Παρασκευή, 17 Νοεμβρίου 2017 11:51

«Ναυάγησε» η δημοτική αρχή στη Ναυαρίνου…

ΔΕΝ ΠΕΡΑΣΕ Η ΜΟΝΟΔΡΟΜΟ-ΠΕΖΟΔΡΟΜΗΣΗ…
Δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την απαιτούμενη αυξημένη πλειοψηφία η εισήγηση της δημοτικής αρχής Καλαμάτας, χθες το βράδυ, στο Δημοτικό Συμβούλιο, για τη μονοδρομο-πεζοδρόμηση του τμήματος της οδού Ναυαρίνου από τη Φαρών μέχρι την Ακρίτα. Η εξέλιξη αυτή μπορεί να προκαλέσει καθυστερήσεις, πιθανόν μεγάλες ή ακόμη και αναστολή του έργου της ανάπλασης της Ναυαρίνου, για το οποίο έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης…

Πάντως ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, δεν έδειξε ότι ενοχλήθηκε σοβαρά από το «στοπ» που μπήκε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Αντίθετα, ο πρώτος σχολιασμός που έκανε ήταν ότι εφόσον δεν πέρασε το θέμα η δημοτική αρχή θα ψάξει να εντάξει κάποιο άλλο έργο στο πρόγραμμα! Παρά το σχόλιο όμως, φαίνεται αδύνατο να εγκαταλείψει η δημοτική αρχή τα σχέδια για ανάπλαση στο παραλιακό μέτωπο γιατί η Καλαμάτα έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης προκειμένου να γίνουν έργα και στην παραλία της πόλης.

Η εισήγηση της δημοτικής αρχής ήταν να αλλάξει η κυκλοφοριακή ρύθμιση της Ναυαρίνου στο τμήμα από Φαρών μέχρι Ακρίτα, να μονοδρομηθεί αυτό το κομμάτι με κατεύθυνση από δύση προς ανατολή. Η έγκριση της ρύθμισης αυτής είναι προϋπόθεση προκειμένου να προχωρήσει στη συνέχεια η έγκριση για την ανάπλαση του ίδιου τμήματος. Η παράταξη της πλειοψηφίας υπερψήφισε την εισήγηση, όπως και ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Χάρης Βγενής. Όμως η παράταξη της δημοτικής αρχής είχε απουσίες (δύο από τις οποίες για λόγους υγείας) και έτσι δεν συγκεντρώθηκε η απαιτούμενη αυξημένη πλειοψηφία που ορίζει η νομοθεσία για τέτοιες αποφάσεις.

Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης ψήφισαν είτε λευκό είτε κατά, τονίζοντας ότι πρόκειται για αποσπασματική και πρόχειρη παρέμβαση η οποία δεν εντάσσεται σε ένα συνολικό σχεδιασμό, ενώ η συγκεκριμένη πρόταση για την αλλαγή της κυκλοφοριακής ρύθμισης δεν προβλέπεται από καμία κυκλοφοριακή μελέτη, πέραν του ότι απαγορεύεται από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο.

Ο δήμαρχος κ. Νίκας, κατά τη διάρκεια της συζήτησης δεν εξήγησε ότι για να περάσει η εισήγηση χρειάζεται αυξημένη πλειοψηφία. Έτσι, όταν ψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι και ο δήμαρχος τους ανακοίνωσε, μετά το αποτέλεσμα, ότι δεν πέρασε το θέμα, η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας ζήτησε ολιγόλεπτη διακοπή της συνεδρίασης προκειμένου να επανεξετάσει το θέμα και ενδεχομένως να διορθώσει τη ψήφο της. Πράγματι συζήτησαν οι σύμβουλοι της μείζονος μειοψηφίας αλλά τελικά τη ψήφο τους δεν την άλλαξαν, ενώ ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος, Παναγιώτης Αλούπης, υπογράμμιζε μονίμως ότι εφόσον έγινε ψηφοφορία και ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα η διαδικασία είχε κλείσει οριστικά.

Επιπλέον επισημαίνεται ότι το θέμα της αλλαγής των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στο συγκεκριμένο τμήμα της οδού Ναυαρίνου εισαγόταν συνεχώς στο Δημοτικό Συμβούλιο από τον Οκτώβριο αλλά μονίμως αναβαλλόταν επειδή προηγούνταν άλλα θέματα και λόγω κόπωσης των συμβούλων οι συνεδριάσεις ολοκληρώνονταν πριν φτάσει η σειρά του συγκεκριμένου.
Στ.Μ.