Δευτέρα, 20 Μαρτίου 2017 21:14

Όχι σε εργολάβους η καθαριότητα των δημοτικών κτιρίων λένε οι μειοψηφίες

Όχι σε εργολάβους η καθαριότητα των δημοτικών κτιρίων λένε οι μειοψηφίες

ΚΑΛΑΜΑΤΑ 
Να μην προχωρήσει ο Δήμος Καλαμάτας στην ανάθεση της καθαριότητας των δημοτικών κτιρίων σε εργολάβους, ζήτησαν το μεσημέρι, κατά τη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής, τρεις παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Υπογράμμισαν ότι εργαζόμενοι στις εταιρίες καθαριότητας σε πολλές περιπτώσεις γίνονται αντικείμενο υπερεκμετάλλευσης και κακοπληρώνονται. Η μείζων μειοψηφία τάχθηκε υπέρ του καθεστώτος που εφαρμόζεται σε νοσοκομεία, όπου η καθαριότητα ανατίθεται απευθείας σε εργαζόμενους και όχι σε εταιρίες. Η πλειοψηφία απάντησε ότι το νομικό πλαίσιο δεν επιτρέπει τίποτα άλλο από τη διενέργεια διαγωνισμού και την ανάθεση του έργου σε εταιρία. Αποφασίστηκε, κατά πλειοψηφία, η διενέργεια διαγωνισμού ενώ ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 53,6 χιλιάδες ευρώ για δέκα μήνες…

Ειδικότερα, εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία οι όροι του διαγωνισμού για την καθαριότητα του νέου Δημαρχείου, του Δημαρχείου της οδού Αριστομένους, των συνεργείων του Δήμου και άλλων δημοτικών κτιρίων.
Ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης, Τάσος Νιάρχος, καταψήφισε υπογραμμίζοντας ότι η ανάθεση της καθαριότητας δημοτικών και δημόσιων κτιρίων ήταν αυτή που άνοιξε το δρόμο για την ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας. Επιπλέον ανέφερε ότι είναι γνωστοί οι όροι εργασίας που επιβάλλονται στους εργαζόμενους στο συγκεκριμένο τομέα, όπως και ότι η συγκεκριμένη πολιτική εκμετάλλευσης των εργαζομένων πρέπει να ανατραπεί.
Ο επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Συμμαχίας Πολιτών», Μιχάλης Αντωνόπουλος, σημείωσε από την πλευρά του ότι οι εργαζόμενοι σε ορισμένες εταιρίες καθαριότητας γίνονται αντικείμενο υπερεκμετάλλευσης και πρότεινε ο Δήμος να υποστηρίξει την ίδρυση μιας κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης στην οποία να αναθέσει το έργο της καθαριότητας, ώστε να αποφεύγεται η εκμετάλλευση των εργαζομένων.
Ο εκπρόσωπος της μείζονος μειοψηφίας, Δημήτρης Φαββατάς, πρόσθεσε ότι πρέπει να ακολουθηθεί το νέο καθεστώς που ισχύει σε νοσοκομεία, όπου τόνισε ότι οι εργαζόμενοι πληρώνονται στην ώρα τους, παίρνουν όσα λέει η σύμβαση εργασίας και επιπλέον υπάρχει και μια σημαντική εξοικονόμηση δαπανών.
Ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, αντιδήμαρχος Θανάσης Ηλιόπουλος αλλά και ο πρώην αντιδήμαρχος οικονομικών Δημήτρης Μπούχαλης, τόνισαν ότι ο νόμος δεν επιτρέπει να γίνει ανάθεση παρά μόνο διαγωνισμός, στον οποίο εφόσον επιθυμεί μπορεί να λάβει μέρος και οποιαδήποτε κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση. Σε ό,τι αφορά το καθεστώς που ισχύει σε νοσοκομεία, υπογράμμισαν ότι το θέμα βρίσκεται σε εκκρεμότητα καθώς εργολάβοι καθαριότητας έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας που δεν έχει βγάλει ακόμη οριστική απόφαση.
Στ.Μ.