Παρασκευή, 21 Ιουλίου 2017 18:36

Δυνατά κοινωνικά μηνύματα και υψηλή καλλιτεχνική αξία στο κλείσιμο του Φεστιβάλ Χορού

Άντι Μπότρους, Μαρίνα Μασκαρέλι, Τζέσικα Νάπεν, Κατερίνα Κασιούμη, Ελένα Φράνζεν, Όρι Φλόμεν και Αντρέα Κοστάντζο Μαρτίνι Άντι Μπότρους, Μαρίνα Μασκαρέλι, Τζέσικα Νάπεν, Κατερίνα Κασιούμη, Ελένα Φράνζεν, Όρι Φλόμεν και Αντρέα Κοστάντζο Μαρτίνι

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΞΕΝΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ 
Ο Ρωμαίος και η Ιουλιέτα σήμερα, στο Γιοχάνεσμπουργκ. Η φιλία που μένει ζωντανή ενώ τη χωρίζει μεγάλη απόσταση. Τι είναι αυτό που συνέθεσε και συνθέτει τα δύο φύλα και τι είναι αυτό που γεννάει τη βία κατά των γυναικών; Γιατί υπάρχουν άντρες στο Ισραήλ που αναγκάζονται να μην εκδηλώνουν τα συναισθήματά τους και στο τέλος κινδυνεύουν να παύσουν να αισθάνονται; Μπορεί ένα σώμα ενώ χορεύει να είναι ένα αντικείμενο που δεν το κινητοποιούν συναισθήματα; Απαντήσεις και αναφορές στα παραπάνω θέματα δίνουν οι παραστάσεις του τελευταίου τριημέρου του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας. Μια πρώτη αναφορά όμως έκαναν το μεσημέρι στους δημοσιογράφους οι δημιουργοί αυτών των παραστάσεων, σε μια σπάνια, για την ιστορία του Φεστιβάλ, συνέντευξη Τύπου, που δόθηκε με τη συμμετοχή βέβαια της καλλιτεχνικής διευθύντριας, Κατερίνας Κασιούμη. Είναι παράλειψη που οι διοργανωτές του Φεστιβάλ δεν καλούσαν τους δημοσιογράφους να ακούσουν τους καλλιτέχνες και να τους ρωτήσουν, παρά μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις. Γιατί μέσα και από αυτή την επαφή μπορεί κανείς να καταλάβει καλύτερα την καλλιτεχνική αξία και τα κοινωνικά μηνύματα του σύγχρονου χορού…

Είχαμε επίσης την ευκαιρία, κατά τη συνέντευξη Τύπου, να ρωτήσουμε δημιουργούς για τις εντυπώσεις τους σχετικά με το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας. Και οι εντυπώσεις τους ήταν θετικές και ενδιαφέρουσες τόσο για το θεσμό όσο και για την περιοχή και τους ανθρώπους της Καλαμάτας.

Η Κατερίνα Κασιούμη γνώρισε στους δημοσιογράφους την Τζέσικα Νάπεν, που απόψε στις δέκα θα παρουσιάσει στο Μέγαρο Χορού την παράσταση «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», όπως είπε η ίδια η δημιουργός, πρόκειται για μια μεταμοντέρνα προσέγγιση του έργου του Σαίξπηρ και πραγματεύεται το τι θα πει να είναι κανείς σήμερα νέος στο Γιοχάνεσμπουργκ.

Παρουσίασε επίσης την Ελένα Φράνζεν, από τη Σουηδία και τον Όρι Φλόμεν από την Αμερική, οι οποίοι παρουσιάζουν απόψε και το Σάββατο, στις οχτώ, στο Πνευματικό Κέντρο, την παράσταση «Metting You», η οποία εξερευνά την εσωτερική σύνδεση των ανθρώπων. Σημειώνεται ότι τους δύο δημιουργούς συνδέει μια βαθιά φιλιά παρότι ζουν σε δύο διαφορετικές ηπείρους.

Στη συνέχεια η Κατερίνα Κασιούμη παρουσίασε την Μαρίνα Μασκαρέλι, Ισπανίδα Ολλανδικής καταγωγής, η οποία το Σάββατο στις δέκα το βράδυ και την Κυριακή στις 8:30 το βράδυ, στο Μέγαρο Χορού, θα δείξει το έργο της «Three Times Rebel», το οποίο, όπως η ίδια σημείωσε, πραγματεύεται το τι είναι αυτό που συνθέτει τα δύο φύλα και αναζητάει τους λόγους της βίας κατά των γυναικών, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι στην Ισπανία κάθε οχτώ λεπτά βιάζεται μια γυναίκα.

Παρουσιάστηκαν ακόμη από την Κατερίνα Κασιούμη ο Άραβας από το Ισραήλ Άντι Μπότρους και ο Ιταλός Αντρέα Κοστάντζο Μαρτίνι. Το Κυριακή στις εφτά το απόγευμα ο πρώτος θα παρουσιάσει την παράσταση «It’s Always Here» και στη συνέχεια ο δεύτερος το «Scarabeo, Angels and the Void» (με ένα εισιτήριο και οι δύο παραστάσεις). Όπως σημείωσε ο Μπότρους, το έργο του πραγματεύεται την επίδραση της καθημερινότητας και της πολιτικής έντασης στην έκφραση του σώματος του ανθρώπου και ιδιαίτερα στο πως αναγκάζεται ιδιαίτερα ο άντρας, κάτω από την πίεση που του ασκείται, να μην εκδηλώνει τα συναισθήματά του. Ο Αντρέα είπε για το δικό του πρόγραμμα ότι πειραματίζεται στη μετατροπή του σώματος σε ένα αντικείμενο χωρίς συναισθήματα και στην εμπειρία που αυτό δημιουργεί τόσο στον χορευτή όσο και στον θεατή.

Αναφερόμενοι στις εντυπώσεις τους από το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας ο Μπότρους σημείωσε ότι μόλις ήρθε στην πόλη και δεν μπορεί να εκφράσει άποψη, παρατήρησε ωστόσο ότι του προξενεί ενδιαφέρον το πρόγραμμα του Φεστιβάλ και ιδιαίτερα το γεγονός ότι περιλαμβάνει παραστάσεις δυσνόητες για ένα μέρος του κοινού, δίνοντας όμως ταυτόχρονα το ερέθισμα ώστε ο κόσμος να μπορέσει να προσεγγίσει τα νοήματά τους. Ο δε Αντρέα, ο οποίος είναι ο καθηγητής στο εργαστήρι τεχνικής σύγχρονου χορού Gaga, σημείωσε ότι του κάνει εξαιρετικά θετική εντύπωση το γεγονός ότι οι εκπαιδευόμενοι στο εργαστήριό του είναι δεκτικοί στην τεχνική που διδάσκει, κάτι που σχολίασε ότι δεν το συναντάει παντού και πως αυτό ενδεχομένως αντανακλά και στον κόσμο της περιοχής μας (αν και στο εργαστήριο συμμετέχουν χορευτές από διάφορες περιοχές της χώρας, όχι μόνο την Καλαμάτα).

Κατά τα άλλα η Κατερίνα Κασιούμη απεύθυνε κάλεσμα στον κόσμο της Καλαμάτας να παρακολουθήσει και την παράσταση του Φεστιβάλ που θα γίνει την Κυριακή στις 11 το πρωί στην Παραλία, μπροστά στο «Πανελλήνιον» με τίτλο «One One One», των Γιάννη Μανταφούνη και Aoife McAtamney.
Στ.Μ.