Τρίτη, 25 Απριλίου 2017 11:07

Η κυβέρνηση λέει ότι φέρνει τη δημοκρατία στους Δήμους αλλά αυτοδιοικητικοί ζητούν τον "Καποδίστρια"…

Παναγιώτης Ξεροβάσιλας, Μανώλης Μάκαρης, Σταμάτης Μπεχράκης, Κώστας Πουλάκης, Παναγιώτης Αλευράς Παναγιώτης Ξεροβάσιλας, Μανώλης Μάκαρης, Σταμάτης Μπεχράκης, Κώστας Πουλάκης, Παναγιώτης Αλευράς

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ Κ. ΠΟΥΛΑΚΗ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ 
Η κυβέρνηση με τη μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκηση επιδιώκει να κάνει τον εγγύτερο στον πολίτη θεσμό περισσότερο δημοκρατικό, με πιο διάφανη λειτουργία και με λογοδοσία των εκπροσώπων του, τόνισε χθες το βράδυ, στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου της Καλαμάτας, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών και πρόεδρος της επιτροπής για τη μεταρρύθμιση, Κώστας Πουλάκης. Ωστόσο, αρκετοί παράγοντες της αυτοδιοίκησης στη Μεσσηνία με τις παρατηρήσεις τους διατύπωσαν αμφιβολίες για το αν οι προτάσεις του υπουργείου Εσωτερικών θα φέρουν περισσότερη δημοκρατία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αντίθετα, φάνηκε ότι ένα μεγάλο ποσοστό αυτοδιοικητικών, τα οποία προέρχονται κυρίως από το ΠΑΣΟΚ,  θέλουν να επανέλθει ένα πλαίσιο όμοιο του «Καποδίστρια», με περισσότερους Δήμους και καλύτερη εκπροσώπηση της περιφέρειας των Δήμων και ιδιαίτερα των χωριών. Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της καθιέρωσης της απλής αναλογικής στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αυτό δεν αποτέλεσε θέμα έντονης αντιπαράθεσης κατά τη χθεσινοβραδινή ενημερωτική εκδήλωση, την οποία διοργάνωσαν δημοτικές και περιφερειακές παρατάξεις…

Ο Κώστας Πουλάκης ξεκίνησε την τοποθέτησή του συγχαίροντας τις αυτοδιοικητικές παρατάξεις που διοργάνωσαν την εκδήλωση, τονίζοντας ότι η Μεσσηνία είναι η πρώτη περιοχή της χώρας που τόσες πολλές παρατάξεις (οχτώ συνολικά) των προσκάλεσαν για να παρουσιάσει τις προτάσεις του υπουργείου Εσωτερικών.
Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου συνέχισε τονίζοντας ότι οι προτάσεις είναι ριζοσπαστικές και δεν υποκρύπτουν καμία σκοπιμότητα από την πλευρά της κυβέρνησης, παρά μόνο επιβεβαιώνουν το στοιχείο της πολιτικής της ταυτότητας για την ανάδειξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ως κύτταρου λαϊκής εξουσίας.
Ο κ. Πουλάκης υπογράμμισε ότι το θεσμικό πλαίσιο επιβάλλεται να αλλάξει διότι ο «Καλλικράτης» συνεχίζει το έλλειμμα δημοκρατίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Σχολίασε μάλιστα ότι ο «Καλλικράτης» είχε μια νεοφιλελεύθερη λογική και μάλιστα αποτέλεσε το πρώτο μνημονιακό μέτρο που εφαρμόστηκε στη χώρα. Επιπλέον ανέφερε ότι με τον «Καλλικράτης» ράφτηκε ένα κουστούμι που επιχειρήθηκε να φορεθεί σε όλους ανεξαιρέτως τους Δήμους της χώρας, είτε πρόκειται για το Δήμο Αθηναίων με τους 2.000.000 δημότες είτε για το Δήμο ενός μικρού νησιού με κάποιες δεκάδες ή λίγες εκατοντάδες δημότες.
