Πέμπτη, 09 Φεβρουαρίου 2017 13:15

Στη δημοτική αρχή η "καυτή πατάτα" για την πολεοδόμηση του Ασπροχώματος

ΟΧΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ 
Όσο και αν προσπάθησε η δημοτική αρχή Καλαμάτας να διώξει από πάνω της την καυτή πατάτα της πολεοδόμησης του Ασπροχώματος, αυτή βρίσκεται κολλημένη στα χέρια της… Οι κάτοικοι του Ασπροχώματος, σε συνέλευση που πραγματοποίησαν, πήραν τη μάλλον ανεύθυνη απόφαση, να ζητήσουν το «πάγωμα» της πολεοδόμησης στο χωριό τους με την αιτιολογία ότι τα ποσά για τις εισφορές σε χρήμα είναι υπέρογκες. Η δημοτική αρχή πρέπει τώρα να αποφασίσει: Θα αφήσει την τελειωμένη πολεοδομική μελέτη στα συρτάρια (αν της δίνει ο νόμος τέτοιο δικαίωμα) ή θα προχωρήσει στην ολοκλήρωση της πράξης εφαρμογής με τον τελευταίο νόμο που εκμηδενίζει το έλλειμμα γης;…

Ειδικότερα, η απόφαση που έλαβαν οι κάτοικοι σε συνέλευση την οποία συγκάλεσε το Τοπικό Συμβούλιο Ασπροχώματος, έχει ως εξής: «Ύστερα από πρόσκληση του τοπικού Συμβουλίου Ασπροχώματος, την Κυριακή 5/2/2017 έγινε συγκέντρωση των κατοίκων της περιοχής που κατέχουν ιδιοκτησίες στο Σχέδιο πόλης Ασπροχώματος.
Ύστερα από διαλογική συζήτηση λήφθηκε η παρακάτω απόφαση:
Με την απόφαση της Περιφέρειας Πελοποννήσου  καταργούνται οι εισφορές σε γη που είχαν αποφασιστεί στο Δημοτικό Συμβούλιο και αυξάνονται περίπου στο διπλάσιο.
Οι εξωπραγματικές, από την άλλη μεριά, αντικειμενικές αξίες στην περιοχή, εκτινάσσουν τις εισφορές σε χρήμα σε ιλιγγιώδη για τις οικονομικές δυνατότητες των κατοίκων της περιοχής  ποσά.
Από τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση και το μηδενισμό της αγοραστικής αξίας των ακινήτων, κρίνεται ότι η εφαρμογή της πολεοδόμησης στην περιοχή σε αυτή την φάση θα οδηγήσει μαθηματικά τους κατοίκους σε οικονομική καταστροφή.
Κατόπιν αυτού ζητάμε την μη εφαρμογή της πολεοδόμησης στην περιοχή με αυτά τα δεδομένα».
Στ.Μ.