Παρασκευή, 14 Απριλίου 2017 16:03

"Μασημένα" τα λέει τώρα ο δήμαρχος για το οικονομικό κόστος της κεντρικής διαχείρισης

"Μασημένα" τα λέει τώρα ο δήμαρχος για το οικονομικό κόστος της κεντρικής διαχείρισης

ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΚΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ; 
«Θα χρειαστεί να αυξήσουν οι Δήμοι τα τέλη, μετά τη συμφωνία για την κεντρική διαχείριση των απορριμμάτων της Πελοποννήσου;», ήταν το συγκεκριμένο ερώτημα που υπέβαλε χθες στο δήμαρχο Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα, συνάδελφος δημοσιογράφος. Ο δήμαρχος, που μέχρι πριν λίγους μήνες ήταν σφόδρα αντίθετος με την κεντρική διαχείριση, επικαλούμενος ως βασικό επιχείρημα ότι το κόστος της θα είναι πολύ υψηλό και θα αναγκαστούν οι Δήμοι να αυξήσουν τα δημοτικά τέλη, δεν απάντησε ξεκάθαρα. Με έμμεσο τρόπο όμως είπε ότι είναι αδύνατο να μην αυξηθεί το κόστος, ιδιαίτερα για τους Δήμους  που μέχρι σήμερα πετούν τα σκουπίδια τους σε χωματερές. Πρόσθεσε ωστόσο ότι υπάρχουν τρόποι ώστε το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων για τους Δήμους να είναι μειωμένο και μεταξύ των τρόπων αυτών ανέφερε ότι μπορεί ενδεχομένως και η κυβέρνηση να αναλάβει ένα μέρος του κόστους για κάποιο διάστημα!... Δηλαδή ο κόσμος θα πληρώνει δύο φορές για τα σκουπίδια, μία μέσω των Δήμων και των δημοτικών τελών που καταβάλλει και μία μέσω της κυβέρνησης και των φόρων που πληρώνει…

Ειδικότερα ο δήμαρχος Καλαμάτας δήλωσε: «Η δωρεάν διαχείριση των σκουπιδιών συνδέεται με τις χωματερές. Όποιος μιλάει για δωρεάν διαχείριση έχει στο μυαλό του χωματερή, το πέταγμα των σκουπιδιών στα βουνά και στα λαγκάδια. Διαχείριση σκουπιδιών σημαίνει κόστος. Λοιπόν, πρέπει να γίνει -μιλάω σε γενικό επίπεδο- κάθε προσπάθεια να μειωθεί αυτό το κόστος. Και υπάρχουν περιθώρια και μέσω αυτής της σύμβασης. Υπάρχουν περιθώρια για να γίνει αυτό. Θα το δείτε στην πορεία. Ο Δήμος Καλαμάτας πληρώνει πολύ ακριβά την ατελή διαχείριση την οποία κάνει. Δεν μπαίνει ζήτημα για το Δήμο Καλαμάτας. Να σας πω και κάτι άλλο; Και μετά την απόφαση να μπορείς να χρηματοδοτήσεις τα σκουπίδια και από άλλους κωδικούς προφανώς δεν μπαίνει και πιεστικό ζήτημα συγκέντρωσης χρημάτων, διότι πλέον ανταποδοτικά τα τέλη για τα σκουπίδια δεν είναι μόνο αυτά που εισπράττουμε από τους πολίτες. Υπάρχουν και άλλες λύσεις. Ενδεχομένως να υπάρχουν οι λύσεις της οικονομικής στήριξης από πλευράς κυβέρνησης για κάποιο χρονικό διάστημα. Της έντασης στον τομέα της ανακύκλωσης ώστε να πηγαίνεις λιγότερα σκουπίδια. Αυτά τα εξειδικευμένα ζητήματα θα τα δούμε στην πορεία».
Κατά τα άλλα ο δήμαρχος επέμεινε ότι «η μόνη λύση είναι η κεντρική διαχείριση, αυτό είναι προφανές» καθώς επίσης τόνισε πως «το βασικό είναι ότι υπάρχει στρατηγική πλέον. Ξέρουμε που πάμε. Προβλήματα έχουμε και θα τα λύσουμε».
Στ.Μ.