη διαπραγμάτευση που έκανε η κυβέρνησή του κατέστη δυνατό να μειωθούν οι απαιτήσεις των παραχωρησιούχων και τελικά το Ελληνικό Δημόσιο να γλιτώσει περίπου 800 εκατομμύρια ευρώ που θα πήγαιναν σε αποζημιώσεις.  «Η δική μας επιμονή ήταν αυτή που οδήγησε τελικά στην επανεκκίνηση των έργων και στην ολοκλήρωση τους έγκαιρα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, τονίζοντας επίσης ότι η χώρα απειλούνταν και με σοβαρά πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση εάν τα έργα δεν ολοκληρώνονταν στους προβλεπόμενους χρόνους.
TSIPRAS-KONSTANTINEAS-DROMOS-23-12-16.jpgΕπιπλέον ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι με την αναθεώρηση της σύμβασης για την αυτοκινητόδρομο του Μορέα, μετά τη διαπραγμάτευση που έκανε η κυβέρνηση, επιτεύχθηκαν τα εξής:
-Εγκατάσταση στο προσεχές διάστημα συστήματος αναλογικών διοδίων με δαπάνες του παραχωρησιούχου.
-Σύνταξη οικονομικοτεχνικής μελέτης για οριζόντια μείωση των διοδίων
-Υποχρέωση του παραχωρησιούχου να προχωρήσει σε παροχή κλιμακωτών εκπτώσεων έως 70% στους συχνούς τοπικούς χρήστες
-Την απαλλαγή ατόμων ειδικών κατηγοριών από την καταβολή διοδίων
-Την αντιμετώπιση του ζητήματος μετακίνησής των μόνιμων κατοίκων εκεί που δεν υπάρχει παράλληλο δίκτυο.
-Δωρεάν μετακίνηση των ψηφοφόρων την ημέρα των εθνικών εκλογών.
-Εκπόνηση μελετών για το Καλό Νερό-Τσακών, για την αναβάθμιση της Εθνικής Οδού Καλαμάτας-Ριζόμυλου και Ριζόμυλου-Πύλου. Το κόστος των μελετών αυτών, σημείωσε ο πρωθυπουργός, υπερβαίνει τα 12 εκατομμύρια ευρώ.
Ο Αλέξης Τσίπρας ευχαρίστησε τους παραχωρησιούχους, σημειώνοντας ότι κατά τη διαπραγμάτευση για την αναθεώρηση των συμβάσεων των αυτοκινητόδρομων «τους στριμώξαμε λίγο, αυτό είναι η αλήθεια, αλλά πάντοτε το δικό μας μέλημα είναι η προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος και θέλω να τους ευχαριστήσω γιατί ανταποκρίθηκαν». Σημειώνεται ότι στην εκδήλωση παραβρέθηκαν όλοι οι επικεφαλής του Μορέα με τον Λεωνίδα Μπόμπολα.
Σε ό,τι αφορά τις αναφορές της αντιπολίτευσης ότι ο πρωθυπουργός πραγματοποιεί περιοδείες ετοιμάζοντας το κλίμα ώστε να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές, ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε: «Είτε το θέλουν είτε δεν το θέλουν εγώ δεν θα είμαι ένας πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου. Θα είμαι ένας πρωθυπουργός που θα επικοινωνώ αδιαμεσολάβητα με τους πολίτες για τα προβλήματά τους, για να βρίσκουμε λύσεις. Γιατί η μοναδική δική μας στήριξη είναι οι πολίτες. Δεν χρειαζόμαστε τη διαμεσολάβηση των εκπομπών και των μέσων ενημέρωσης, τους την χαρίζουμε».
TSIPRAS-KOUTRAS-TSONHS-23-12-16.jpgΤέλος, σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση από τους θεσμούς και την καταβολή του μερίσματος από το πλεόνασμα στους συνταξιούχους, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε: «Η αξιολόγηση θα κλείσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Δεν φοβόμαστε να διαπραγματευόμαστε, ούτε όμως υπογράφουμε λευκά χαρτιά, όπως έκαναν οι προηγούμενοι. Εμείς προχωράμε με μοναδικό γνώμονα να στηρίξουμε τους πιο αδύναμους και να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση που κάποιοι τους φόρτωσαν στην πλάτη.
Τις τελευταίες ημέρες είμαι χαρούμενος γιατί καταφέραμε να δώσουμε από το περίσσευμα στους συμπολίτες μας που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, τη 13η σύνταξη. Είμαι πραγματικά χαρούμενος γιατί χθες πάνω από 1,5 εκατομμύριο συμπολίτες μας αισθάνθηκαν μια ανάσα, μια ανακούφιση. Στενοχωριέμαι όχι για τις αντιδράσεις των έξω, αυτές είναι αναμενόμενες, αλλά για τις αντιδράσεις των μέσα, αυτών που δεν είχαν το σθένος να υπερασπιστούν το αυτονόητο, ότι αυτοί που λεηλατήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, οι πιο αδύναμοι, τώρα που η οικονομία πάει καλά πρέπει να στηριχθούν. Και δεν ψήφισαν αυτή την πρωτοβουλία και όχι μόνο αυτό αλλά περίμεναν με καρτερία τους έξω να μας επιβάλουν πρόστιμα και κυρώσεις και να μας αναγκάσουν να πάρουμε πίσω αυτό το μέτρο. Ε λοιπόν διαψεύστηκαν για ακόμη μια φορά όπως θα διαψευστούν και με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης».
Στ.Μ.