Τρίτη, 02 Μαϊος 2017 03:19

Στεφάνι κόκκινο, με το χρώμα του αίματος, για τους εκτελεσμένους της πρωτομαγιάς του ’44 στην Καλαμάτα

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ 
Τη μνήμη των ηρώων που εκτέλεσαν οι Γερμανοί Ναζί στο Νέδοντα και στο δρόμο για τη Σπάρτη, την Πρωτομαγιά του 1944, τίμησε η Τομεακή Επιτροπή Μεσσηνίας του ΚΚΕ, με εκδήλωση που πραγματοποίησε το πρωί της Δευτέρας, με ομιλητή το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, Νίκο Κουτουμάνο. Εκφωνήθηκαν και τα ονόματα των εκτελεσμένων, ενώ έγινε κατάθεση στεφάνου. Σημειώνεται ότι στο ίδιο σημείο οι Γερμανοί εκτέλεσαν αντιστασιακούς και στις 15 Ιούνη του ’44, ενώ το μνημείο ώστε να μείνει ζωντανή η θυσία τους έγινε επί δημαρχοντίας Παναγή Κουμάντου…


Ο Νίκος Κουτουμάνος στην ομιλία του τόνισε: «Τιμάμε τους εκτελεσμένους κομμουνιστές και ΕΑΜιτες που σε αυτό τον τόπο πότισαν το χώμα με το αίμα τους, δημιουργώντας ένα ακόμα ρυάκι, ένα ακόμα παραπόταμο, που οδηγεί στο μεγάλο-παγκόσμιο και ορμητικό ποτάμι της τιμής της εργατικής τάξης, στο ποτάμι της ανάγκης, στο ορμητικό ποτάμι της επανάστασης.
Πολλοί είναι αυτοί που προσπάθησαν να αμαυρώσουν και να συκοφαντήσουν τον αγώνα του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και των κομμουνιστών που ήταν η ψυχή αυτού του αγώνα: Ότι η αντίσταση δεν είχε νόημα, ότι οι Γερμανοί ήταν ανίκητοι, ότι τελικά τσάμπα έδωσαν τη ζωή τους όλοι αυτοί οι ήρωες.
Όχι, δεν πήγε τσάμπα το αίμα των 200 της Καισαριανής, των εκτελεσμένων την ίδια μέρα στο Ναύπλιο, στην Τρίπολη, στη Σπάρτη, εδώ στην Καλαμάτα. Και δεν πήγε στράφι όχι μόνο γιατί δεν ξεχνάμε αυτή τη μεγάλη θυσία...
Ξέρουμε ότι είναι κι άλλοι αυτοί που δεν ξεχνάνε, αλλά παράλληλα ξορκίζουν την ταξική πάλη, παθαίνουν αναφυλαξία με την προοπτική του σοσιαλισμού, ευνουχίζουν το νόημα της θυσίας, διαστρεβλώνουν την ιστορία.
Εμείς οι κομμουνιστές τιμάμε καθημερινά αυτούς τους ανθρώπους γιατί παλεύουμε για την εκπλήρωση των σκοπών αυτών και των χιλιάδων κομμουνιστών που έδωσαν τη ζωή τους.
Αυτές οι εκδηλώσεις έχουν σκοπό να αναδείξουν και τη φρικιαστική πλευρά της αστικής εξουσίας, της εξουσίας του κεφαλαίου που λειτουργεί κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Μπορεί η ελληνική κυβέρνηση με ένα τμήμα της αστικής τάξης να πήγε στο Κάιρο, ένα άλλο τμήμα του κεφαλαίου με το πολιτικό του προσωπικό έμεινε όμως και συνεργάστηκε με τους κατακτητές. Και οι μεν και οι δε τους καπιταλιστές τους είχανε στα όπα-όπα, από τους ντόπιους καπνοβιομήχανους μέχρι τους μποδοσάκιδες και τους στασινόπουλους, που και με το Μεταξά δούλευαν ξεζουμίζοντας το αίμα των εργατών και με τους Γερμανούς κονόμαγαν. Και οι μεν και οι δε εχθρό είχαν την εργατική τάξη και πρώτα απ’ όλα την πρωτοπορία της, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας. Γι’ αυτό και παραδόθηκαν οι εξόριστοι κομμουνιστές στους Γερμανο-Ιταλούς και Βούλγαρους κατακτητές, γι’ αυτό και εκτελέστηκαν πολλοί από αυτούς την πρωτομαγιά του 1944.
Δόξα και τιμή στους εκτελεσμένους της πρωτομαγιάς του 1944, συνεχίζουμε! Ο σοσιαλισμός-κομμουνισμός είναι το μέλλον, είναι η ζωή, είναι η νιότη!».
_1019820.jpgΗ εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την κατάθεση στεφάνου από τον γραμματέα της Τομεακής Επιτροπής του ΚΚΕ Θοδωρή Μπολέτη, ενώ η αντιστασιακή Πότα Κακκαβά τραγούδησε τον ύμνο της Διεθνούς, ενώ στο τέλος ο κόσμος τραγούδησε τον εθνικό ύμνο.
Στην εκδήλωση της Τομεακής Επιτροπής του ΚΚΕ παραβρέθηκε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Αλλαγή" Θόδωρος Μπρεδήμας.
Στ.Μ.