Δευτέρα, 22 Μαϊος 2017 18:03

Η κυβέρνηση στρέφει το ενδιαφέρον της στην "ξεχασμένη" Μεσσήνη για αθλητικά έργα

Ο δήμαρχος Μεσσήνης, Γιώργος Τσώνης, ενημερώνει τον γενικό γραμματέα Αθλητισμού Ιούλιο Συναδινό (δεξιά), ενώ παρακολουθεί ο βουλευτής Πέτρος Κωνσταντινέας (αριστερά) Ο δήμαρχος Μεσσήνης, Γιώργος Τσώνης, ενημερώνει τον γενικό γραμματέα Αθλητισμού Ιούλιο Συναδινό (δεξιά), ενώ παρακολουθεί ο βουλευτής Πέτρος Κωνσταντινέας (αριστερά)

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ 
Η Μεσσήνη είναι από τις περιοχές της χώρας στην οποία έχει αποφασίσει να εστιάσει η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού για τη χρηματοδότηση αθλητικών έργων, στο πλαίσιο βέβαια των στενών οικονομικών δυνατότητων της, διότι ήταν ξεχασμένη μέχρι το πρόσφατο παρελθόν αλλά και επειδή τα συγκεκριμένα έργα θα υποστηρίξουν όχι μόνο την άθληση των νέων του Δήμου αλλά και την αναπτυξιακή προοπτική της στον τομέα του τουρισμού. Αυτά ανέφερε το μεσημέρι ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Ιούλιος Συναδινός, ο οποίος ξεναγήθηκε σε αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου από το δήμαρχο Μεσσήνης Γιώργο Τσώνη και στελέχη της δημοτικής αρχής, συνοδευόμενος από τον βουλευτή Πέτρο Κωνσταντινέα και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως το νέο συντονιστή της Νομαρχιακής Επιτροπής, Τάσο Πολυχρονόπουλο. Ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της KalamataJournal, αναγνώρισε ότι οι διαθέσιμοι πόροι για τις αθλητικές υποδομές είναι λίγοι, σημειώνοντας μάλιστα ότι από τους περιορισμένους αυτούς πόρους πρέπει να πληρωθούν και απλήρωτοι εργολάβοι των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, δεδομένου ότι τώρα βγαίνουν οι τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις για τις υποθέσεις τους!...

Ο γενικός γραμματέας αθλητισμού, που το βράδυ θα μιλήσει σε εκδήλωση του Αθλητικού Τμήματος της Νομαρχιακής Επιτροπής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, σε ανοιχτή εκδήλωση συζήτηση στο ξενοδοχείο της Καλαμάτας «REX», στη Μεσσήνη ξεναγήθηκε στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Αγίου Νικολάου, της Μπούκας, στο κλειστό της Μεσσήνης και σε άλλες αθλητικές υποδομές.
ΜΙΚΡΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΕΡΓΑ
Ο σχεδιασμός της γενικής γραμματείας Αθλητισμού, όπως τον παρουσίασε ο κ. Συναδινός, έχει ως εξής: «Έχουμε κάνει την επιλογή να βοηθάμε, να στηρίζουμε την αποκατάσταση των αθλητικών υποδομών, τον εκσυγχρονισμό τους. Έχουμε μια λογική για μικρά λειτουργικά έργα. Όχι για μεγάλες φαραωνικές εγκαταστάσεις, που να μην μπορεί ένας Δήμος μετά να συντηρήσει, λόγω έλλειψης χρημάτων αλλά για εγκαταστάσεις που και γρήγορα να μπορούν να τελειώσουν τα έργα, να τα χαρούν οι δημότες και να λειτουργήσουν ως αναπτυξιακά εργαλεία με την πιο στενή έννοια. Δηλαδή οι άνθρωποι που θα έρθουν να περάσουν το καλοκαίρι τους, να έχουν την αναψυχή τους, να μπορούν να χρησιμοποιήσουν και άλλες συνοδευτικές υποδομές, άρα και αθλητικές υποδομές. Να είναι πληρέστερη και καλύτερη η διαμονή τους εδώ. Το βλέπουμε και έτσι και βεβαίως να εξυπηρετηθούν και θα τα αθλητικά σωματεία της περιοχής και ο αγωνιστικός αθλητισμός. Έχει δηλαδή μια πολυπαραγοντική λειτουργία αυτή η επίσκεψη που κάνουμε».
