Κυριακή, 01 Οκτωβρίου 2017 16:39

Δεν καταργούνται ούτε οι πρόεδροι των κοινοτήτων ούτε οι χωρικοί αντιπεριφερειάρχες

Αλέξης Χαρίτσης και Πάνος Σκουρλέτης, από την επίσκεψή τους στο Δημαρχείο της Καλαμάτας για τη σύσκεψη με τους δημάρχους της Μεσσηνίας, το Σάββατο το πρωί Αλέξης Χαρίτσης και Πάνος Σκουρλέτης, από την επίσκεψή τους στο Δημαρχείο της Καλαμάτας για τη σύσκεψη με τους δημάρχους της Μεσσηνίας, το Σάββατο το πρωί

ΠΑΝΟΣ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ 
Δεύτερες σκέψεις επικράτησαν τελικά στο υπουργείο Εσωτερικών, προφανώς μετά και από τις αντιδράσεις κατά τη διαβούλευση για τη μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και έτσι ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, ανακοίνωσε χθες, μετά τη συνάντηση του στην Καλαμάτα με τους δημάρχους της Μεσσηνίας, ότι δεν πρόκειται να καταργηθούν ούτε οι πρόεδροι των χωριών ούτε και οι χωρικοί αντιπεριφερειάρχες…

«Υπήρξε η απόλυτη δέσμευση από μεριάς του υπουργείου Εσωτερικών ότι δεν προτιθέμεθα να καταργήσουμε τους προέδρους των κοινοτήτων. Κάτι τέτοιο θα οδηγούσε την πλήρη ερημοποίηση της υπαίθρου», δήλωσε ξεκάθαρα ο υπουργός, ενώ για τους χωρικούς αντιπεριφερειάρχες αλλά και το αίτημά τους να ανακτηθεί το πλαίσιο των αρμοδιοτήτων που είχαν οι αιρετοί νομάρχες, ο Πάνος Σκουρλέτης ανέφερε: «Είχα την ευκαιρία να συναντήσω τους χωρικούς αντιπεριφερειάρχες την προηγούμενη εβδομάδα. Δεν συζητάμε για την ανασύσταση της Νομαρχίας. Αυτό θα ήταν ένα πισωγύρισμα. Οι βαθμοί στην αυτοδιοίκηση είναι δύο. Σημασία έχει να ξεκαθαρίσουμε τους ρόλους τους και να τους ενισχύσουμε. Να ξέρει ο καθένας τι κάνει ακριβώς. Βεβαίως δεν μιλάμε για ενδεχόμενο κατάργησης των χωρικών αντιπεριφερειαρχών, αυτό το ξεκαθαρίζουμε».

ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ
Αναφερόμενος γενικότερα ο κ. Σκουρλέτης στο ρόλο που επιφυλάσσει η κυβέρνηση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και για την εισαγωγή της απλής αναλογικής για την εκλογή των δημάρχων, περιφερειαρχών, δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων, τόνισε τα εξής: «Το μήνυμα του υπουργείου Εσωτερικών είναι σαφές. Περισσότερη δημοκρατία,  περισσότερη συμμετοχή της αυτοδιοίκησης στη διαμόρφωση των επιλογών, περισσότερες αρμοδιότητες και ρόλος στην αυτοδιοίκηση, στο βαθμό βέβαια που το επιτρέπουν οι αντικειμενικές συνθήκες, η στενότητα των πόρων. (…) Στην πορεία για τις κυοφορούμενες αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο της αυτοδιοίκησης ο διάλογος θα συνεχιστεί. Συζητήσαμε (με τους δημάρχους της Μεσσηνίας) και για τα θέματα της ενδοδημοτικής ς και της ενδοπεριφερειακής διακυβέρνησης και για τον εκλογικό νόμο. Η θέση της κυβέρνησης είναι γνωστή, θέλουμε την απλή αναλογική, θέλουμε να πάμε σε μια πιο γνήσια αντιπροσώπευση των λαϊκών συσχετισμών, βεβαίως με εκείνες τις ασφαλιστικές δικλίδες που δεν θα δημιουργούν προβλήματα στη διακυβέρνηση των δήμων και των περιφερειών».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΔΗΜΟΙ
Ο υπουργός κ. Σκουρλέτης σημείωσε ακόμη ότι ο αριθμός των Δήμων έπρεπε να είναι μεγαλύτερος, όπως σημείωσε ότι είναι και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, τόνισε ωστόσο ότι μια τέτοια αλλαγή αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να γίνει. Ειδικότερα είπε: «Δεν θα ανοίξουμε το χωροταξικό ζήτημα. Όχι γιατί θεωρούμε ότι έτσι όπως σχεδιάστηκε ο Καλλικράτης ήταν όλα καλώς καμωμένα. Θα έλεγα το αντίθετο. Η ευρωπαϊκή εμπειρία δείχνει ότι θα μπορούσαμε και εμείς στην Ελλάδα να κινηθούμε σε ένα αριθμό περισσότερων δήμων. Αλλά σήμερα δεν υπάρχουν οι αντικειμενικές προϋποθέσεις και από άποψη στελέχωσης των Δήμων και από άποψη ενίσχυσης με πόρους ώστε να ανοίξει αυτό το θέμα. Ας πούμε ότι το έχουμε στο πίσω μέρος τους κεφαλιού μας για κάποια άλλη στιγμή».