Πέμπτη, 16 Μαρτίου 2017 15:42

Πεζοδρομήσεις σε Ναυαρίνου, Αριστομένους, αύξηση πρασίνου, ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές

Πεζοδρομήσεις σε Ναυαρίνου, Αριστομένους, αύξηση πρασίνου, ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές

ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ «MGXM ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ» 
Στο πλαίσιο της διαβούλευσης για την κατάρτιση του στρατηγικού σχεδίου της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης Καλαμάτας, το αρχιτεκτονικό γραφείο «MGXMΑρχιτέκτονες» παρουσιάζει δημόσια την πρότασή του, η οποία περιλαμβάνει εκτεταμένες πεζοδρομήσεις και μονοδρομήσεις στην παραλιακή οδό Ναυαρίνου, με μετατροπή του μεγαλύτερου τμήματος του δρόμου σε χώρο για τα τραπεζοκαθίσματα και του υπόλοιπου τμήματος σε διάδρομο για τα ποδήλατα. Προτείνεται ακόμη η πεζοδρόμηση τμήματος της Αριστομένους και η αντικατάσταση της ασφάλτου στο Ιστορικό Κέντρο από ψυχρά υλικά. Η πρόταση εισηγείται την κατάρτιση στρατηγικού σχεδίου με τίτλο «Καλαμάτα20» και μεταξύ των στόχων που βάζει είναι η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας που παράγεται από φυσικούς πόρους και η αύξηση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Στους μελλοντικούς στόχους περιλαμβάνεται η σύνδεση του Ασπροχώματος με το κέντρο της Καλαμάτας μέσω μιας πράσινης διαδρομής στον άξονα της σιδηροδρομικής γραμμής, η ενδεχόμενη δρομολόγηση τραμ κ.ά…