MESSHNH-GHPEDA-22-05-17.jpg
Ιούλιος Συναδινός, Γιώργος Ψυχογιάννης, Γιώργος Τσώνης και Πέτρος Κωνσταντινέας, σε αθλητικούς χώρους στη Μπούκα
ΟΙ ΠΟΡΟΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Ο γενικός γραμματέας αθλητισμού πρόσθεσε ότι η επιλογή είναι «να μην διοχετεύσουμε χρήματα στα πιο μεγάλα αστικά κέντρα, στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη -πέραν των εθνικών αθλητικών κέντρων που είναι υπό τη δική μας εποπτεία- και να κατευθύνουμε αυτούς τους λίγους πόρους στην περιφέρεια, σε περιοχές κατ’ αρχήν ακριτικές». Επιπλέον σημείωσε ότι πέρα από τις ακριτικές περιοχές, η γενική γραμματεία Αθλητισμού έχει επιλέξει να κατευθύνει τους πόρους «και σε περιοχές που μπορούν να αποτελέσουν πιλοτικά πόλους μιας ανάπτυξης τουριστικής που έχει να κάνει με τον αθλητικό τουρισμό και με την αθλητική αναψυχή. Μια τέτοια περιοχή είναι και η Μεσσήνη. Δεν είναι τυχαίο ότι βρισκόμαστε εδώ. Η λογική με την οποία εμείς διοχετεύουμε τους πόρους, το λέω ευθέως, δεν είναι ούτε κομματική, ούτε πολιτική με τη στενή έννοια του όρου αλλά με βάση αντικειμενικά κριτήρια. Τα αντικειμενικά κριτήρια για να στηρίξεις μια περιοχή μπορεί να είναι είτε πόση νεολαία έχει μια περιοχή, το μαθητικό δυναμικό, άρα τι αθλητικές υποδομές χρειάζεται, τι αθλητικά σωματεία δραστηριοποιούνται στην περιοχή και βέβαια τι δυνατότητα ανάπτυξης υπάρχει. Αυτή είναι λογική και με βάση αυτή προσπαθούμε να φτιάξουμε ένα σχέδιο με τα χρήματα που έχουμε».
Η ΜΕΣΣΗΝΗ ΣΤΟΥΣ ΞΕΧΑΣΜΕΝΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ
Επίσης ο κ. Συναδινός ανέφερε ότι η Μεσσήνη στο παρελθόν ήταν στις ξεχασμένες περιοχές της χώρας όσον αφορά την υποστήριξη με αθλητικά έργα και ειδικότερα είπε: «Δεν σας κρύβω ότι συγκριτικά, ανάμεσα στις Περιφέρειες της χώρας, υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη ανισορροπία και ανισοκατανομή των πόρων. Αλλά και εντός των Περιφερειών μπορείς να βρεις νομούς που είναι σε καλύτερη κατάσταση και σε πιο υποβαθμισμένη κατάσταση. Και εντός των νομών μπορείς να βρεις Δήμους οι οποίοι έχουν τουλάχιστον τα βασικά όσον αφορά τις αθλητικές εγκαταστάσεις και υπάρχουν και δήμοι που είναι λίγο πιο ξεχασμένοι, πιο υποβαθμισμένοι. Η Μεσσήνη συγκαταλέγεται μέσα σε αυτούς τους Δήμους, τους ξεχασμένους και γι’ αυτό είμαστε εδώ, για να θυμηθούμε όλοι ότι υπάρχει και αυτός ο τόπος».
ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ!
