Δευτέρα, 08 Ιανουαρίου 2018 16:16

«Δειλή» ανάπλαση στη Ναυαρίνου

«Δειλή» ανάπλαση στη Ναυαρίνου

ΑΠΟ ΦΑΡΩΝ ΕΩΣ ΑΚΡΙΤΑ
Την Τετάρτη έχει προγραμματιστεί να περάσει από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Καλαμάτας η μελέτη για την ανάπλαση της οδού Ναυαρίνου, στο τμήμα από τη Φαρών μέχρι την Ακρίτα. Ανάπλαση που δεν φέρνει καμία σημαντική αλλαγή στην ευρύτερη παραλιακή ζώνη και δεν θα ευνοήσει τίποτα άλλο παρά μόνο ίσως την κίνηση στα καταστήματα του συγκεκριμένου τμήματος…

Το έργο της ανάπλασης αναμένεται ότι δεν θα καθυστερήσει, καθώς υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης. Ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 650.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τη μελέτη «σε πρώτη φάση προτείνεται η ανάπλαση της περιοχής που περικλείεται ανάμεσα στις οδούς Φαρών και Ακρίτα, μήκους 240 περίπου μέτρων και πλάτους 13 περίπου μέτρων (…), συμπεριλαμβανομένων και των τμημάτων που αφορούν στους κάθετους προς αυτήν δρόμους».

Προβλέπεται «η δημιουργία μιας και μόνον λωρίδας κυκλοφορίας οχημάτων πλάτους 3,80μ, διαστρωμένη με έγχρωμους κυβόλιθους». Η επιφάνεια του μονόδρομου, που θα έχει κατεύθυνση από δύση προς ανατολή, θα είναι στο ίδιο επίπεδο με την επιφάνεια του πεζοδρομίου. Ο δρόμος θα «τοποθετηθεί σε απόσταση περίπου 8,0 μέτρων από τις Οικοδομικές Γραμμές των αντίστοιχων Οικοδομικών Τετραγώνων», που σημαίνει ότι θα μεγαλώσει το βόρειο πεζοδρόμιο κατά τέσσερα μέτρα. Ο διαχωρισμός της επιφάνειας του δρόμου με την επιφάνεια του πεζοδρομίου θα γίνεται «με την τοποθέτηση μιας σειράς εμποδίων στάθμευσης με αντανακλαστική ταινία, που θα αποτελούν στην ουσία τον δείκτη κίνησης αυτοκινήτων». Ο υφιστάμενος ποδηλατόδρομος θα διατηρηθεί, ενώ μεταξύ αυτού και του μονόδρομου θα δημιουργηθεί «μια ουδέτερη ζώνη – λωρίδα ασφαλείας πλάτους περίπου 1,00 μέτρου».

Οι θέσεις στάθμευσης μοτοσυκλετών στο συγκεκριμένο τμήμα της Ναυαρίνου θα καταργηθούν και θα δημιουργηθούν νέες μόνο στις κάθετες οδούς Μαιζώνος και Βύρωνος μέχρι τη Στανταρόζα. Στο μονόδρομο της Ναυαρίνου θα δημιουργηθούν θέσεις προσωρινής στάθμευσης οχημάτων τροφοδοσίας των καταστημάτων.

Το αστικό λεωφορείο θα παρακάμπτει το συγκεκριμένο τμήμα, όταν θα κατευθύνεται στο κέντρο της πόλης, ακολουθώντας πορεία από την Ακρίτα και την Κρήτης.

Η μελέτη προβλέπει επίσης νέο δίκτυο ηλεκτροφωτισμού στο βόρειο πεζοδρόμιο, καθώς και την ενίσχυση του φωτισμού στο νότιο πεζοδρόμιο. Και στο βόρειο πεζοδρόμιο θα φυτευτούν άκαρπες μουριές.

Όπως υποστηρίζεται στη μελέτη, «όλη η παρέμβαση έχει σχεδιαστεί με κριτήριο την αναβάθμιση της παραλιακής ζώνης και τη βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας τόσο των καταστημάτων όσο και των λοιπών λειτουργιών, αλλά πρωτίστως την εξυπηρέτηση των πολιτών. Ένα δεύτερο κριτήριο έχει σχέση με την ενοποίηση όλων των αναπλάσεων που έχουν πραγματοποιηθεί έως τώρα στο κέντρο της πόλης και το παραλιακό μέτωπο, έτσι ώστε στο σύνολό τους να λειτουργούν όλες ως μια ενιαία ζώνη αναψυχής πρασίνου, περιπάτου και στάσης των κατοίκων και τουριστών, ιδιαίτερα μετά τη μεγάλη αύξηση προσέλευσης κρουαζιερόπλοιων στην πόλη μας»…
Στ.Μ.