Πέμπτη, 24 Αυγούστου 2017 11:33

Συνδικαλιστές για τη Λευκή Νύχτα: ∆εν θα σταματήσει έτσι απληρωσιά, η "απασχολησιµότητα"

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ 
«Όχι τζάµπα δουλειά την «Λευκή νύχτα»! Απαιτούµε, οι ώρες πέραν του κανονικού ωραρίου να πληρωθούν ως υπερωριακές και νυχτερινές!» τονίζει το Συνδικάτο Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό Τομέα Νομού Μεσσηνίας, αναφερόμενος στη Λευκή Νύχτα της Καλαμάτας, που θα πραγματοποιηθεί το βράδυ του Σαββάτου και τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής. Το Συνδικάτο τονίζει ότι με τις Λευκές και Κόκκινες Νύχτες, με το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, οι συνθήκες εργασίας όχι μόνο δεν βελτιώθηκαν αλλά αντίθετα επιδεινώθηκαν ακόμη περισσότερο ενώ και οι μικρομεσαίοι καταστηματάρχες δεν είδαν ούτε θα δουν κανένα όφελος. Αντίθετα, συνεχίζει το Συνδικάτο, επωφελούνται οι μονοπωλιακοί όμιλοι, που σύμφωνα με το συνδικαλιστικό φορέα έχουν ως στήριγμα τη δημοτική αρχή…

Σε ανακοίνωσή του με τίτλο «"Λευκή" νύχτα για τα κέρδη των µεγαλεµπόρων, "Μαύρη" για τους εργαζόµενους στο εµπόριο!» το Συνδικάτο Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό Τομέα υπογραμμίζει:

«Για τους εργαζόµενους στο εµπόριο, τους ανέργους και µικρούς εµπόρους, έχει ήδη αποδειχθεί ότι το άνοιγµα των καταστηµάτων τις Κυριακές, οι λευκές και κόκκινες νύχτες, δεν «τόνωσαν την αγορά», δεν δηµιούργησαν νέες θέσεις εργασίας, καλύτερους µισθούς, δεν σταµάτησε η εντατικοποίηση που υπάρχει, δεν σώθηκε κανένα µικροµάγαζο από το «λουκέτο». Το ακριβώς αντίθετο έχει συµβεί! Οι εργαζόµενοι αναγκάζονται να δουλέψουν απάνθρωπα ωράρια, έχοντας ως ανταµοιβή συνήθως ένα ρεπό και αν, ενώ και η Κυριακή, η σταθερή µέρα για ξεκούραση µέσα στην εβδοµάδα, καταργείται πλήρως νοµοθετικά από τη σηµερινή και τις προηγούµενες κυβερνήσεις.

Όλες αυτές είναι οι βέλτιστες πρακτικές της ΕΕ που υποκλίνεται η κυβέρνηση και προστίθενται στην ήδη διαµορφωµένη εργασιακή ζούγκλα που βιώνουµε. Τα σµπαραλιασµένα ωράρια, οι ατοµικές συµβάσεις, οι συµβάσεις ορισµένου χρόνου, οι πετσοκοµµένοι µισθοί των 300-400 ευρώ, η απληρωσιά, η ανεργία και η εντατικοποίηση είναι κυρίαρχα στον κλάδο του εµπορίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εργαζόµενοι στις µεγάλες εµπορικές επιχειρήσεις στο νοµό µας έχουν ήδη υποστεί πολλάκις, µειώσεις µισθών και ατοµικές συµβάσεις εργασίας.

Το µεγάλο κεφάλαιο και οι µονοπωλιακοί όµιλοι στον κλάδο επιτάσσουν την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου µε µόνο στόχο την αύξηση των κερδών τους, µέσα από το όλο και µεγαλύτερο ξεζούµισµα των εργαζοµένων και το «κλείσιµο» των αυτοαπασχολούµενων.

Στήριγµα σε αυτό έχουν φυσικά τη ∆ηµοτική αρχή που κάνει ότι περνά από το χέρι της για να εξασφαλίσει στους µεγαλέµπορους µαγαζιά ανοιχτά 24 ώρες το 24ωρο, 7 µέρες την εβδοµάδα, ενώ διαθέτει και δηµοτικούς πόρους για να χρηµατοδοτήσει διάφορες φιέστες. Ταυτόχρονα, δεκάδες µικροµαγαζάτορες, δεν άντεχουν την αύξηση του λειτουργικού κόστους, την αύξηση των ωρών εργασίας, τη φοροεπιδροµή και τον ανταγωνισµό µε τις µεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν τα οικονοµικά περιθώρια να πιέζουν και να σφίγγουν τη θηλιά του ανταγωνισµού, µε την στήριξη των εκάστοτε κυβερνήσεων.

Σε άλλους κλάδους όπως στον τουρισµό και επισιτισµό που γνωρίζει χρόνια την “ανάπτυξη” και κάθε χρόνο σπάει το ένα ρεκόρ µετά το άλλο, οι µεγαλοεπιχειρηµατίες του κλάδου θησαυρίζουν, ενώ οι εργαζόµενοι δουλεύουν ασταµάτητα έως και 6 µήνες χωρίς ρεπό µε 14 διαφορετικές µορφές ελαστικής απασχόλησης και µισθούς πείνας.

∆εν θα σταµατήσει η απληρωσιά, η «απασχολήσιµότητα», η ανεργία, ούτε οι µικροί έµποροι θα σταµατήσουν να χρεοκοπούν ο ένας µετά τον άλλον, αν γενικευτεί η ελαστικοποίηση του ωραρίου µε τη δουλειά τις Κυριακές και τις "λευκές" νύχτες. Απεναντίας, µε αυτό τον τρόπο, εντείνονται!

∆ΙΕΚ∆ΙΚΟΥΜΕ:

Όχι τζάµπα δουλειά την «Λευκή νύχτα»! Απαιτούµε, οι ώρες πέραν του κανονικού ωραρίου να πληρωθούν ως υπερωριακές και νυχτερινές!

Να καταργηθούν όλοι οι νόµοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.

Κατάργηση της µερικής απασχόλησης, του ωροµίσθιου, των συµβάσεων ορισµένου χρόνου και όλων των ελαστικών µορφών εργασίας και µετατροπής τους σε 8ωρες συµβάσεις

αορίστου χρόνου. 8ωρο 5ηµερο 40ωρο!

Άµεση κατάργηση του νόµου για την λειτουργία των καταστηµάτων τις Κυριακές.

Κατοχύρωση της υποχρεωτικής Κυριακάτικης αργίας χωρίς καµία εξαίρεση µε νόµο από την κυβέρνηση».