Σε ό,τι αφορά το εκλογικό σύστημα, ο κ. Πουλάκης ανέφερε ότι η πρόταση είναι η καθιέρωση της απλής αναλογικής, υπογραμμίζοντας ότι το υπάρχον σύστημα είναι εντελώς αντιδημοκρατικό διότι δίνει την πλειοψηφία των 3/5 στην παράταξη που κερδίζει τις εκλογές, όσο μικρό ποσοστό και αν πήρε αυτή στον πρώτο εκλογικό γύρο. Ο γενικός γραμματέας σημείωσε ότι το Δημοτικό ή Περιφερειακό Συμβούλιο θα εκλέγεται στον πρώτο γύρο ενώ ο δήμαρχος ή ο περιφερειάρχης θα εκλέγονται στο δεύτερο γύρο εάν στον πρώτο συγκεντρώσει η παράταξή του ποσοστό μικρότερο του 50% συν μία ψήφο.
Επίσης σημείωσε ότι οι εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση θα αποσυνδεθούν από τις ευρωεκλογές, παρατηρώντας ότι το να γίνονται και οι δύο εκλογές την ίδια ημέρα οδηγεί στην πολιτική υποβάθμιση τους. Σε ό,τι αφορά το εάν η θητεία θα επανέλθει στα τέσσερα από τα πέντε χρόνια, ο γενικός γραμματέας έδειξε ότι δεν υπάρχει ακόμη οριστική πρόταση από το υπουργείο.
Σχετικά με το χωροταξικό των Δήμων και των Περιφερειών, ο κ. Πουλάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση διαφωνεί ξεκάθαρα με τη χωροταξία που έγινε με τον «Καλλικράτη», πρόσθεσε ωστόσο ότι δεν ανοίγει τώρα αυτό το θέμα, διότι κάτι τέτοιο αφενός θα μονοπωλούσε το αντικείμενο της διαβούλευσης με αποτέλεσμα όλες οι υπόλοιπες ριζοσπαστικές αλλαγές που αφορούν το εκδημοκρατισμό της αυτοδιοίκησης να έμεναν στην αφάνεια και αφετέρου επειδή δεν υπάρχουν χρήματα για την οικονομική υποστήριξη των νέων Δήμων που ενδεχομένως συσταθούν, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις αναγκαίου προσωπικού. Ωστόσο, αυτοδιοικητικοί  παράγοντες επέμειναν στο συγκεκριμένο θέμα. Είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση του Ηλία Κουτσοδημητρόπουλου, πρώην δημάρχου Πεταλιδίου, ο οποίος το Γενάρη του 2015 ήταν και υποψήφιος βουλευτής με το ΣΥΡΙΖΑ, που υπογράμμισε τη δέσμευση του σημερινού πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, για «σπάσιμο» των Δήμων του «Καλλικράτη» για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην αυτοδιοίκηση.
Επίσης αυτοδιοικητικοί παράγοντες εξέφρασαν διαφωνία με την πρόταση για την κατάργηση της εκπροσώπησης των μικρών χωριών και την αντικατάσταση των τοπικών προέδρων με συμβούλια ευρύτερων δημοτικών ενοτήτων, υπογραμμίζοντας ότι αυτό ούτε δημοκρατικό είναι ούτε θα βοηθήσει σε τίποτα στην ανάπτυξη της χώρας μέσω της περιφέρειας της. Ωστόσο ο γενικός γραμματέας επέμεινε ότι η πρόταση του υπουργείου θα οδηγήσει στην καλύτερη εκπροσώπηση της περιφέρειας των Δήμων αλλά και στην εμπέδωση δημοτικής και περιφερειακής συνείδησης των κατοίκων των Δήμων και Περιφερειών.
Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου ανέφερε ότι άλλες σημαντικές προτάσεις είναι ο ριζικός επαναπροσδιορισμός των αρμοδιοτήτων κάθε επιπέδου διοίκησης με βάση τις αρχές της εγγύτητας και επικουρικότητας, η θεσμοθέτηση διακριτών μοντέλων για τους ορεινούς, τους νησιωτικούς, τους αστικούς Δήμους διότι κάθε Δήμος έχει διαφορετικές ανάγκες, η ενίσχυση των θεσμών ενδοδημοτικής αποκέντρωσης, η μείωση του αριθμού των υποψηφίων ώστε να εκλείψει το φαινόμενο να είναι σχεδόν όλοι οι κάτοικοι μιας περιοχής υποψήφιοι για να καλυφθούν τα όρια που ορίζει η νομοθεσία, η αποσύνδεση των τοπικών ψηφοδελτίων από τα κεντρικά ώστε να μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα πρόσωπα που θέλουν να προσφέρουν σε μια δημοτική ενότητα χωρίς να θέλουν να ενταχθούν σε κάποιον εκλογικό συνδυασμό, η αλλαγή του τρόπου επιλογής των χωρικών αντιπεριφερειαρχών, η αναβάθμιση του ρόλου της εκτελεστικής επιτροπής που θα πάψει να είναι μονοπαραταξιακή, η ανάθεση στον γενικό γραμματέα αρμοδιοτήτων διαχείρισης ώστε να ελαφρυνθούν από αυτό το αντικείμενο οι δήμαρχοι, οι περιφερειάρχες, τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια, οι διαδικασίες υποχρεωτικής διαβούλευσης για τα μεγάλα θέματα, η συμμετοχή εκπροσώπων των εργαζομένων στα συλλογικά όργανα, η καθιέρωση τοπικών δημοψηφισμάτων, η καθιέρωση τοπικών συνελεύσεων και συνελεύσεων γειτονιάς, η αλλαγή του πλαισίου εποπτείας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η αντικατάσταση του Οικονομικού Παρατηρητηρίου της Αυτοδιοίκησης από εποπτικό όργανο που θα υποστηρίζει τους ΟΤΑ, η αντικειμενικότερη κατανομή των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων με επιπλέον αντικειμενικά κριτήρια.
Τέλος, ο κ. Πουλάκης επέκρινε σφοδρά την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας για το γεγονός ότι δεν συμμετείχε στο διάλογο και στη συνδιαμόρφωση των προτάσεων. Τόνισε ότι στελέχη της ΚΕΔΕ δεν θέλησαν να γίνει διάλογος γιατί φοβούνται ότι με τις αλλαγές που θα γίνουν θα αποδυναμωθεί ο ρόλος τους.
Την εκδήλωση διοργάνωσαν οι: «Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Πελοποννήσου» (εκπροσωπείται από τον Σταμάτη Μπεχράκη), «Αδέσμευτη Κίνηση Μεσσήνης» (πλειοψηφία στο Δ.Σ. Μεσσήνης), «Ανοιχτός Δήμος-Ενεργοί Πολίτες» (μείζων μειοψηφία στο Δ.Δ. Καλαμάτας), «Ε.ΣΥ ΠΡΩΤ.Α. Πύλου» (μειοψηφία στο Δ.Σ. Πύλου-Νέστορος), «Δημοκρατική Πελοποννησιακή Συνεργασία – Πράξη Ανάπτυξης» (ελάσσων μειοψηφία στο Π.Σ. Πελοποννήσου), «Πελοποννησιακή Ένωση» (ελάσσων μειοψηφία στο Π.Σ. Πελοποννήσου), «Πελοπόννησος Οικολογική» (ελάσσων μειοψηφία στο Π.Σ. Πελοποννήσου) και «Πελοπόννησος Πρώτα» (μείζων μειοψηφία στο Π.Σ. Πελοποννήσου).
Στ.Μ.