Παρασκευή, 25 Αυγούστου 2017 16:39

Εκτίθεται το Φεστιβάλ Χορού με τους χειρισμούς για την καλλιτεχνική διευθύντρια

ΓΙΑ «ΠΙΡΟΥΕΤΕΣ» ΜΙΛΑΕΙ Η «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» 
Τον Ιούνιο, στη συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Πολιτισμού για την παρουσίαση του προγράμματος του 23ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, έσπευσε να δηλώσει στους δημοσιογράφους, της Καλαμάτας αλλά και της Αθήνας, ότι θα κρατούσε ως καλλιτεχνική διευθύντρια την Κατερίνα Κασιούμη και για τις επόμενες διοργανώσεις, παρότι υποτίθεται ότι το πρόσωπο για τη συγκεκριμένη θέση επιλέγεται με διαγωνισμό. Τελικά η Κατερίνα Κασιούμη παραιτήθηκε. Και ενώ κάποιοι μπορεί να θεώρησαν ότι αυτή τη φορά ο διαγωνισμός για τη νέα ή το νέο καλλιτεχνικό διευθυντή θα είχε ουσιαστικό χαρακτήρα, η δημοτική αρχή, ενώ τρέχει η προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος, δημοσίευσε στην ιστοσελίδα του Δήμου το ενδιαφέρον της Λίντας Καπετανέα για τη θέση, τη συνάντησή της με το δήμαρχο και την ηγεσία της Φάρις, με το σχόλιο (με το οποίο συμφωνούμε αλλά δεν μπορεί να διατυπώνεται ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη ένας διαγωνισμός) ότι πρόκειται για γνωστή και καταξιωμένη καλλιτέχνιδα. Αυτοί οι χειρισμοί εκθέτουν το θεσμό του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού, το οποίο έτσι και αλλιώς αντιμετωπίζει πρόβλημα μετά τις «αναιτιολόγητες» παραιτήσεις της Βίκυς Μαραγκοπούλου και της Κατερίνας Κασιούμη. Είναι χαρακτηριστικό χθεσινό δημοσίευμα στην εφημερίδα «Καθημερινή», του Σάκη Ιωαννίδη, με τίτλο «Ποιος τελικά θα σύρει τον χορό στην Καλαμάτα;»…

Ο Σάκης Ιωαννίδης στο θέμα του επικρίνει τους χειρισμούς για την ή τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, σχολιάζοντας μάλιστα ότι «Οι Καλαματιανοί (χοροί) όμως που ξεκινάνε με παρεξηγήσεις καταλήγουν να πατούν ο ένας τα πόδια του άλλου»… καθώς και ότι «με «πιρουέτες» κινείται το Φεστιβάλ Χορού σε μια διαδικασία που απαιτεί σταθερά βήματα»...

Ειδικότερα, το θέμα που δημοσιεύθηκε στην «Καθημερινή έχει ως εξής:

«Ο Καλαματιανός λογίζεται ως ένας από τους πιο αγαπητούς συρτούς χορούς στην Ελλάδα. Εχει εύκολα βήματα, τα τραγούδια του μιλούν για γάμους και χαρές και χορεύεται σε κύκλο. Ελα όμως που μπορεί να δυσκολέψει ακόμα και τους πιο ειδικούς στον χορό, όπως το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.

Αρχές Αυγούστου έγινε γνωστή η αιφνίδια παραίτηση της Κατερίνας Κασιούμη από το τιμόνι του φεστιβάλ αλλά και τη Δημοτική Σχολή Χορού Καλαμάτας. Η κ. Κασιούμη αντικατέστησε πριν από 1,5 χρόνο την επί 20ετίας καλλιτεχνική διευθύντρια της διοργάνωσης Βίκυ Μαραγκουδάκη και τον Ιούλιο ολοκλήρωσε με επιτυχία το 23ο φεστιβάλ. Θα περίμενε κανείς ότι η διοργάνωση, αφού βρήκε χρήματα για την επόμενη τριετία, θα είχε βρει και τον ρυθμό της. Φευ. Με επιστολή της ανακοίνωσε στον δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα ότι αποχωρεί και εκείνος έψαξε να βρει αντικαταστάτη μέσω της κοινωφελούς δημοτικής επιχείρησης «ΦΑΡΙΣ».

Ωστόσο, στη χθεσινή «Ελευθερία του Τύπου» διαβάσαμε ότι η χορογράφος Λίντα Καπετανέα αποδέχθηκε την πρόταση του δημάρχου να αναλάβει τη διεύθυνση του Φεστιβάλ Χορού, αν και ακόμη, σημειώνει η εφημερίδα, δεν έχει γίνει η επίσημη ανακοίνωση από τον δήμο. Ολα καλά θα έλεγε κανείς, μόνο που υπάρχει μια μικρή λεπτομέρεια: η «ΦΑΡΙΣ» έχει δημοσιεύσει πρόσκληση ενδιαφέροντος για προσφορές συνεργασίας που λήγει στις 4 Σεπτεμβρίου και η επιλογή θα γίνει από επιτροπή που δεν έχει ακόμη συσταθεί.

Σε επικοινωνία που είχαμε με την κ. Καπετανέα, μας είπε ότι απλώς εκδήλωσε το ενδιαφέρον της για τη θέση και αναμένει τις επίσημες ανακοινώσεις. Το ίδιο βεβαιώνει και ο κ. Νίκας και θεωρεί ότι ίσως παρεξηγήθηκε η συνάντηση που είχε μαζί της, ενώ θα δει, όπως είπε, όποιον ακόμη κάνει αίτηση για τη θέση. Οι Καλαματιανοί όμως που ξεκινάνε με παρεξηγήσεις καταλήγουν να πατούν ο ένας τα πόδια του άλλου».
Στ.Μ.