Παρασκευή, 10 Νοεμβρίου 2017 19:20

Αναφορές για "μιλημένο" διαγωνισμό 51.000 ευρώ για το Φεστιβάλ Χορωδιών Καλαμάτας

ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ 
Ότι ο διαγωνισμός για τη μεταφορά, τη διαμονή και τη διατροφή των συμμετεχόντων στο 2ο Διεθνή Διαγωνισμό και Φεστιβάλ Χορωδιών Καλαμάτας ήταν ουσιαστικά «μιλημένος» με συγκεκριμένο γραφείο, ισχυρίζεται ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Αλλαγή», Γιάννης Χριστόπουλος, σε ερώτηση που έχει καταθέσει στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, Παναγιώτη Καρατζέα και η οποία αναμένεται ότι θα απαντηθεί από το δήμαρχο στη συνεδρίαση της Τετάρτης 15 Νοέμβρη...

XRISTOPOULOS-GIANNHS-KALH-2010.jpgΌπως σημειώνει στην ερώτησή του, ένα από τα εννέα γραφεία που λειτουργούν στην περιοχή μας, έχοντας μάλλον εσωτερική πληροφόρηση, τονίζει χαρακτηριστικά, πρόλαβε να κάνει συμβόλαια με τις επιχειρήσεις που κάλυπταν τους όρους της διακήρυξης για τη διαμονή και τη διατροφή και να πάρει το έργο. Επειδή όμως το συγκεκριμένο γραφείο δεν μπορούσε να καλύψει το σύνολο του μεταφορικού έργου, απευθύνθηκε σε άλλα γραφεία της περιοχής, προσφέροντας όμως τη μισή από τη δική του αμοιβή. Τα υπόλοιπα γραφεία αρνήθηκαν και στη συνέχεια απευθύνθηκε σε γραφεία εκτός Μεσσηνίας.

Ειδικότερα, η ερώτηση του Γιάννη Χριστόπουλου έχει ως εξής: «Η παράταξη μας, ‘’Αλλαγή για το Δήμο Καλαμάτας ’΄, έχει με πράξεις, ξεκάθαρα τοποθετηθεί θετικά σε πολιτιστικές πρωτοβουλίες που δημιουργούν εξωστρέφεια, αύξηση της επισκεψιμότητας στην πόλη γιατί πέρα από του ότι προάγουν τον πολιτισμό, την καλλιέργεια του πνεύματος, συμβάλλουν στην τοπική οικονομία και την προβολή, μια από αυτές είναι και το ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΟΡΩΔΙΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ. Έχουμε όμως επίσης ξεκάθαρα δηλώσει πως η Διαφάνεια, η Ισότιμη αντιμετώπιση όλων των επαγγελματιών, η Αξιοκρατία θα πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα σε αυτές τις δράσεις.

Στο παραπάνω πλαίσιο φαίνεται να μην κινείται η διακήρυξη συνοπτικού διαγωνισμού που υπογράφει ο κος Δήμαρχος στις 4/9/2017 και αφορά την ανάδειξη αναδόχου για τις: μετακινήσεις, διαμονή και διατροφή στο πλαίσιο της Διοργάνωσης 2ου Διεθνούς Διαγωνισμού και Φεστιβάλ Χορωδιών Καλαμάτας (κεφ.1 Μελέτης 7/2017) προϋπολογισμού: 51.000,00 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α. και αυτό για τους παρακάτω λόγους:

1.      Απαιτείται στη διακήρυξη, από τον ανάδοχο που θα αναλάβει την μετακίνηση να καταθέσει συμφωνητικό κατατεθειμένο στη Δ.Ο.Υ. για τη διαμονή των κριτών σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης και το σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος για τη  διατροφή των σε κεντρικό σημείο της πόλης.

2.      Ενώ για όλες τις άλλες δράσεις διοργάνωσης, (Ηχητική-φωτιστική κάλυψη και ενοικίαση συναφούς εξοπλισμού- Ενοικίαση τραπεζοκαθισμάτων- Διακόσμηση - Ασφαλιστήρια συμβόλαια αστικής ευθύνης- Προβολή-Διαφήμιση κλπ) γίνονται ξεχωριστές  λεπτομερείς διακηρύξεις, σε ότι αφορά τη μετακίνηση γίνεται μια ενιαία- παρότι διαφορετικά αντικείμενα-  με διαμονή, διατροφή όπου σε αυτή ουσιαστικά και  προσδιορίζονται συγκεκριμένες 2 επιχειρήσεις.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα από τους 9 επιχειρηματίες του χώρου των τουριστικών λεωφορείων ένας μόνο- που μάλλον από  εσωτερική πληροφόρηση- πρόλαβε  να κλείσει πριν τη διακήρυξη,  πολύ νωρίς, συμβόλαια με τις 2 επιχειρήσεις του κέντρου, έτσι ο διαγωνισμός απέκτησε μονοπωλιακό χαρακτήρα οι υπόλοιποι επαγγελματίες που έλαβαν γνώση της διακήρυξης στις 5/9 ήταν αδύνατον να ανταποκριθούν στους ΄΄ φωτογραφικούς ΄΄ όρους της διακήρυξης .

Επίσης ο ανάδοχος επιχειρηματίας, που δεν μπορούσε, για προφανείς λόγους, να εξυπηρετήσει το σύνολο των μετακινήσεων απευθύνθηκε στους υπόλοιπους προτείνοντας αποζημίωση στη μισή τιμή  που είχε υπογράψει με το δήμο!! Η σύμβαση με το Δήμο ήταν 180 ευρώ το δρομολόγιο η προσφορά στους συναδέλφους του 95!!

Αυτονόητο ήταν να μην αποδεχτούν, με αποτέλεσμα να απευθυνθεί και να αναλάβουν τις μετακινήσεις γραφεία εκτός Μεσσηνίας και ως εκ τούτου η διαρροή χρημάτων από την τοπική οικονομία.

Ερωτάται η δημοτική αρχή αν η συγκεκριμένη διακήρυξη υπηρετεί τη Διαφάνεια, την Ισότιμη αντιμετώπιση των επιχειρηματιών, την Αξιοκρατία, προωθεί την επιχειρηματικότητα, διαπαιδαγωγεί τους δημότες ή το αντίθετο;».