Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017 09:01

“Θα ήταν έγκλημα να κλείσει το Τμήμα Λογοθεραπείας”

Ο αντιπρόεδρος του ΤΕΙ Ευστράτιος Γεωργόπουλος, ο πρόεδρος Δημήτρης Βελισσαρίου και ο πρόεδρος του Τμήματος Λογοθεραπείας Δημήτρης Πετρόπουλος Ο αντιπρόεδρος του ΤΕΙ Ευστράτιος Γεωργόπουλος, ο πρόεδρος Δημήτρης Βελισσαρίου και ο πρόεδρος του Τμήματος Λογοθεραπείας Δημήτρης Πετρόπουλος

 

Της Μαρίας Νίκα 
Τη χαρά και την ικανοποίησή τους για την «επιστροφή» του Τμήματος Λογοθεραπείας Καλαμάτας στο μηχανογραφικό των Πανελλαδικών Εξετάσεων, εξέφρασαν χθες σε συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι της Διοίκησης του ΤΕΙ Πελοποννήσου...

«Αυτό το Τμήμα έπρεπε πάση θυσία να παραμείνει εδώ, θα ήταν έγκλημα να κλείσει» σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΤΕΙ Δημήτρης Βελισσαρίου, τονίζοντας τον υποδειγματικό τρόπο με τον οποίο έχει λειτουργήσει, το επίπεδο των σπουδαστών του που έμπαιναν με υψηλές βαθμολογίες, τις υποδομές και τον εξοπλισμό του, την προσφορά του στην τοπική κοινωνία, μέσα από την κλινική λογοθεραπείας με δωρεάν συνεδρίες - θεραπείες για τα παιδιά της πόλης, αλλά και τη μεγάλη απορρόφηση των αποφοίτων του από την αγορά εργασίας. Από τους 80 πτυχιούχους που ορκίστηκαν πρόσφατα στο Τμήμα, πολλοί είχαν ήδη βρει δουλειά.

Μοναδικό αλλά σοβαρότατο πρόβλημα του Τμήματος ήταν η έλλειψη μόνιμου διδακτικού προσωπικού. Μέχρι τώρα λειτουργούσε με ωρομίσθιους επιστημονικούς συνεργάτες, τους οποίους ο κ. Βελισσαρίου ευχαρίστησε για την εξαιρετική δουλειά και τον ζήλο που έδειξαν με αποτέλεσμα να «απογειωθεί το Τμήμα». Τώρα το Ίδρυμα θα προχωρήσει στην προκήρυξη πέντε μόνιμων θέσεων με εκλεκτορική διαδικασία. Πρόκειται για τις 5 από τις 7 θέσεις που έχουν ήδη εγκριθεί για το ΤΕΙ Πελοποννήσου και τις οποίες το Ίδρυμα αποφάσισε να δώσει στο Τμήμα Λογοθεραπείας. Δηλαδή οι θέσεις θα καλυφθούν εκ των έσω χωρίς να επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός.
Αυτό, άλλωστε, ήταν και το κριτήριο ώστε να ξαναμπούν στο μηχανογραφικό τα 9 από τα 20 τμήματα των ΤΕΙ, που βρίσκονταν σε μεταβατικό στάδιο προς κατάργηση μέχρι το 2018 (σύμφωνα με το σχέδιο “Αθηνά”), ανάμεσά τους και αυτό της Λογοθεραπείας. Η απόφαση λήφθηκε ύστερα από διάλογο με τη Σύνοδο των Προέδρων των ΤΕΙ, που ξεκίνησε από την υπουργό Σία Αναγνωστοπούλου και ολοκληρώθηκε με τον σημερινό υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου.

«Υπήρξε πολύ καλή συνεννόηση με το Υπουργείο Παιδείας, ζητήθηκε πρόταση από μας και ακούστηκε, γιατί πολλές φορές οι αποφάσεις που λαμβάνονται είναι επί χάρτου και τα ιδρύματα αντιμετωπίζονται ως κουκίδες. Θα έπρεπε ο εκάστοτε υπουργός ή κάποιοι άνθρωποι του Υπουργείου να επισκέπτονται τα ιδρύματα και να βλέπουν τι ακριβώς κάνουν. Έχουμε πάρα πολύ καιρό να δούμε υπουργό Παιδείας στο ΤΕΙ. Ξέρουμε ότι οι άνθρωποι είναι "πνιγμένοι", αλλά δεν μπορείς να χειρίζεσαι και ένα ίδρυμα αν δεν ξέρεις τι κάνει» παρατήρησε ο κ. Βελισσαρίου, ενώ πρόσθεσε: «Στη Λογοθεραπεία της Καλαμάτας μπήκαν παιδιά με υψηλές βάσεις. Η ζήτηση στους λογοθεραπευτές είναι τεράστια στην Ελλάδα. Ορκίσαμε τελευταία 80 παιδιά, εκ των οποίων ένα μεγάλο ποσοστό είχε ήδη βρει δουλειά! Από την άλλη μεριά έχουμε υποδομές, εξοπλισμό, ακοολογικό θάλαμο, κλινική με 7 ειδικά διαμορφωμένους θαλάμους, με μικροφωνικές εγκαταστάσεις, κ.λπ. Θα ήταν κρίμα κι άδικο να κλείσει το Τμήμα και για το Ίδρυμα αλλά και για την κοινωνία».

Ο κ. Βελισσαρίου ευχαρίστησε επίσης όλους όσοι στήριξαν την παραμονή του Τμήματος στο ΤΕΙ, πολιτικούς, παράγοντες, την κοινωνία της Καλαμάτας κ.λπ., ενώ ο πρόεδρος του Τμήματος Λογοθεραπείας, Δημήτρης Πετρόπουλος, αναφέρθηκε ειδικά στους βουλευτές Γιώτα Κοζομπόλη και Πέτρο Κωνσταντινέα σημειώνοντας ότι ενδιαφέρθηκαν και στήριξαν ουσιαστικά το αίτημα.
«
Δεν πρόκειται για ένα τυχαίο τμήμα, αλλά για ένα τμήμα πρότυπο» επισήμανε ο κ. Πετρόπουλος. «Δεν το λέμε εμείς που το γνωρίζουμε από μέσα, αλλά οι συναλλασσόμενοι με εμάς τα 7 χρόνια που λειτουργεί. Η απορρόφηση των πτυχιούχων του πλησιάζει το 100%, ενώ πολλοί ετοιμάζονται και για ακαδημαϊκή καριέρα. Πέρα από την κοινωνική προσφορά του. Με χαρά θα ξεκινήσουμε πάλι την κλινική και θα κάνουμε δωρεάν συνεδρίες, κάτι που σε αυτές τις οικονομικές συνθήκες είναι ακόμη πιο αναγκαίο και επιτακτικό. Με το νέο ξεκίνημα αισθανόμαστε την ανάγκη να δουλέψουμε με ακόμη μεγαλύτερη ευθύνη».