Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου 2017 02:26

Φωνές στο Δημοτικό Συμβούλιο για ξεπούλημα του Αλειφέρη αντί πινακίου φακής

Φωνές στο Δημοτικό Συμβούλιο για ξεπούλημα του Αλειφέρη αντί πινακίου φακής

ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΟΙΜΠΛΕ… 
Αντί πινακίου φακής επιχειρείται να ξεπουληθεί, από το ΤΑΙΠΕΔ, το διατηρητέο κτίριο Αλειφέρη, στον πεζόδρομο της Αριστομένους με την Κολοκοτρώνη, υποστήριξε ο επικεφαλής της «Αλλαγής», Θόδωρος Μπρεδήμας. Είπε ότι η πώληση δεν έχει γίνει ακόμη, ωστόσο ο ιδιώτης που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον δίνει 1,1 εκατ. ευρώ σε πέντε ετήσιες ισόποσες δόσεις. Ο Θόδωρος Μπρεδήμας υπογράμμισε ότι το κτίριο πρέπει να το πάρει ο Δήμος, δεδομένου ότι τα κάτι παραπάνω από 200.000 ευρώ το χρόνο δεν είναι πολλά χρήματα σε σχέση με το πλεόνασμα των 11 εκατ. ευρώ που υπάρχει στο δημοτικό ταμείο. Ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, απάντησε ότι επί πολλά χρόνια έχουν γίνει επανειλημμένως μεγάλες προσπάθειες προκειμένου να παραχωρηθεί το κτίριο στο Δήμο, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Υποστήριξε από την πλευρά του ότι ο Δήμος δεν έχει τα λεφτά να αγοράσει το κτίριο, ενώ για τον ιδιώτη ανάφερε ότι θα μπορούσε κανείς να αντιταχθεί σε αυτόν εφόσον έπαιρνε το κτίριο από την Καλαμάτα για να το πάει σε μια άλλη πόλη, κάτι τέτοιο όμως, συνέχισε, δεν μπορεί να γίνει οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα…

Η συζήτηση έγινε το βράδυ, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο Θόδωρος Μπρεδήμας αιτιολογώντας την αναφορά του για εκποίηση του Αλειφέρη αντί πινακίου φακής, σημείωσε ότι πρόκειται για ιστορικό κτίριο που εκτείνεται σε ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο στον κεντρικό πεζόδρομο και το εμπορικό κέντρο της πόλης. Κάλεσε δε το Σώμα να αναλογιστεί τη διαφορά που έχει η τιμή του 1,1 εκατομμυρίου ευρώ, που μάλιστα θα καταβληθούν σε πέντε ετήσιες δόσεις, σε σχέση με τα 3,5 εκατ. ευρώ που καταβλήθηκαν εφάπαξ, για την αγορά του κτιρίου Παπαθεοδώρου στην κεντρική πλατεία.
Ο δήμαρχος, απαντώντας στη σχετική ερώτηση που έκανε ο Θόδωρος Μπρεδήμας, ο οποίος κατέθεσε και την πρόταση –που δεν έγινε δεκτή- να μπει το θέμα σε συζήτηση πριν από την ημερήσια διάταξη, υπογράμμισε ότι εφόσον το κτίριο Αλειφέρη έχει μεταφερθεί στο ΤΑΙΠΕΔ δεν υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση να παραχωρηθεί στο Δήμο ή ακόμη και να αποτελέσει αντικείμενο ανταλλαγής (δεδομένου ότι ο Δήμος έχει προτείνει στο ΤΑΙΠΕΔ να γίνει ανταλλαγή με δημοτικό κτίριο (από κληροδότημα) στην Κηφισιά). Ο δήμαρχος τόνισε ότι ο μοναδικός σκοπός του ΤΑΙΠΕΔ είναι να πουλάει τα ακίνητα ώστε να πληρώνονται οι δανειστές της χώρας.
Η αναφορά αυτή προκάλεσε την αντίδραση του Θόδωρου Μπρεδήμα, που τόνισε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να σωθεί από τους δανειστές και ιδιαίτερα από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, από τα 200.000 ευρώ που θα δίνονται το χρόνο για την εκποίηση του κτιρίου Αλειφέρη.
Ο δήμαρχος ανταπάντησε ότι για την χρεωκοπία της χώρας δεν φταίει ο Σόιμπλε αλλά οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν τα τελευταία 40 χρόνια. Συνέχισε υπογραμμίζοντας ότι αν αυτό δεν γίνει αποδεκτό τότε η χώρα δεν θα ξεπεράσει τα προβλήματά της και τέλος, τόνισε, ότι η Ελλάδα έχει δανειστεί και πρέπει να πληρώσει τα χρέη της.
Στ.Μ.