Παρασκευή, 22 Δεκεμβρίου 2017 22:32

Αναλυτής τροχαίων ατυχημάτων: Άμεσα μέτρα για να μη θρηνήσουμε άλλους νεκρούς στο Ασπρόχωμα

ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟΣ ΣΤΟΝ ΟΑΕΔ-ΑΣΠΡΟΧΩΜΑ
Δικαστικός πραγματογνώμονας και αναλυτής τροχαίων ατυχημάτων, σε αυτοψία που πραγματοποίησε στο Ασπρόχωμα, στην Εθνική Οδό μπροστά από τον ΟΑΕΔ, όπου έχουν χτυπηθεί θανάσιμα από αυτοκίνητα τρεις νέοι, με τελευταία την 23χρονη Βασιλική Λυμπεροπούλου, κατέληξε στην επιστημονική διαπίστωση ότι ο δρόμος στη συγκεκριμένη περιοχή είναι εξαιρετικά επικίνδυνος για τους πεζούς. Προτείνει συγκεκριμένα μέτρα για την αποτροπή του κινδύνου. Στον πραγματογνώμονα απευθύνθηκε και του ζήτησε να κάνει την αυτοψία και να καταθέσει τις επιστημονικές του προτάσεις η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας με επικεφαλής τον Μανώλη Μάκαρη…

Ο πραγματογνώμονας Γεώργιος Επαμ. Μπούρας διαπίστωσε ότι αφενός οι οδηγοί αναπτύσσουν ανεπίτρεπτα μεγάλη ταχύτητα και επιδεικνύουν επικίνδυνη συμπεριφορά και αφετέρου ο φωτισμός είναι παντελώς ανεπαρκής.

Καταθέτει τρεις διαφορετικές προτάσεις: α) Την εγκατάσταση ραντάρ, παλλόμενου φαναριού, φαναριού πεζών, την κατασκευή νησίδας και την αλλαγή του φωτισμού β) την κατασκευή νησίδας από τον κόμβο Ζαφείρη μέχρι τον κόμβο προς Μεσσήνη και την εγκατάσταση φαναριού πεζών γ) τη διερεύνηση για την κατασκευή πεζογέφυρας.

Πάντως ο πραγματογνώμονας υπογραμμίζει ότι είναι ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα ασφαλείας.

Ο δε επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου, Μανώλης Μάκαρης, σημειώνει ότι «η δημοτική παράταξη "Ανοιχτός Δήμος -Ενεργοί Πολίτες" έχει  επανειλημμένως θέσει το μείζον ζήτημα της αυξημένης συχνότητας τροχαίων ατυχημάτων στην περιοχή  της νέας εισόδου της Καλαμάτας από το κόμβο της Διασποράς έως την διασταύρωση Ασπροχώματος. Για αυτό το λόγο είχαμε προτείνει σειρά παρεμβάσεων για την άρση της επικινδυνότητας, την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας και την προστασία πεζών και οδηγών. Δυστυχώς δεν εισακουσθήκαμε. Μετά το πρόσφατο τραγικό συμβάν στην περιοχή αυτή, και συγκεκριμένα  έξω από τον ΟΑΕΔ,  απευθυνθήκαμε   στον πραγματογνώμονα τροχαίων ατυχημάτων κο Γεώργιο Μπούρα ο οποίος διενήργησε αυτοψία στην συγκεκριμένη  περιοχή και προτείνει σειρά μέτρων».

Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΓΝΩΜΟΝΑ
Η «έκθεση Αυτοψίας Σχετική Με Τι Μέτρα Θα Πρέπει Να Ληφθούν Στην Περιοχή Ασπροχώμμα Της Πόλεως Της Καλαμάτας Και Συγκεκριμένα Στο Ύψος Του Ο.Α.Ε.Δ.» του Γεώργιου Μπούρα έχει ως εξής:

 1. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Η Αυτοψία που διενέργησα αφορά την διερεύνηση της περιοχής της Ε.Ο Καλαμάτας -Τρίπολης στο ύψος του Ο.Α.Ε.Δ στη Καλαμάτα.

