Σάββατο, 28 Ιανουαρίου 2017 15:05

Ένας πλούτος αρχιτεκτονικών ιδεών για την ανάδειξη της ταυτότητας της πόλης

Οι βραβευθέντες με το α' βραβείο Αντωνία Κουζή, Μαρία Μαρλαντή και Ανδρέας Πετρόπουλος Οι βραβευθέντες με το α' βραβείο Αντωνία Κουζή, Μαρία Μαρλαντή και Ανδρέας Πετρόπουλος

ΒΡΑΒΕΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ 
Όποιος δεν επισκέφθηκε στο Πνευματικό Κέντρο την έκθεση με τις αρχιτεκτονικές ιδέες που κατατέθηκαν στο Δήμο Καλαμάτας, στο πλαίσιο του διαγωνισμού για τον ανασχεδιασμό της πλατείας και της οδού 23 Μάρτη, έχασε μια σπάνια μέχρι τώρα ευκαιρία για ένα δημιουργικό προβληματισμό για το πώς μπορεί να διαμορφωθεί αυτή η περιοχή ώστε να είναι πιο θελκτική στον άνθρωπο αλλά κυρίως να αναδείξει τον ιστορικό και παραδοσιακό χαρακτήρα της και να τον συνδέσει σχετικά αρμονικά με τη σύγχρονη εμπορική λειτουργία της Αριστομένους. Χθες το βράδυ έγινε η απονομή των βραβείων στις αρχιτεκτονικές ιδέες που κρίθηκαν ως οι καλύτερες από την αρμόδια επιτροπή, ενώ ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας διαβεβαίωσε ότι από εδώ και στο εξής ο Δήμος θα απευθύνεται τακτικά στους αρχιτέκτονες ζητώντας τις ιδέες τους για παρεμβάσεις που προγραμματίζονται, όπως για τα έργα που πρόκειται να γίνουν στην Παραλία και στο Ιστορικό Κέντρο κάτω από την πλατεία 23 Μάρτη. Και ο διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, Βασίλης Τζαμουράνης, τόνισε ότι είναι σημαντικό και ιδιαίτερα χρήσιμο στο εξής να ζητούνται οι ιδέες των αρχιτεκτόνων, γιατί μπορούν να συνεισφέρουν πρόσθετα στοιχεία από αυτά των αρχιτεκτόνων του Δήμου…

Το πρώτο βραβείο κέρδισε η αρχιτεκτονική ιδέα των αρχιτεκτόνων Μαρίας Μαρλαντή, Ανδρέα Πετρόπουλου και Αντωνίας Κουζή. Το απένειμε ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, που ευχαρίστησε θερμά όλους τους αρχιτέκτονες οι οποίοι συμμετείχαν στο διαγωνισμό, ενώ τόνισε ότι στο πλαίσιο του Προγράμματος Αστικής Ανάπτυξης (παρεμβάσεις σε Παραλία και Ιστορικό Κέντρο κάτω από την πλατεία 23 Μάρτη) ο Δήμος έχει τη βούληση να απευθυνθεί και πάλι στους αρχιτέκτονες για παρεμβάσεις που θα γίνουν. Οι βραβευθέντες από την πλευρά τους επέμειναν στο πόσο σημαντικό είναι ο Δήμος να απευθύνεται στους αρχιτέκτονες και να συγκεντρώνει ένα μεγάλο πλούτο ιδεών για τις παρεμβάσεις που σχεδιάζει. Ενδιαφέρον είχε η παρατήρηση της Μαρίας Μαρλαντή, ότι είναι η πρώτη φορά που έγινε από το Δήμο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ιδεών, 30 χρόνια μετά τον ανάλογο διαγωνισμό για το Πνευματικό Κέντρο της Καλαμάτας, όπου λειτούργησε και η έκθεση με τις αρχιτεκτονικές ιδέες και έγινε η απονομή των βραβείων.
TZAMOURANHS-VAS-KANTARTZHS-MIX-TORTOPIDH-POLYMNIA-27-01-17.jpg
Ο διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, Βασίλης Τζαμουράνης, με τους βραβευθέντες Μιχάλη Κανταρτζή και Πολύμνια τορτοπίδη
Το δεύτερο βραβείο απένειμε ο αντιδήμαρχος νέων έργων και πολεοδομίας, Ανδρέας Καραγιάννης, στην εκπρόσωπο της αρχιτεκτονικής ομάδα των Ηλία Χαρίτου, Δημήτρη Πλιάτσικα και Ελευθέριου Παΐδα. Το τρίτο βραβείο απένειμε ο διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας, Βασίλης Τσαμουράνης, στην αρχιτεκτονική ομάδα των Μιχάλη Κανταρτζή και Πολύμνιας Τορτοπίδη με σύμβουλο συγκοινωνιολόγο τον Κώστα Ζέκκο.
KARAGIANNHS-ARXITEKTONIKOS-DIAGON-27-01-17.jpg
Ο αντιδήμαρχος Ανδρέας Καραγιάννης με την εκπρόσωπο των αρχιτεκτόνων που κέρδισαν το δεύτερο βραβείο
Επίσης αποφασίστηκε η εξαγορά από το Δήμο της μελέτης των Κώστα-Ορφέα Γενιά, Αλέξανδρου Ζώμα (με τη συμμετοχή των φοιτητριών Ματίνας Κωστιάνη και Στέλλας Στεργίου). Τον έπαινο σε αυτή την ομάδα απένειμε ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Βεργόπουλος.
Ένα θέμα που μπαίνει έντονα με τις αρχιτεκτονικές ιδέες που κατατέθηκαν στο διαγωνισμό έχει να κάνει με την αναγκαιότητα της πεζοδρόμησης της συγκεκριμένης περιοχής αλλά και το πόσο εφικτό είναι αυτό.
ARXITEKTONIKOS-DIAGONISMOS-VRABEIA-27-01-17.jpg
Ένα άλλο αρνητικό θέμα είναι ότι ο Δήμος δεν μερίμνησε ώστε να διαθέτει το χρηματικό έπαθλο (αθροιστικά 7.000 ευρώ) προκειμένου να το δώσει στους βραβευθέντες. Όπως είπε ο δήμαρχος ευθύνονται γι’ αυτό τα «κάπιταλ κοντρόλς» και τα χρήματα θα δοθούν στους διακριθέντες αρχιτέκτονες μέσα στο Φλεβάρη.
Σημειώνεται ότι χαιρετισμό απεύθυνε και ο υπεύθυνος αρχιτέκτονας του Δήμου στην επιτροπή που έκρινε τις αρχιτεκτονικές ιδές που κατατέθηκαν στο διαγωνισμό, Νίκος Γιαννακόπουλος.
Στ.Μ.