Τρίτη, 28 Νοεμβρίου 2017 14:36

Τσατσούλης: Δεν είμαστε στα καλά παραδείγματα όσον αφορά το θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας

Ο Έκτωρ Τσατσούλης με το Νίκο Μπασακίδη, υπεύθυνο δημοτικό σύμβουλο της δημοτικής αρχής για τη διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Ο Έκτωρ Τσατσούλης με το Νίκο Μπασακίδη, υπεύθυνο δημοτικό σύμβουλο της δημοτικής αρχής για τη διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας

ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΛΕΙΠΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ PLAN B
Ότι θα δεν παραβρεθεί στην εκδήλωση που έχει διοργανωθεί για αύριο, Τετάρτη, στην Καλαμάτα, όσον αφορά την αξιοποίηση της κληρονομιάς που άφησε η διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2021 δήλωσε, στην Kalamata Journal, ο Έκτωρ Τσατσούλης, επικεφαλής του Γραφείου Υποψηφιότητας. Μας είπε ότι συμφωνεί με το θέμα της εκδήλωσης αλλά «διαφωνώ απόλυτα» με ορισμένα πρόσωπα που τη διοργανώνουν…

Ο Έκτωρ Τσατσούλης, που βρίσκεται στην Αθήνα ενώ, όπως μας είπε, προσκαλείται ως ομιλητής σε Γερμανικές πόλεις που ετοιμάζουν την υποψηφιότητά τους για τη διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης του 2025, έκανε ειδική αναφορά στον Νίκο Κουρή, εκ των διοργανωτών της αυριανής εκδήλωσης, που θα γίνει στο ξενοδοχείο Galaxy στις 5:30 το απόγευμα, τονίζοντας ότι «πολέμησε την υποψηφιότητα της Καλαμάτας» και όλη τη διαδικασία, επηρεάζοντας ενδεχομένως ένα μέρος των δημοτών χωρίς βάσιμα επιχειρήματα.

Επίσης ο Έκτωρ Τσατσούλης υποστήριξε ότι εκ των υστέρων ενημερώθηκαν για τη συγκεκριμένη εκδήλωση και συντονιστές των ομάδων εργασίας του Γραφείου Υποψηφιότητας, οι οποίοι, όπως αναφέρουν οι διοργανωτές, θα μιλήσουν αύριο για το plan b και την κληρονομιά που άφησε στην πόλη η διεκδίκηση. Μάλιστα σχολίασε ότι «δεν μπορεί κάποιος, όποια και αν είναι η πρόθεσή του, να προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τη δουλειά ανθρώπων που εργάστηκαν για πάρα πολλές ώρες για τη ετοιμασία του φακέλου υποψηφιότητας».

Κατά τα άλλα, ο Έκτωρ Τσατσούλης ανέφερε ότι οπωσδήποτε πρέπει να αξιοποιηθεί η κληρονομιά αυτή και να υλοποιηθεί το plan b για τη μεσοπρόθεσμη στρατηγική πολιτιστικής ανάπτυξης, προσθέτοντας όμως ότι αυτό πρέπει να γίνει από τους σωστούς ανθρώπους. Ο επικεφαλής του Γραφείου Υποψηφιότητας έκανε αναφορά και στον ανεξάρτητο δημοτικό σύμβουλο Χάρη Βγενή, που είναι μεταξύ των διοργανωτών της εκδήλωσης, σημειώνοντας ότι βοήθησε και στήριξε το Γραφείο Υποψηφιότητας.

Ακόμη, σχολίασε ότι η Καλαμάτα δεν είναι μεταξύ των καλών παραδειγμάτων των πόλεων που διεκδίκησαν την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, όσον αφορά τη δράση τους μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, που δεν ήταν το προσδοκώμενο γι’ αυτές. Αντίθετα, σημείωσε, ένα θετικό παράδειγμα πόλης είναι του Αμπερντήν της Σκωτίας και κάλεσε τους ενδιαφερόμενους να παρακολουθήσουν τη στρατηγική πολιτιστικής ανάπτυξης που ακολουθεί  παρότι δεν κατάφερε να γίνει Πολιτιστική Πρωτεύουσα.

Κλείνοντας ο Έκτωρ Τσατσούλης υπερασπίστηκε το έργο του, τονίζοντας ότι το Γραφείο Υποψηφιότητας έκανε το καλύτερο δυνατό ώστε η πόλη να κερδίσει τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Επέμεινε ότι σε ένα βαθμό το αποτέλεσμα κρίθηκε και σε πολιτικό επίπεδο, υπονοώντας ότι η νικήτρια Ελευσίνα είχε μεγαλύτερη πολιτική υποστήριξη από αυτή που είχε η Καλαμάτα. Ανέφερε τέλος ότι σημαντική σημασία έπαιξε και ο χρόνος που είχε στη διάθεσή του το Γραφείο Υποψηφιότητας, σημειώνοντας ότι η Ελευσίνα είχε ξεκινήσει την προετοιμασία της για τη διεκδίκηση ένα χρόνο νωρίτερα, ενώ σημείωσε ότι οι Γερμανικές πόλεις ετοιμάζουν από τώρα την υποψηφιότητά τους για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα του 2025.
Στ.Μ.