 1. ΑΥΤΟΨΙΑ ΣΤΟ ΤΟΠΟ

Διενεργήθηκε μία  (1) συνολικά αυτοψία.

 • Η αυτοψία έγινε στο τόπο που υπάρχουν οι εγκαταστάσεις του Ο.Α.Ε.Δ, έμπροσθεν των οποίων διέρχεται η Ε.Ο ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ- ΤΡΙΠΟΛΕΩΣ και συγκεκριμένα στην αρχή υπάρχει πινακίδα του Κ.Ο.Κ η οποία δηλώνει το όριο ταχύτητας της ως άνω Ε.Ο, που είναι τα πενήντα χιλιόμετρα ανά ώρα (50Khm/h), και αυτό γιατί είναι κατοικημένη περιοχή και υπάρχει διάβαση πεζών, αλλά και πινακίδα με ένδειξη ότι διέρχονται πεζοί.

Οι  αυτοψίες  σκοπό  είχαν :

 • Την εξέταση και φωτογράφηση γενικά του χώρου κίνησης των οχημάτων και των πεζών στην ευρύτερη περιοχή, όπου υφίστανται οι εγκαταστάσεις του Ο.Α.Ε.Δ, προκειμένου να διαμορφώσω ιδία αντίληψη, για την εν γένει συμπεριφορά, τόσο των οδηγών  των οχημάτων, όσο και των πεζών και κυρίως  να εκτιμήσω κατά πόσο τηρούνται από τους χρήστες της οδού οι σημάνσεις του Κ.Ο.Κ, και οι εν γένει κανόνες του ΚΩΔΙΚΑ ΟΔΙΚΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ.

Οι  αυτοψίες  έγιναν :

 • Για να συγκεντρώσω όλα τα απαραίτητα και αντικειμενικά στοιχεία, ή και οποιοδήποτε άλλο στοιχείο, προκειμένου τεκμηριωμένα να απαντήσω στο αν οι χρήστες της Ε.Ο ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ- ΤΡΙΠΟΛΕΩΣ στο ύψος των κτιριακών εγκαταστάσεων του Ο.Α.Ε.Δ, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, τηρούν τον Κ.Ο.Κ , ώστε να ολοκληρωθεί η αυτοψία.
 1. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:

Από την αυτοψία που πραγματοποίησα εις το άνω  σημείο διελεύσεως των οχημάτων και των πεζών  προκειμένου να το φωτογραφίσω, αλλά και να δω αν πραγματικά τηρείται ο Κ.Ο.Κ από τους χρήστες της οδού διαπίστωσα ότι:

 • Οι ταχύτητες που αναπτύσσουν οι οδηγοί των οχημάτων είναι μεγάλες, επικίνδυνες και ανεπίτρεπτες, αφού οι οδηγοί των οχημάτων  δεν θα μπορούσαν  να συγκρατήσουν το όχημα τους σε περίπτωση που θα χρειαστεί να το κάνουν, και συγκεκριμένα όταν βρεθεί στην πορεία τους κάποιος πεζός, δηλαδή οι οδηγοί κατά πλειοψηφία δεν τηρούν τα άρθρα 19 και 20 του Κ.Ο.Κ τα οποία προσδιορίζουν τα όρια ταχύτητας.
 • Ο φωτισμός της ευρύτερης περιοχής και συγκεκριμένα από την Δύση του ηλίου έως και την Ανατολή του είναι ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΑΝΕΠΑΡΚΗΣ διότι οι  ΛΑΜΠΤΗΡΕΣ ΦΩΤΙΣΜΟΥ που βρίσκονται  στο συγκεκριμένο σημείο είναι χρώματος Πορτοκαλί και φωτίζουν εν μέρει και μόνον το συγκεκριμένο σημείο, με αποτέλεσμα οι οδηγοί να μην αντιλαμβάνονται τον διερχόμενου χώρον από απόσταση ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ.  

