Τρίτη, 09 Μαϊος 2017 03:22

Παραγωγική ανασυγκρότηση, κοινωνικό κράτος, προσφυγικό οι προτεραιότητες για το ΣΥΡΙΖΑ στη Μεσσηνία

ΟΜΟΦΩΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ 2ΗΣ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗΣ 

Η κυβέρνηση φροντίζει και μεροληπτεί ταξικά υπέρ των φτωχών κοινωνικών στρωμάτων, σημειώνεται στην ομόφωνη πολιτική απόφαση της 2ης Νομαρχιακής Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ , η οποία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στην Καλαμάτα. Τονίζεται επίσης ότι οι πολίτες της Μεσσηνίας αντιλαμβάνονται τη δύσκολη μάχη που δίνει η αριστερά, εννοώντας προφανώς ότι ο κόσμος δίνει και άλλα περιθώρια στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και δεν έχει άρει την υποστήριξή του. Η Νομαρχιακή Συνδιάσκεψη έβαλε με την ομόφωνη πολιτική απόφασή της ως βασικές προτεραιότητες για το προσεχές διάστημα την πραγματοποίηση παρεμβάσεων για την παραγωγική ανασυγκρότηση της περιοχής μέσα από τον αγροτοδιατροφικό τομέα, τον τουρισμό, τα ιστορικά μνημεία, την εμπέδωση του κοινωνικού κράτους ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την υγεία και την παιδεία και τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος με όρους αξιοπρέπειας και αλληλεγγύης…

Η Νομαρχιακή Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, Παναγιώτη Ρήγα, ο οποίος κυρίως άκουσε τα στελέχη που τοποθετήθηκαν, ενώ η εισήγηση που έκανε αφορούσε φυσικά την πολιτική κατάσταση στη χώρα και το ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η ομόφωνη απόφαση της Νομαρχιακής Συνδιάσκεψης έχει ως εξής: «Το διάστημα των δύο χρόνων και τριών μηνών που πέρασε από την προηγούμενη συνδιάσκεψή μας ήταν για τη χώρα και το κόμμα μας μια πολύ ενδιαφέρουσα και μεστή πολιτικών διεργασιών και εξελίξεων χρονική περίοδος. Το πρόσφατο συνέδριο του κόμματος ανέλυσε διεξοδικά αυτές τις εξελίξεις.

Ως το σημαντικότερο γεγονός καταγράφεται η ανάληψη της διακυβέρνησης από την Αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ το Γενάρη του 2015. Κομβικές στιγμές υπήρξαν επίσης το συγκλονιστικό δημοψήφισμα με το συντριπτικό ΟΧΙ του Ελληνικού λαού στους εκβιασμούς των ευρωπαϊκών ελίτ, ο επώδυνος συμβιβασμός τον Ιούλη του 2015 και η νίκη στις εκλογές το Σεπτέμβρη του 2015 που άνοιξε το δρόμο για μια νέα φάση της πορείας της χώρας σύνθετη και δύσκολη, αλλά με ελπίδα και προοπτική.

Σήμερα βρισκόμαστε ξανά σ’ ένα σταυροδρόμι με αυξημένες προοπτικές για δίκαιη ανάπτυξη και συνολική ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους, υπερβαίνοντας τις δυσκολίες στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης με τη λήψη μεσοπρόθεσμων μέτρων για την απομείωση του χρέους και το άνοιγμα του δρόμου για την ένταξη της χώρας μας στην ποσοτική χαλάρωση.

Οι πολίτες της Μεσσηνίας βιώνουν όλη αυτή την περίοδο με αγωνία και απογοήτευση, αλλά και με καρτερία και ελπίδα. Αντιλαμβάνονται τη δύσκολη μάχη που δίνει η Αριστερά, αντιλαμβάνονται, ιδιαίτερα τα πιο φτωχά κοινωνικά στρώματα, τη φροντίδα και την ταξική μεροληψία προς όφελός τους, χρεώνοντάς μας ωστόσο τις εσφαλμένες εκτιμήσεις, τις καθυστερήσεις, τον κακό συντονισμό και την ατολμία, καθώς η καθημερινότητα για ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας παραμένει εξαιρετικά δύσκολη.

Το κόμμα μας την ίδια περίοδο πέρασε από ταραγμένες καταστάσεις με τη διάσπαση και τις αποχωρήσεις από τις γραμμές του, παραμένει όμως όρθιο και μαχητικό έτσι ώστε να πραγματοποιήσει κρίσιμες παρεμβάσεις το επόμενο χρονικό διάστημα.

Συνολικά αποτιμούμε θετικά τη δράση της απερχόμενης Νομαρχιακής Επιτροπής, παρά τις αδυναμίες, παραλείψεις και λάθη που διαπιστώθηκαν.

Με κάθε τρόπο πρέπει να τιμήσουμε τη λαϊκή εντολή των εκλογών, που είναι η ριζική δημοκρατική επαναθεμελίωση του κράτους, η ενίσχυση «των από κάτω», αλλά και των μικρομεσαίων που επλήγησαν βαριά από την κρίση και η δημιουργία συνθηκών, που θα οδηγήσουν στην δίκαιη ανάπτυξη και την έξοδο από την κρίση.

