Τρίτη, 05 Δεκεμβρίου 2017 12:52

Πάνω από 1.000 υπογραφές σε λίγες ημέρες για εξασφάλιση πρόσβασης σε όλους στο Κάστρο

Γιώργος Λαζαρίδης, Γιάννης Χαραλαμπόπουλος, Θανάσης Παντές, Γιώργος Παντελόπουλος και Νίκος Κουρής Γιώργος Λαζαρίδης, Γιάννης Χαραλαμπόπουλος, Θανάσης Παντές, Γιώργος Παντελόπουλος και Νίκος Κουρής

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΜΕΘ
Ως μια μαχαιριά στην καρδιά, ένα χτύπημα που τον ταρακούνησε, τον βοήθησε να ξεφύγει από τον μικρόκοσμό του, περιέγραψε ο πρόεδρος του Μεσσηνιακού Ερασιτεχνικού Θεάτρου, Γιώργος Παντελόπουλος, το μήνυμα που έλαβε στο κινητό του τηλέφωνο το περασμένο καλοκαίρι, από φίλη του ΜΕΘ, η οποία τον συνεχάρη για τη «Λωξάντρα», την παράσταση που παρουσιάστηκε στο αμφιθεάτρο του Κάστρου, γράφοντας του όμως ότι δεν θα μπορέσει η ίδια να τη δει γιατί κινητικά προβλήματα δεν της επιτρέπουν να ανέβει τα σκαλιά του Κάστρου. Ο Γιώργος Παντελόπουλος τόνισε ότι αυτό το μήνυμα ευαισθητοποίησε το ΜΕΘ και έτσι ξεκίνησε η διεκδίκηση για την εξασφάλιση πρόσβασης σε όλους στο Κάστρο…

Ο Γιώργος Παντελόπουλος μίλησε για αυτή την εκστρατεία ευαισθητοποίησης χθες το βράδυ, σε εκδήλωση αφιερωμένη στην προσπάθεια του ΜΕΘ, η οποία πραγματοποιήθηκε στο καφέ «Σταθμός».

Όπως τόνισε, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες το ποσοστό του πληθυσμού που δεν μπορεί να έχει πρόσβαση σε χώρους όπως το Κάστρο, δηλαδή με σκάλες, ανήφορο, ανώμαλη επιφάνεια, ανέρχεται σε περίπου 50%! Δεν πρόκειται μόνο για τα άτομα με αναπηρίες και ειδικές ανάγκες, είπε ο κ. Παντελόπουλος αλλά και για γυναίκες που είναι σε εγκυμοσύνη και για υπέρβαρους και για οικογένειες με μικρά παιδιά που μετακινούνται με καροτσάκια κ.ά

Ο κ. Παντελόπουλος σημείωσε ότι μέχρι τώρα έχουν συγκεντρωθεί περισσότερες από 1.000 υπογραφές κάτω από το αίτημα του ΜΕΘ για την εξασφάλιση πρόσβασης σε όλους στο Κάστρο. Η συλλογή υπογραφών θα συνεχιστεί, είπε ο πρόεδρος του θεατρικού σχήματος, ενώ θα ακολουθήσουν επαφές για την υποστήριξη της διεκδίκησης από όλους τους τοπικούς φορείς και στην τελική φάση θα υποβληθεί η απαίτηση αυτή στις αρχές για την ικανοποίησή της.

Επεσήμανε ότι το ΜΕΘ έχει ετοιμάσει έναν πλήρη φάκελο για την εξασφάλιση της πρόσβασης στο Κάστρο, για τον οποίο εργάστηκε ιδιαίτερα η Βασιλική Σεβαστέλη, ενώ σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «εφόσον πέσει το κάστρο, εξασφαλίσουμε δηλαδή την πρόσβαση σε αυτό, μετά θα μπορούμε πιο εύκολα να επιτύχουμε το ίδιο για άλλα σημεία της πόλης».

Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Θανάσης Παντές, ενώ τοποθετήθηκε ακόμη ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Νοτίου Πελοποννήσου Τυφλών, Γιάννης Χαραλαμπόπουλος, που σημείωσε ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικές παρεμβάσεις, μόνο όμως στο κέντρο της πόλης, για τη διευκόλυνση της όδευσης των τυφλών, ενώ επίσης παρατήρησε ότι το θέμα δεν είναι μόνο να εξασφαλιστεί η πρόσβαση στο Κάστρο αλλά και να μπορεί να φτάσει ένας τυφλός μέχρι το κάστρο.

Επίσης ο πρόεδρος του αθλητικού σωματείου ατόμων με αναπηρία «ΔιαφοροΖΩ», Γιώργος Λαζαρίδης, αφού συνεχάρη το ΜΕΘ για την πρωτοβουλία του, συμπλήρωσε ότι είναι αρκετά δύσκολο να επιτευχθεί, διότι είναι πολλές οι αρχές που θα χρειαστεί να συνεργαστούν για να γίνει το έργο που χρειάζεται (αρχαιολογική υπηρεσία, Δήμος). Πρόσθεσε όμως ότι εφόσον έχει γίνει ανάλογο έργο στην Ακρόπολη, θα μπορεί να γίνει και στο Κάστρο της Καλαμάτας.

Ο Γιώργος Λαζαρίδης σημείωσε ότι μόνο μια φορά έχει ανέβει στο Κάστρο, με τη βοήθεια πέντε φίλων του που τον σήκωσαν και πως δεν του έχει μείνει ευχάριστη ανάμνηση γιατί του αρέσει να πηγαίνει μόνος του όπου θέλει να πάει. Πρόσθεσε ότι δεν θυμάται καθόλου το χώρο.

Επιπλέον ο Γιώργος Λαζαρίδης τόνισε, όπως και ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος, ότι εκτός από το έργο που θα γίνει στο Κάστρο πρέπει να βρεθεί και ο τρόπος ώστε να φτάνει στο Κάστρο από την πλατεία της Υπαπαντής ένα άτομο με αναπηρία, να βρίσκει θέση στάθμευσης κ.λπ.

Τοποθετηθήκαν ακόμη ο αντιδήμαρχος συντηρήσεων Γιάννης Αδαμόπουλος, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μανώλης Μάκαρης, ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Χάρης Βγενής κ.ά
Στ.Μ.