Λαμβάνοντας υπ΄ όψιν  μας  όλα τα παραπάνω στοιχεία, θα πρέπει η αρμόδια αρχή για το συγκεκριμένο σημείο, να λάβει ορισμένα ΜΕΤΡΑ και ΕΙΔΙΚΩΤΕΡΑ:

 1. Μία λύση που μπορεί να κάνει η αρμόδια αρχή έτσι ώστε  να μην θρηνήσουμε και άλλο συμπολίτη μας είναι να τοποθετήσει ένα ΡΑΝΤΑΡ που να καταγράφει την ταχύτητα του οχήματος που θα περνάει εκείνη την στιγμή από το σημείο που θα το τοποθετήσουν, και επίσης ένα παλλόμενο φανάρι ή πριν το ΡΑΝΤΑΡ ταχύτητας ή μετά από το ΡΑΝΤΑΡ, επί πλέον να  τοποθετήσουν ένα ΦΑΝΑΡΙ ΠΕΖΩΝ που θα είναι μόνιμα πράσινο για τα οχήματα, αλλά θα ανάβει κόκκινο όταν θα πατάει το μπουτόν κάποιος πεζός για να περάσει απέναντι, και επίσης να δημιουργηθεί ΝΗΣΙΔΑ εις το ΚΕΝΤΡΟΝ της ΟΔΟΥ για να μπορεί ο πεζός να ΣΤΑΜΑΤΑ προσωρινά μέχρι να περάσει απέναντι, και τέλος να γίνει ΑΛΛΑΓΗ εις τον  ΦΩΤΙΣΜΟ από πορτοκαλί σε λευκό για να υπάρχει καλύτερη ορατότητα και περισσότερη φωτεινότητα στο σημείο εκείνο.
 2. Μία δεύτερη λύση είναι να τοποθετηθεί νησίδα ανάμεσα στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΔΟΥ η οποία ν’ αρχίζει από τα φανάρια του Ασπροχώμματος έως τα φανάρια της Μεσσήνης, και επίσης να τοποθετηθεί ΦΑΝΑΡΙ ΠΕΖΩΝ που θα παρέχει την δυνατότητα στους πεζούς να περάσουν απέναντι με ασφάλεια ανακόπτοντας την κυκλοφορία των οχημάτων, και  τέλος να πραγματοποιηθεί ΑΛΛΑΓΗ εις τον ΦΩΤΙΣΜΟ από ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ σε ΛΕΥΚΟ για να υπάρχει καλύτερη ορατότητα και περισσότερη φωτεινότητα στο συγκεκριμένο ΣΗΜΕΙΟ, το οποίο εμφανίζει ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑ.
 3. Επίσης θα πρέπει να εξεταστή και το ενδεχόμενο να κατασκευαστή στο εν λόγω σημείο ΑΕΡΟΓΕΦΥΡΑ, αν όχι τσιμεντένια που ίσως να κοστίζει ακριβά, αλλά μία μεταλλική που έχει κόστος σαφώς πολύ μικρότερο, αλλά θα παρέχει ΑΣΦΑΛΗ ΔΙΕΛΕΥΣΗ.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να λυφθούν  ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ  στο συγκεκριμένο σημείο χωρίς να υπολογιστεί το χρηματικό κόστος και τούτο για την χωρίς ΚΙΝΔΥΝΟ  διέλευση των πεζών από την μία πλευρά του δρόμου στην άλλη και έτσι δια να μην χρειαστεί να θρηνήσουμε στο ΜΕΛΛΟΝ και άλλα θύματα στο συγκεκριμένο ΣΗΜΕΙΟ.

Ο   ΠΡΑΓΜΑΤΟΓΝΩΜΟΝΑΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΕΠΑΜ. ΜΠΟΥΡΑΣ
ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΟΧΗΜΑΤΩΝ (Τ.Ε)
ΠΡΑΓΜΑΤΟΓΝΩΜΟΝΑΣ ΑΝΑΛΥΤΗΣ ΤΡΟΧΑΙΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ, ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΣ   ΠΡΑΓΜΑΤΟΓΝΩΜΟΝΑΣ ΝΟΜΟΥ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