Τετάρτη, 10 Μαϊος 2017 18:19

Τα 4χρονα παιδιά στα νηπιαγωγεία, στάση εργασίας στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς Καλαμάτας

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΕΔΕ ΚΑΙ ΠΟΕ-ΟΤΑ 
Μεγάλες αντιδράσεις, καθώς κινδυνεύουν να χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας, έχει προκαλέσει στους εργαζόμενους στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς της χώρας και στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την κατάργηση των τμημάτων προνηπίων και την υποχρεωτική παροχή προσχολικής αγωγής στα νηπιαγωγεία (και όχι και στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς) για τα παιδιά ηλικίας από 4 ετών. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχει προκηρύξει τετράωρη στάση εργασίας για αύριο, Πέμπτη, από τις εφτά το πρωί μέχρι τις 12 το μεσημέρι. Οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί της Καλαμάτας θα μείνουν κλειστοί όσο θα διαρκέσει η στάση εργασίας. Και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας πήρε ομόφωνη απόφαση κατά της υποχρεωτικής υπαγωγής των παιδιών ηλικίας 4 ετών στα νηπιαγωγεία…

Κατά τη σημερινή του συνεδρίαση το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας ομόφωνα διαφώνησε μ την κατάργηση των τμημάτων προνηπίων στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς. Τονίστηκε ότι η σχετική κυβερνητική πρόταση δεν είναι υλοποιήσιμη, ότι δεν υπάρχει ούτε το προσωπικό αλλά ούτε και οι υποδομές για να στηρίξουν τη λειτουργία των προνηπίων στα νηπιαγωγεία καθώς και ότι δεν πρέπει να χαθεί καμία θέση εργασίας.
Από την πλευρά της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης κρίνει ως «μονομερή και προκλητική απόφαση του Υπουργού Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου να επιβάλλει υποχρεωτική ένταξη των παιδιών από τεσσάρων (4) ετών στα Νηπιαγωγεία. (…) Κι αυτό γιατί, η υλοποίηση της απόφασης του Υπουργείου Παιδείας να εντάξει υποχρεωτικά στα Νηπιαγωγεία τα παιδιά προνηπιακής ηλικίας (έως το 2006 και νηπιακής ηλικίας) θα σημάνει το τέλος της λειτουργίας των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών, θα οδηγήσει σε απόγνωση χιλιάδες γονείς που τώρα μπορούν να εμπιστευτούν τα παιδιά τους σε εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό και θα προκαλέσει την απόλυση χιλιάδων εργαζομένων. Σήμερα, τα παιδιά προνηπιακής ηλικίας αποτελούν το 40% της συνολικής δυναμικότητας των Βρεφονηπιακών Σταθμών και το 80% της δυναμικότητας των Παιδικών Σταθμών. Η ένταξη των περίπου 45.000 προνήπιων αποκλειστικά στα Νηπιαγωγεία, θα έχει σαν αποτέλεσμα την απόλυση 1.300 Παιδαγωγών, οι οποίοι εργάζονται στα Προνηπιακά Τμήματα των Παιδικών Σταθμών από το 2005 και μέχρι το 2020 με ανανεούμενες συμβάσεις χρηματοδοτούμενες από το Ε.Σ.Π.Α. Επίσης, η απόφαση της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας και γενικότερα της κυβέρνησης, αφού την εξαγγελία του κ. Κώστα Γαβρόγλου εμφανίστηκε να στηρίζει χθες και ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας, είναι μονομερής και αξίζει να σημειωθεί πώς σε κανένα εκπαιδευτικό σύστημα χωρών του ανεπτυγμένου κόσμου δεν είναι η υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή για παιδιά τεσσάρων (4) ετών. Με την απόφαση της δε αυτή η κυβέρνηση εμφανίζεται να καταστρατηγεί τα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα των Παιδαγωγών και των αποφοίτων των Τμημάτων Προσχολικής Αγωγής των Τ.Ε.Ι., αλλά ταυτόχρονα και να «σπρώχνει» τους γονείς στην ιδιωτική εκπαίδευση, διαλύοντας Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία σε μία περίοδο που η κοινωνία είναι εξαθλιωμένη από τα συνεχή μνημόνια. Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν και μετά την Πέμπτη 11 Μαΐου 2017 τις κινητοποιήσεις τους, αν η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας εμμείνει στην απόφαση της προκειμένου να, διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας των Παιδαγωγών προσχολικής ηλικίας των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών, προασπιστεί το δικαίωμα των γονέων παιδιών προνηπιακής και νηπιακής ηλικίας να επιλέγουν τη δομή Προσχολικής Αγωγής που επιθυμούν να φοιτήσει το παιδί τους (Παιδικοί Σταθμοί-Νηπιαγωγεία) και προστατευθεί το δικαίωμα των παιδιών να είναι παιδιά προσχολικής ηλικίας και ΟΧΙ «μαθητές» από τα τέσσερα (4) χρόνια τους».