Τέλος, σε ό,τι αφορά τους πόρους που διαθέτει η γενική γραμματεία Αθλητισμού και τις δυνατότητες υποστήριξης του Δήμου Μεσσήνης ο κ. Συναδινός είπε: «Σε ό,τι αφορά το δικό μας υπουργείο, έχουμε ένα πρόγραμμα όχι με τεράστιους πόρους, είναι της τάξης των 10 εκατομμυρίων. Έχουμε έργα που έρχονται και υλοποιούνται από το παρελθόν τα οποία πληρώνονται. Οφείλω να πω, για να ξέρει και ο κόσμος, ότι τώρα μας έρχονται τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις από τους εργολάβους των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Τώρα έχουν τελεσιδικήσει στα διοικητικά εφετεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και τώρα πληρώνονται. Οφείλει αυτό ο κόσμος να το ξέρει. Έχει τη σημειολογία του αυτό… Όποιος καταλαβαίνει, καταλαβαίνει τι εννοώ. Δεν έχουμε υποσχεθεί στο δήμαρχο ότι θα κάνουμε ταυτόχρονα τα πάντα. Θα μπει όμως ένας σχεδιασμός. Φέτος στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα εντάξουμε 2-3 μελέτες, του χρόνου άλλες 2-3 και έτσι σε ένα σχεδιασμό δύο-τριών ετών θα φτάσουμε να έχουμε αποκαταστήσει ό,τι χρειάζεται».
ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΩΝΗΣ
Στις δηλώσεις του ο δήμαρχος Μεσσήνης, Γιώργος Τσώνης, σημείωσε ότι η κατάσταση στο Δήμο του είναι τραγική σε ό,τι αφορά την έλλειψη ή την απαξίωση των αθλητικών υποδομών. Τόνισε ότι είναι ανάγκη να υπάρξει υποστήριξη για από τη γενική γραμματεία Αθλητισμού για το λόγο ότι τα έργα που ζητάει ο Δήμος «κουμπώνουν» με το πλέγμα των έργων που σχεδιάζεται από την κυβέρνηση στον Πάμισο (αντιπλημμυρικά, περιβαλλοντική αναβάθμιση, αναπλάσεις). Τέλος, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει με ιδιαίτερα ένθερμο τρόπο τον γενικό γραμματέα Αθλητισμού, τον βουλευτή Πέτρο Κωνσταντινέα «και πάνω απ’ όλα την κυβέρνηση, διότι αυτό που συμβαίνει με το Δήμο το δικό μας, ο σεβασμός και η αγάπη που μας δίνουν, είναι πρωτόγνωρο. Και τους ευχαριστώ πάρα πολύ, πάρα πολύ. Ευχαριστώ πάρα πολύ όλους που είναι εδώ και μας ακούνε και συμμερίζονται τα προβλήματά μας».
ΠΕΤΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΕΑΣ
Τέλος, ο βουλευτής Πέτρος Κωνσταντινέας υπογράμμισε ότι η συνεργασία του Δήμου Μεσσήνης με τη γενική γραμματεία Αθλητισμού είναι εξαιρετική, με σκοπό την αντιμετώπιση των προβλημάτων στις αθλητικές υποδομές και ιδιαίτερα τόνισε ότι ο Δήμος Μεσσήνης είναι ο μοναδικός μέχρι τώρα που προσαρμόστηκε στη νέα λογική «και έχει ετοιμάσει φακέλους με υλοποιήσιμα έργα, όχι φαραωνικά, με έργα επάνω στις προδιαγραφές και τις προτάσεις του αθλητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ. Ο δήμαρχος Μεσσήνης είναι ο μοναδικός που εμπέδωσε αυτή τη λογική και ευελπιστούμε να την εμπεδώσουν και οι υπόλοιποι». Σχολίασε, τέλος, ο κ. Κωνσταντινέας, ότι «η Μεσσήνη είναι κομβικό σημείο για εμάς, γιατί σε λίγα χρόνια, με τον Πάμισο που θα φτιαχτεί, θα είναι κομβικό και για τον τουρισμό και για τον μαζικό αθλητισμό, που δεν μπορούν να βγουν τα παιδιά μας έξω. Θα συνεχίσουμε ώστε η υποτιμημένη Μεσσήνη τόσα χρόνια να φτάσει εκεί που ήταν. Δεν κοιτάμε μόνο το κέντρο, κοιτάμε και την περιφέρεια στη Μεσσηνία και αυτό είναι το πιο σημαντικό».
Στ.Μ.