Δευτέρα, 08 Ιανουαρίου 2018 11:40

Σύννεφο υδρατμών από την επεξεργασία ελαιοπυρήνα σκέπασε το πρωί την πόλη

ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Το θέμα της όχλησης που προκαλεί η λειτουργία των πυρηνειλαιουργείων επανέφερε στη σκέψη των κατοίκων της Καλαμάτας το πυκνό χαμηλό σύννεφο που σκέπασε το πρωί την πόλη. Ήταν σύννεφο υδρατμών από την επεξεργασία του ελαιοπυρήνα, το οποίο άρχισε να σηκώνεται ψηλότερα στην ατμόσφαιρα όσο περνούσε η ώρα, ανέβαινε η θερμοκρασία και μειωνόταν η υγρασία…

Υπήρχαν περιοχές στην πόλη, όπως η Φαρών, όπου ήταν αδύνατο για κάποιον να δει μακρύτερα από ένα-δυο οικοδομικά τετράγωνα. Σε ό,τι αφορά την οσμή, ήταν σχετικά έντονη, όχι όμως και τόσο αφόρητη. Προφανώς ο ελαιοπυρήνας είναι ακόμη «φρέσκος» και δεν έχουν προλάβει να γίνουν ζυμώσεις που προκαλούν εξαιρετικά έντονη οσμή.

Ωστόσο, επανέρχεται το ζήτημα της αντιμετώπισης της όχλησης που προκαλεί η λειτουργία πυρηνελαιουργείων, η οποία έχει βεβαιωθεί από τη μελέτη που εκπόνησε, με ανάθεση από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, το ερευνητικό κέντρο του Δημόκριτου.

Δυστυχώς, μέχρι στιγμής έχει φανεί ότι δεν υπάρχει η βούληση από το κεντρικό κράτος για τον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου λειτουργίας των πυρηνελαιουργείων ώστε να τεθούν όρια όσον αφορά την όχληση και την επιβάρυνση που προκαλείται από τη λειτουργία αυτών των μονάδων.

Είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση που έκανε στην Καλαμάτα τον περασμένο Οκτώβρη ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και οικολόγος, Γιάννης Τσιρώνης, ο οποίος υποστήριξε ότι το νομοθετικό πλαίσιο είναι επαρκές. Ενώ πριν από εκείνον η περιφερειακή αρχή απέσυρε από το Νομαρχιακό Συμβούλιο εισήγηση προς ψήφιση με προτάσεις της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας για τη βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου.

Πάντως και για τη νέα χρονιά η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει αναθέσει σε διαπιστευμένο εργαστήριο τη διενέργεια μετρήσεων στις εκπομπές των πυρηνελαιουργείων της Καλαμάτας και του Μελιγαλά.
Στ.Μ.


Από το Διοικητήριο το πρωί δεν φαινόταν ούτε η θάλασσα ούτε ο Ταΰγετος