Τρίτη, 30 Μαϊος 2017 13:54

Να τιμηθεί ο Μανώλης Γλέζος από το Δήμο Καλαμάτας

ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο Θ. ΜΠΡΕΔΗΜΑΣ 
Να συνέλθει σε έκτακτη συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο για την ανακήρυξη του Μανώλη Γλέζου ως επίτιμου δημότη Καλαμάτας, προτείνει ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Αλλαγή», Θόδωρος Μπρεδήμας. Αν αυτό είναι χρονικά αδύνατο, ο Θόδωρος Μπρεδήμας προτείνει, στο πλαίσιο της αυριανής τιμητικής διάκρισης του Μανώλη Γλέζου από την πανεπιστημιακή σχολή, να του απονεμηθεί από το Δήμο τιμητική πλακέτα για την εθνική, αυτοδιοικητική και ιστορική προσφορά του…

Όπως σημειώνει ο Θόδωρος Μπρεδήμας σε επιστολή του προς το δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα, την «Τετάρτη 31 Μαΐου θα  πραγματοποιηθεί στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, με πρωτοβουλία του έγκριτου Καθηγητού κ. Αθανασίου Χρήστου, τιμητική εκδήλωση δια τον αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, δημοσιογράφο, συγγραφέα και πολιτικό Μανώλη Γλέζο, ο οποίος, όπως είναι γνωστόν, την νύκτα της 31 Μαΐου 1941 κατέβασε μαζί με τον αγωνιστή Απόστολο Σάντα την σημαία της ναζιστικής Γερμανίας από την Ακρόπολη, ο δε πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Σάρλ ντε Γκολ τον χαρακτήρισε ως τον «πρώτο παρτιζάνο» της Ευρώπης. Η μεγάλη  εθνική προσφορά του Μανώλη Γλέζου  συνεχίστηκε με τους αγώνες του κατά των  Γερμανών κατακτητών καθώς επίσης και τον πολύχρονο αγώνα του τόσον εις την Ελληνική Βουλή, όσον και εις το Ευρωκοινοβούλιο με ιδιαίτερη αναφορά στους αγώνες του για την δικαίωση της εθνικής Αντίστασης αλλά και την διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, είναι ένα θέμα που βρίσκεται σε διαρκή επικαιρότητα και αφορά εκτός των άλλων και καλαματιανούς  και μεσσηνίους γενικότερα.
Πλέον των ανωτέρω σημαντική είναι η αυτοδιοικητική προσφορά  του ως προέδρου της γενέτειράς του Απειράνθου από το 1985 μέχρι και το 1987 εις την οποίαν εκτός των άλλων ίδρυσε 4 από τα 5 Μουσεία, καθώς και την βιβλιοθήκη Ν. Ν. ΓΛΕΖΟΥ που αριθμεί 20 χιλιάδες τόμους, καθώς και τον συνεταιρισμό παραδοσιακής τέχνης γυναικών Απειράνθου, ενώ την δεκαετία 1990 έδωσε λύση στο πρόβλημα της ανομβρίας με την δημιουργία υδρογεωλογικής σχολής στην Απείρανθο και την κατασκευή φραγμάτων ανάσχεσης των υδάτων.
Επίσης αναφέρω ότι ανακηρύχτηκε επίτιμος δημότης των Δήμων  Κέρκυρας, Λευκάδας και Ιθάκης και πρόσφατα (5-4-2017) από το δήμο  Κεφαλονιάς.
Εν όψει της μεγίστης προσφοράς του, τόσον κατά των κατακτητών, όσων και των εθνικών αγώνων του και υπέρ των καλαματιανών και μεσσηνίων γενικότερα στο Ελληνικό και Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και εις την Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και από πολλούς  συλλογικούς φορείς:
ΖΗΤΑΜΕ
Την έκτακτη σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας δια την ανακήρυξή του ως επίτιμου δημότη, με την ευκαιρία της καθόδου του την ερχόμενη Τετάρτη στην Καλαμάτα, σύμφωνα με όσα ανωτέρω συνοπτικά ανεφέρθησαν.
Άλλως εις περίπτωσιν που δεν συντρέχουν οι κατά νόμον προθεσμίες για την ανακήρυξή του ως επιτίμου δημότη να του  απονεμηθεί κατά τη διάρκεια της ως άνω  τιμητικής εκδήλωσης εις το Πανεπιστήμιο τιμητική πλακέτα από τον Δήμο Καλαμάτας δια την ως άνω εθνική και αυτοδιοικητική και ιστορική προσφορά του».