Παρασκευή, 12 Ιανουαρίου 2018 17:09

Ο Μητροπολίτης για τον πρωθυπουργό: Κατάλαβε και ο ίδιος τη σοβαρότητα του Σκοπιανού…

Ο Μητροπολίτης για τον πρωθυπουργό: Κατάλαβε και ο ίδιος τη σοβαρότητα του Σκοπιανού…

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΟΡΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 
Το χθεσινοβραδινό γράμμα του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στον αρχιεπίσκοπο Αθηνών, Ιερώνυμο, για το Σκοπιανό ικανοποιεί την Εκκλησία της Ελλάδας. Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις που έκανε σήμερα ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας, Χρυσόστομος, που τόνισε χαρακτηριστικά: «Νομίζω ότι η απάντηση του πρωθυπουργού είναι ήπια, συναινετική. Εάν τη διαβάσετε σωστά θα καταλάβετε ότι και ο ίδιος έχει καταλάβει τη σοβαρότητα του θέματος»... Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας επανέλαβε τη θέση της εκκλησίας κατά της χρήσης του όρου Μακεδονία στο όνομα του κράτους των Σκοπίων…

Ειδικότερα, ο Μητροπολίτης σημείωσε ότι η θέση της εκκλησίας είναι πως το «το όνομα Μακεδονία, σαν στοιχείο του συνθετικού ή του διπλού ονόματος, θα αποτελέσει αιτία δυσθυμίας και μη αποδοχής από μέρος τους ελληνικού λαού».

Ο κ. Χρυσόστομος τόνισε ότι άδικα η θέση αυτή της Εκκλησίας της Ελλάδας «χαρακτηρίστηκε από κάποια κυβερνητικά στελέχη ότι συντάσσεται με τη Χρυσή Αυγή» και μάλιστα σχολίασε ότι «και κομματικοί σχηματισμοί και μάλιστα κομματικός σχηματισμός που είναι συγκυβερνών σχηματισμός έβγαλε απόφαση και ανακοίνωση ότι δεν δέχεται τη χρήση του όρου Μακεδονία. Σε αυτή την περίπτωση όμως δεν βγήκε κάποιο κυβερνητικό στέλεχος να πει ότι ο σχηματισμός αυτός συντάσσεται με τη Χρυσή Αυγή».

Ακολούθως ο Μητροπολίτης τόνισε ότι η Εκκλησία της Ελλάδας εκφράζοντας την άποψή της δεν κάνει πολιτική αλλά «όπως για πολλά θέματα που αφορούν την ελληνική κοινωνία, εκφράζει την αγωνία της, μεταφέροντας την αγωνία του λαού και του ποιμνίου της».

Και πάλι σε ότι αφορά το όνομα των Σκοπίων ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας σημείωσε ότι «αυτό που θα χρησιμοποιηθεί ως όνομα για το νέο κράτος δεν είναι απλά μια ονομασία που θα το χαρακτηρίσει στις διεθνείς του σχέσεις ή θα προσδιορίσει την εσωτερική δομή του ή την παρουσία του στο ίδιο το κράτος. Εάν περιέχει το όνομα Μακεδονία είναι μια αμφισβήτηση της ιστορικότητος και της ιστορικής εδαφικότητος αυτού που σήμερα ονομάζουμε Μακεδονία. Και βεβαίως είναι και τα παράγωγα αυτής της ονομασίας. Δηλαδή πώς θα χαρακτηρίζεται η γλώσσα που θα ομιλεί το κράτος αυτό; Ποια είναι θα είναι η εθνότητα ή η εθνικότητα η οποία θα αναγνωρίζεται στο κράτος αυτό; Και κατ’ εξακολούθηση ποια θα είναι υπηκοότητα; Πώς θα χαρακτηρίζεται η εκκλησία που θα δημιουργηθεί σε αυτό το κράτος;».

Όπως συνέχισε ο Μητροπολίτης, από το πώς θα χαρακτηριστεί η γλώσσα, η εθνότητα και η εκκλησία του γειτονικού κράτους «θα επιβεβαιωθεί ή δεν θα επιβεβαιωθεί ο αλυτρωτισμός της χώρας αυτής έναντι τρίτων. Γι’ αυτό και επιμένουμε ότι θα πρέπει να υπάρξει σύνεση, θα πρέπει να υπάρξει μια σκέψη σωστή ώστε η χρήση του νέου ονόματος να μη δημιουργήσει παρεπόμενες συνέπειες ή απώλειες».

Σε ό,τι αφορά την επιστολή του πρωθυπουργού στον αρχιεπίσκοπο ο κ. Χρυσόστομος σημείωσε πως έχει «συναινετικό χαρακτήρα και κατάφερε να απαλύνει τις όποιες οξύνσεις και τις όποιες εντάσεις είχαν αρχίσει να δημιουργούνται και μέσα στην εκκλησία ως αντίδραση αλλά και στο ποίμνιο».

Τέλος, ο Μητροπολίτης τάχθηκε κατά της διοργάνωσης κινητοποιήσεων από την εκκλησία για το θέμα του σκοπιανού, τονίζοντας ότι όσες φορές στο παρελθόν η Εκκλησία χρησιμοποίησε τέτοια μέσα δεν πέτυχε τις διεκδικήσεις της και έμεινε και εκτεθειμένη.
Στ.Μ.