Οι αρχές και ιδιαίτερα το Κεντρικό Λιμεναρχείο και η Αστυνομία είχαν λίγο χρόνο στη διάθεσή τους προκειμένου να ρυθμίσουν και συντονίσουν κρίσιμα θέματα, μέχρι και το τι θα γίνει με το νερό, το φαγητό, τον ύπνο αυτών των ανθρώπων.
Γενικά για άλλη μια φορά αναδείχθηκε το σοβαρό έλλειμμα που αντιμετωπίζει η περιοχή, δηλαδή την ανυπαρξία οργανωμένου χώρου για τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών, παρότι η θαλάσσια περιοχή μπροστά από το Μεσσηνιακό Κόλπο είναι πέρασμα με συνεχώς αυξανόμενη ροή προσφύγων και μεταναστών που έχουν ως αρχικό προορισμό την Ιταλία και την Ισπανία αλλά δεν είναι καθόλου απίθανο να βγουν στη Μεσσηνία, όπως ήδη γίνεται εδώ και μήνες.
Το έργο του Κεντρικού Λιμεναρχείου και της Αστυνομίας συνέδραμαν εθελοντές από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης και τον Ερυθρό Σταυρό, στελέχη της Διεύθυνσης Υγείας και του Ερυθρού Σταυρού κ.ά
Στο σημείο αποβίβασης των προσφύγων και μεταναστών βρέθηκε και ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Καλαμάτας, Ανδρέας Καραγιάννης.Στ.Μ.
Αρ. Μητρώου Μ.Η.Τ. 262004