Η δική μας δουλειά, είναι πρώτα απ’ όλα να φέρουμε στην επιφάνεια της πολιτικής αλλά και παραγωγικής διαδικασίας, τα λαϊκά, κοινωνικά στρώματα και τη νεολαία του νομού που η κρίση τους σπρώχνει στο περιθώριο, και αυτό να συμβεί σε κάθε τομέα της πολιτικής, κοινωνικής αλλά και παραγωγικής δραστηριότητας.

Οι βασικές κατευθύνσεις της συνδιάσκεψης συμπυκνώνονται:

Α. Στην ενίσχυση του μαζικού και κοινωνικού προσανατολισμού στην δράση του κόμματος. Η γενική πολιτική δράση της Ν.Ε. είναι ανάγκη να συναρθρώνεται με την παρέμβαση για το «μικρό» και το «τοπικό». Να ανταποκρίνεται στις ειδικές απαιτήσεις του κυβερνητικού ρόλου του κόμματος.

Κύριο μέλημα της Ν.Ε. είναι οι Οργανώσεις Μελών να συνδέουν την δράση τους:

- με τα προβλήματα του χώρου τους.

- με τις επεξεργασίες των Θεματικών Επιτροπών.

- με το καθημερινά αναπτυσσόμενο κυβερνητικό έργο (ανάδειξη - εκλαΐκευση αλλά και   ανατροφοδότηση από τα κάτω για πιθανές διορθωτικές κινήσεις ή και ανάδειξη προτάσεων προς το κέντρο για λύση προβλημάτων καθημερινότητας.

- με τη συντονισμένη και δημιουργική παρέμβασή τους στους χώρους δουλειάς, εκπαίδευσης και πολιτισμού, στα κινήματα και στα σωματεία, στους συλλόγους και τα επιμελητήρια.

Β. Στη συντονισμένη παρέμβασή μας για την παραγωγική ανασυγκρότηση της περιοχής με ιδιαίτερη έμφαση στον αγροτοδιατροφικό τομέα, με πλήρη ενεργοποίηση του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης 2014-2020 και αξιοποίηση των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων (ελαιόλαδο, ελιές ΠΟΠ Καλαμάτας κ.τ.λ.). Ταυτόχρονα οφείλουμε να δώσουμε νέα ώθηση στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του τουριστικού προϊόντος, στην καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες. Παράλληλα οφείλουμε να αναδείξουμε περαιτέρω τα αρχαιολογικά και βυζαντινά μνημεία του νομού μας (Αρχαία Μεσσήνη, Αρχαία Θουρία, Ανάκτορο Νέστορα, Ιερές Μονές, κάστρα, μονοπάτια κ.ά). Θα πρέπει ακόμη να αξιοποιήσουμε τις νέες δυνατότητες της κοινωνικής οικονομίας με προσαρμογή στα πλεονεκτήματα του τόπου. Ιδιαίτερη σημασία έχει η γρήγορη ολοκλήρωση των υποδομών (δρόμος Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος, Τσακώνα - Καλό Νερό κ.τ.λ.). Όλα τα παραπάνω πρέπει να στοχεύουν στη γρήγορη απομείωση της ανεργίας κυρίως για τη νέα γενιά και τις γυναίκες.

Γ. Στην εμπέδωση του νέου κοινωνικού κράτους αξιοποιώντας τις ισχυρές υποδομές του τόπου στην Υγεία και την Παιδεία, με έμφαση στο νέο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και τη συνεκτική ανάπτυξη και επέκταση των εκπαιδευτικών υποδομών σ’ όλες τις βαθμίδες. Οφείλουμε να συμβάλλουμε στην επιτάχυνση των δομών και της κοινωνικής αλληλεγγύης με τα κέντρα κοινότητας, το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, καθώς και στην υλοποίηση του νέου εθνικού συστήματος κοινωνικής αλληλεγγύης που θα συμπεριλάβει όλες τις προνοιακές δομές.

Δ. Στην αντιμετώπιση του προσφυγικού με όρους αξιοπρέπειας και αλληλεγγύης, επιταχύνοντας τη δημιουργία των αναγκαίων υποδομών, τις διαδικασίες ενσωμάτωσης όσων προσφύγων παραμείνουν στη χώρα μας, οικοδομώντας πρωταρχικά ένα ισχυρό μέτωπο ενάντια στην ξενοφοβία, το ρατσισμό και το φασισμό.

Η Νομαρχιακή Συνδιάσκεψη απευθύνεται στους δημοκρατικούς πολίτες της Μεσσηνίας, καλώντας  τους να συστρατευθούν με το ΣΥΡΙΖΑ στον αγώνα για μια κοινωνία της αλληλεγγύης, της ισότητας, της δικαιοσύνης και της αξιοπρέπεια».