Ειδικότερα, η πρόταση του γραφείου «MGXM Αρχιτέκτονες», που εκπροσωπείται από τους M.Gonzalez και Χ. Μάλαμα έχει ως εξής:
ANAPLASH-NAVARINOU-GONZALES-MALAMA-15-03-17.jpg«Οι προτάσεις μας για τη βιώσιμη ανάπτυξη της Καλαμάτας, χωρίζονται σε τρεις βασικές κατηγορίες:
1) Σαφής διατύπωση μετρημένων στόχων
i) Στρατηγικός στόχος
Θα προτείναμε να τεθεί ένας στρατηγικός στόχος για την πόλη μας. Μπορεί να ονομαστεί «Καλαμάτα20» που δίνει συνέχεια στην προσπάθεια για την πολιτιστική πρωτεύουσα και μπορεί να σημαίνει:
● Μείωση >20% κατανάλωση ενέργειας
● Μείωση >20% ρύποι
● Μείωση >20% σύμμεικτα απορρίμματα
● Μείωση >20% αυτοκίνητο
● Αύξηση >20% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
● Αύξηση >20% χώροι πρασίνου
● Αύξηση >20% ανακύκλωση
● Αύξηση >20% ποδήλατο
ANAPLASH-NAVARINOU-SXEDIO-DROMOS-GONAZALES-MALAMA-16-03-17.jpgΗ πρόταση αυτή είναι εναρμονισμένη με την κοινοτική οδηγία για μείωση κατανάλωσης ενέργειας κατά 20%, ρύπων κατά 20% και αύξηση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, ώστε να καλύπτει κατά 20% την απαίτηση ηλεκτρικής ενέργειας.
2) Άμεσα έργα
i) Ναυαρίνου
● Μονοδρόμηση της Ναυαρίνου από Τσαμαδού έως Ηρώων. Ας εξεταστεί η περιοδική απαγόρευση της διέλευσης οχημάτων από το συγκεκριμένο τμήμα.
● Πεζοδρόμηση Ναυαρίνου από Ηρώων έως Μεσογείων και από Αύρας έως Καρακούση με απόδοση ~70% του ασφαλτόδρομου για πράσινο και ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων (εξυγίανση υφιστάμενης κατάστασης) και 30% για «αργό» ποδηλατόδρομο και πρόσβαση οχημάτων έκτακτης ανάγκης.
● Μονοδρόμηση του τμήματος από Μεσογείων έως Αύρας για διέλευση αστικού λεωφορείου και ταξί. Το τμήμα της οδού μπορεί να χρησιμοποιείται και από ποδήλατα με ταυτόχρονη ρύθμιση της προτεραιότητας.
● Σας παραδίδουμε ένα προσχέδιο που είχαμε επεξεργαστεί στο παρελθόν για να χρησιμοποιηθεί ως αναφορά. Δεν μπορεί να αποτελέσει όμως ολοκληρωμένη πρόταση λόγω του βαθμού επεξεργασίας της (http://www.mgxm.gr/en/portfolio/pedestrianization­kalamata­coastal­boulevard/)
ii) Αριστομένους
● Απομάκρυνση ασφαλτοτάπητα στην Αριστομένους από τη Νικηταρά έως την Καίσαρη και από την Γεωργούλη έως τη Βασιλέως Γεωργίου και αξιοποίηση του χώρου ως πράσινο (δέντρα).
● Το τμήμα από Καίσαρη έως Γεωργούλη παραμένει για την κυκλοφορία αστικού λεωφορείου, ταξί και οχημάτων έκτακτης ανάγκης, με αντικάτασταση της ασφάλτου από «ψυχρό» κυβόλιθο.
iii) Περιοχή Νέδοντα
Αναβάθμιση της περιοχής του Νέδοντα, όπου είναι εμφανής ο ποταμός.
iv) Ιστορικό κέντρο
Ψυχρές πλακοστρώσεις όπου υπάρχει άσφαλτος εντός του ιστορικού κέντρου (έλεγχος ποιότητας υλικών με θερμογράφηση από ανεξάρτητο φορέα).
3) Προγραμματισμός μελλοντικών έργων
i) Πρώην γραμμές ΟΣΕ: Μέγαρο χορού ­ Ασπρόχωμα
● Δημιουργία πράσινου άξονα στις παλιές γραμμές του τραίνου από το Μέγαρο Χορού ως το Ασπρόχωμα.
● Οργάνωση δικτύων οχημάτων, ποδηλάτων και πεζών, χώροι αναψυχής (δημόσιοι και ιδιωτικοί), παιδότοποι, πράσινο, κ.α.
● Ενδεχομένως πρόβλεψη για τραμ από Ασπρόχωμα έως Μέγαρο Χορού.
ANAPLASHS-SXEDIO-NAVARINOU-GONZALES-MALAMA-16-03-17.jpgΘεωρούμε ότι αυτό το έργο μπορεί να βελτιώσει ριζικά την κοινωνική, οικονομική και περιβαλλοντολογική κατάσταση που παρατηρείται στην περιοχή.
ii) Λοιπές παρεμβάσεις
● Αναβάθμιση Λιμένα Καλαμάτας
● Αναβάθμιση αστικού περιβάλλοντος Αγ. Σίδερη. Σύνδεση με πανεπιστήμιο
● Αναβάθμιση δημόσιου χώρου Κορδία.
● Αναβάθμιση δημόσιων χώρων στα Γιαννιτσάνικα.
● Αξιοποίηση του δυτικού Ταϋγέτου και αναβάθμιση των ιστορικών χωριών.
● Κυκλοφοριακή μελέτη και οργάνωση αναθεωρήσεων σε τακτά χρονικά διαστήματα».
Το γραφείο «MGXM Αρχιτέκτονες» λειτουργεί στην Αθήνα στη διεύθυνση Υακίνθων 18, Χαλάνδρι (τηλ. 210 7562940) και στην Καλαμάτα στη διεύθυνση 4η πάροδος Καλλιθέας (τηλ. 27210 27270).