Τρίτη, 04 Ιουλίου 2017 13:58

"Ρήτρα θανάτου" στους συνταξιούχους και συντάξεις φιλοδώρημα

Δημήτρης Φαββατάς (Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ), Γιώργος Ρωμανιάς (εργατολόγος), Γιώργος Κανέλης (Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας) και Θανάσης Βασιλόπουλος (Ομοσπονδία Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Μεσσηνίας) Δημήτρης Φαββατάς (Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ), Γιώργος Ρωμανιάς (εργατολόγος), Γιώργος Κανέλης (Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας) και Θανάσης Βασιλόπουλος (Ομοσπονδία Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Μεσσηνίας)

ΝΤΑΓΙΟΠΟΥΛΟΣ3

ΟΜΙΛΙΑ Γ. ΡΩΜΑΝΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ 
Όσο πιο γέρος βγαίνεις στη σύνταξη τόσο πιο μεγάλη θα είναι αυτή, αν, αντίθετα, βγεις στη σύνταξη και η ώρα του θανάτου φαντάζει μακρινή τότε η σύνταξη θα είναι μικρότερη! Αυτή η λεγόμενη «ρήτρα θανάτου» περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο που έχει ετοιμάσει η κυβέρνηση και θα φέρει προσεχώς στη Βουλή. Για τη «ρήτρα θανάτου» μίλησε χθες στην Καλαμάτα ο εργατολόγος και πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Γιώργος Ρωμανιάς. Μίλησε όμως και για την προδιαγεγραμμένη περικοπή στο μισό της λεγόμενης εθνικής σύνταξης (384 ευρώ), για την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς και για σειρά άλλων δραματικών αλλαγών, υποστηρίζοντας ότι «μετά από 2-3 χρόνια οι συντάξεις θα γίνουν πραγματικά φιλοδωρήματα»…

Ο Γιώργος Ρωμανιάς ήταν ομιλητής στο αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου, προσκεκλημένος από το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας, το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ και την Ομοσπονδία Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Μεσσηνίας.
Για τη «ρήτρα θανάτου» ο κ. Ρωμανιάς σημείωσε ότι αυτή είχε νομοθετηθεί αλλά δεν εφαρμόστηκε (όταν ήταν ο ίδιος γραμματέας του υπουργείου και υπουργός ο Γιάννης Στρατούλης) και αφορούσε το σύζυγο ή τη σύζυγο της θανούσας ή του θανόντα συνταξιούχου. Δηλαδή είχε νομοθετηθεί ότι ένας συνταξιούχος εάν δήλωνε ότι μετά το θάνατό του δικαιούχος της σύνταξής του θα ήταν η σύζυγός του τότε θα έπαιρνε μικρότερη σύνταξη ενώ αν δήλωνε ότι τη σύνταξη δεν θα την έπαιρνε κανείς μετά το θάνατό του τότε αυτή θα ήταν μεγαλύτερη.
Με το νομοσχέδιο που έχει ετοιμάσει η κυβέρνηση, τόνισε ο κ. Ρωμανιάς, η ρύθμιση αυτή επανέρχεται αλλά ακόμη χειρότερο είναι ότι αυτή η «ρήτρα θανάτου» αφορά πλέον και τον ίδιο τον συνταξιούχο. Δηλαδή εάν ένας εργαζόμενος βγει στη σύνταξη και το όριο του προσδόκιμου ζωής είναι σχετικά μακρινό τότε η σύνταξη θα είναι μικρή, ενώ αν βγει στη σύνταξη και το όριο είναι πιο κοντινό η σύνταξη θα μεγαλώνει!
Όπως σχολίασε ο εργατολόγος, αυτή η «ρήτρα θανάτου» δεν μπορεί να έχει καμία σχέση με την κοινωνική ασφάλιση και φανερώνει ότι το ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό ακολουθεί πλέον τα όσα ισχύουν στις εταιρίες ασφάλισης, οι οποίες επιστρέφουν στον συνταξιούχο το κεφάλαιο που δημιούργησε με τις εισφορές του.
TSONHS-FAVVATAS-ROMANIAS-KANELHS-VASILOPOULOS-04-07-17.jpg
Σωτήρης Τσώνης, Δημήτρης Φαββατάς, Γιώργος Ρωμανιάς, Γιώργος Κανέλης και Θανάσης Βασιλόπουλος
Σε ό,τι αφορά την εθνική σύνταξη των 384 ευρώ το μήνα, ο κ. Ρωμανιάς είπε ότι αφενός πρόκειται για επίδομα και όχι για εισφορά της κοινωνικής ασφάλισης στους συνταξιούχους, πράγμα που σημαίνει ότι δεν είναι εγγυημένη από το Σύνταγμα (όπως η ανταποδοτική σύνταξη) και άρα το ποσό μπορεί να μειώνεται. Αφετέρου πρόσθεσε ότι οι δανειστές έχουν ζητήσει η εθνική σύνταξη να μειωθεί στο μισό, σχολιάζοντας ότι η κυβέρνηση πάντα αποδέχεται αυτά που της ζητούν.
Αναφερόμενος γενικότερα στο ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό καθεστώς, ο κ. Ρωμανιάς ανέφερε ότι από το νόμο της 16/7/2015 μέχρι και σήμερα έχουν ψηφιστεί άλλοι 16 νόμοι, συν το νομοσχέδιο που έχει ετοιμάσει η κυβέρνηση! Κάθε μεταγενέστερος νόμος καταργεί άρθρα του προγενέστερου, τόνισε ο εργατολόγος, υπογραμμίζοντας ότι αυτό αποτελεί «τραγελαφική κατάσταση», προκαλεί ανασφάλεια και αβεβαιότητα στους εργαζόμενους και συνταξιούχους και αποκαλύπτει ότι οι ασφαλιστικοί-συνταξιοδοτικοί νόμοι των τελευταίων χρόνων στην πραγματικότητα είναι «γονατογραφήματα».
Ο Γιώργος Ρωμανιάς συνέστησε στον κόσμο να μην βγει στη σύνταξη, εκτός αν είναι άνεργος ή αντιμετωπίζει άλλο σοβαρό πρόβλημα, διότι, όπως τόνισε, οι συντάξιμες αποδοχές θα είναι πολύ μικρότερες και συνεχώς θα μειώνονται, σε σχέση με τις αποδοχές ενός εργαζόμενου.
Ο κ. Ρωμανιάς περιέγραψε ακόμη την τραγελαφική κατάσταση που επικρατεί όσον αφορά τον υπολογισμό των κύριων και επικουρικών συντάξεων, οι οποίες έχουν πάψει εδώ και δύο χρόνια να αποδίδονται ακριβώς επειδή η κυβέρνηση δεν έχει βρει τρόπο υπολογισμού που να καλύπτει τις επιταγές που έχουν τεθεί από τους δανειστές.  
Ο κ. Ρωμανιάς τόνισε ότι «σε κάθε περίπτωση τα πράγματα είναι πολύ σοβαρότερα απ’ όσο φαίνονται» και σημείωσε ότι ο κόσμος πρέπει να θέσει ένα φραγμό σε αυτή την κατάσταση. Και ο φραγμός, συνέχισε, θα μπορέσει να τεθεί μόνο όταν ο κόσμος καθίσει και ενημερωθεί για το τι έχει συμβεί, τι έχει ψηφιστεί, τι ισχύει.
Στ.Μ.