Δευτέρα, 17 Ιουλίου 2017 22:13

Απεργία των εργαζομένων στα τουριστικά επαγγέλματα την Πέμπτη

ΚΑΛΕΣΜΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ 
Να συμμετέχουν στην 24ωρη κλαδική απεργία της ερχόμενης Πέμπτης, που αποφάσισε η Ομοσπονδία Επισιτισμού - Τουρισμού, καλεί τους εργαζόμενους στα τουριστικά επαγγέλματα το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας με ανακοίνωσή του, όπου κάνει λόγο για σειρά εργασιακών προβλημάτων παρά την ανοδική πορεία στο συγκεκριμένο κλάδο, τα ρεκόρ επισκεψιμότητας και την κερδοφορία. Η ανακοίνωση έχει ως εξής...

«Το ΕΚΚ καλεί όλους τους εργαζόμενους στα Τουριστικά Επαγγέλματα να συμμετέχουν στην 24ωρη Κλαδική Απεργία την Πέμπτη 20 Ιουλίου, που αποφάσισε η Ομοσπονδία Επισιτισμού - Τουρισμού. 

Σ’ ένα κλάδο όπως ο τουρισμός, παρά την συνεχή αύξηση και τα ρεκόρ επισκεψιμότητας και εσόδων, υπάρχουν μια σειρά από προβλήματα όσον αφορά τις εργασιακές σχέσεις.

Διαφορετικοί και άνισοι όροι απασχόλησης, εξατομίκευση των όρων αμοιβής και εργασίας, ψευδής δηλωμένη απασχόληση και μαθητεία, χαμηλή ειδίκευση και χαμηλοί ή απλήρωτοι μισθοί, εξαντλητικά ωράρια, εργατικά ατυχήματα, ηλικιακός ρατσισμός μετά την ηλικία των 40-45 ετών, πολλές φορές σεξουαλική παρενόχληση και εκμετάλλευση των εργαζομένων γυναικών, υπερενίσχυση της ευελιξίας και του διευθυντικού δικαιώματος κ.τ.λ.

Επίσης πολλές επιχειρήσεις του κλάδου μεταχειρίζονται το εξαιρετικά εξειδικευμένο προσωπικό ως ανειδίκευτους εργάτες.

Οι προσδοκίες των εργαζομένων στον κλάδο από τις υποσχέσεις της κυβέρνησης σχετικά με την αποκατάσταση του κατώτατου μισθού στα 751€, της υποχρεωτικής εφαρμογής και επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων και όχι της υπερίσχυσης των επιχειρησιακών, διαψεύστηκαν.

Στηρίζουμε την απεργία στον Επισιτισμό - Τουρισμό.

ΛΕΜΕ: όχι στις ομαδικές απολύσεις, όχι στην ισοπέδωση των εργασιακών δικαιωμάτων, στην εμπέδωση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, στην εξαίρεση των ειδικοτήτων του κλάδου από τα Β.Α.Ε, στην απαξίωση της δημόσιας εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης στον Τουρισμό, στην αρπαγή των εισφορών, των αποθεματικών και της περιουσίας του Ταμείου Πρόνοιας Ξενοδοχοϋπάλληλων.

Είναι αδιανόητο από τη μια να υπάρχει συνεχής ανάπτυξη του Τουριστικού Τομέα και αύξηση της κερδοφορίας και από την άλλη να υπάρχει συνεχής συρρίκνωση των εργασιακών δικαιωμάτων, η προστασία και η διασφάλιση των οποίων είναι σήμερα πιο πολύ επιτακτική από ποτέ.

Η ανάπτυξη του Τουρισμού βασίζεται και στις πλάτες των εργαζομένων, ΌΧΙ λοιπόν άλλα βάρη.

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΚΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 20 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017».