Κυριακή, 05 Μαρτίου 2017 15:32

Με απώλειες έβγαλε ο Παναγιώτης Νίκας πρόεδρο τον Παναγιώτη Καρατζέα

Με απώλειες έβγαλε ο Παναγιώτης Νίκας πρόεδρο τον Παναγιώτη Καρατζέα

ΔΙΑΡΡΟΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ 
Μήνυμα δυσαρέσκειας με παραλήπτη το δήμαρχο Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα, έστειλε το αποτέλεσμα των εκλογών για την ανάδειξη του Παναγιώτη Καρατζέα ως νέου προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου. Οι εκτιμήσεις λένε ότι οι τέσσερις από τους 23 δημοτικούς συμβούλους της δημοτικής παράταξης του Παναγιώτη Νίκα δεν έδωσαν την ψήφο τους στην πρόταση του δημάρχου για την εκλογή του Παναγιώτη Καρατζέα στη θέση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου. Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας επανεξελέγη η Μαρία Βεργινάδη από τη μείζονα μειοψηφία και γραμματέας ο Γιάννης Χριστόπουλος από τη δεύτερη ελάσσονα μειοψηφία…

Η παράταξη της δημοτικής αρχής είχε 25 δημοτικούς συμβούλους, την Πέμπτη ανεξαρτηποιήθηκε ο Χάρης Βγενής, οπότε έμειναν 24, ενώ ο Σωτήρης Μιχαλόπουλος αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας οπότε απουσίαζε και στις δημαιρεσίες ψήφισαν από την πλειοψηφία 23 σύμβουλοι.
Ο Παναγιώτης Καρατζέας εξελέγη πρόεδρος με 29 ψήφους. Μέσα σε αυτούς όμως πρέπει να υπολογιστούν οι εφτά ψήφοι της μείζονος μειοψηφίας, οι δύο ψήφοι της δεύτερης ελάσσονος μειοψηφίας και η ψήφος του ανεξάρτητου Χάρη Βγενή. Έτσι λοιπόν από τις 29 ψήφους του Παναγιώτη Καρατζέα οι δέκα προέρχονται από τη μειοψηφία και άρα από τους 23 συμβούλους της πλειοψηφίας τον νέο πρόεδρο ψήφισαν μόνο οι 19. Αυτά βέβαια δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν γιατί η ψήφος είναι μυστική.
VERGINADH-MARIA-KARATZEAS-PAN-XRISTOPOULOS-GIAN-05-03-17.jpg
Το νέο προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, αντιπρόεδρος Μαρία Βεργινάδη, πρόεδρος Παναγιώτης Καρατζέας και γραμματέας Γιάννης Χριστόπουλος
Αυτό που γράφτηκε πάντως στα πρακτικά είναι ότι ο Παναγιώτης Καρατζέας από τους 40 που ψήφισαν πήρε 29 υπέρ, εννέα λευκά και δύο άκυρα. Η Μαρία Βεργινάδη από τους 39 που ψήφισαν πήρε 26 υπέρ, έντεκα λευκά και δύο άκυρα. Ο Γιάννης Χριστόπουλος από τους 40 που ψήφισαν πήρε 30 υπέρ, εφτά λευκά και ένα άκυρο.
Ο Παναγιώτης Καρατζέας είναι ιδιαίτερα έμπειρος σε ότι αφορά τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς έχει ξαναεκλεγεί σε αυτό το αξίωμα άλλες δύο φορές, την πρώτη τετραετία του Παναγιώτη Νίκα. Ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, τον συνεχάρη για την εκλογή του και του ζήτησε να ασκεί τα καθήκοντά του με δικαιοσύνη, αντικειμενικότητα και ισότητα, τονίζοντας μάλιστα ότι ούτε ο ίδιος ούτε η παράταξη της πλειοψηφίας έχουν ανάγκη από μεροληπτική μεταχείριση υπέρ τους.
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Μανώλης Μάκαρης, ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο του νέου προέδρου, ζητώντας του να δουλέψει για τη δημοκρατική λειτουργία του Σώματος, να τηρεί τον Κανονισμό Λειτουργίας και να προχωρήσει τις διαδικασίες για την κατάρτιση ενός καινούργιου Κανονισμού γιατί ο υπάρχον, όπως σχολίασε, έχει ψηφιστεί το 2007 και δεν ανταποκρίνεται στις σημερινής απαιτήσεις λειτουργίας του Σώματος και δημοκρατικής έκφρασης των παρατάξεων της αντιπολίτευσης.
Τις ευχές τους για καλή επιτυχία στον νέο πρόεδρο έδωσαν και ο Θόδωρος Μπρεδημας από τη δεύτερη ελάσσονα μειοψηφία όπως και ο Μιχάλης Αντωνόπουλος από την τρίτη ελάσσονα μειοψηφία.
Ο ίδιος ο Παναγιώτης Καρατζέας ευχαρίστησε το δήμαρχο που εμπιστεύτηκε την μετριότητά του, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, για το αξίωμα του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου. Είπε ότι αναλαμβάνει αυτό το αξίωμα έχοντας αφήσει έξω από την αίθουσα του Σώματος την κομματική του ταυτότητα. Τόνισε ότι η πόρτα του γραφείου του θα είναι μόνιμα ανοιχτή για συνεργασία, ιδιαίτερα με τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, ενώ, τέλος, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τους γονείς του και τον δάσκαλό του, Σταύρο Σμιγαδερό, για τα εφόδια και τις αξίες που του έδωσαν.
Σημειώνεται ότι η υποψηφιότητα του Γιάννη Χριστόπουλου χρειάστηκε να υποστηριχθεί από τις παρατάξεις της πλειοψηφίας και της μείζονος μειοψηφίας προκειμένου να εγκριθεί και να τεθεί στη συνέχεια σε ψηφοφορία. Αυτό γιατί η πρώτη ελάσσονα μειοψηφία, Λαϊκή Συσπείρωση, και η τρίτη ελάσσονα μειοψηφία, που έπρεπε να συμμετέχουν με όλες τις ελάσσονες μειοψηφίες στην υποβολή πρότασης προς το Σώμα για τον υποψήφιο γραμματέα του Σώματος, αρνήθηκαν τη συγκεκριμένη διαδικασία, η οποία προσδιορίζεται από τον Καλλικράτη, ως αντιδημοκρατική διότι «τσουβαλιάζει» όλες τις μειοψηφίες ενώ οι πολιτικές τους διαφορές είναι ή μπορεί να είναι πολύ μεγάλες.
Η απελθούσα πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Μαρία Οικονομάκου δήλωσε ότι παραδίδει την προεδρία συγκινημένη και ότι το αξίωμα που κατείχε ήταν πολύ τιμητικό. Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει θερμά τον ειδικό γραμματέα του Σώματος, Χρήστο Αλεξανδρόπουλο, για το έργο και την υποστήριξή του.
Στ.Μ.