Παρασκευή, 12 Ιανουαρίου 2018 19:46

Η πίτα των δικηγόρων μπροστά στον κίνδυνο ιδιωτικοποίησης τμήματος της δικαιοσύνης

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Περικλής Ξηρογιάννης με την τυχερή του Συλλόγου για το 2018 Νικολέττα Παρθενίου και το φλουρί που της έτυχε Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Περικλής Ξηρογιάννης με την τυχερή του Συλλόγου για το 2018 Νικολέττα Παρθενίου και το φλουρί που της έτυχε

ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Στον κίνδυνο να οδηγήσει σε ιδιωτικοποίηση τμήματος της δικαιοσύνης η διάταξη του πολυνομοσχεδίου που ψηφίζεται τη Δευτέρα, για την υποχρεωτική διαμεσολάβηση σε ιδιωτικές διαφορές, αναφέρθηκε ο νέος πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Περικλής Ξηρογιάννης, κατά την εκδήλωση κοπής της πίτας του Συλλόγου, η οποία πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο Δικαστικό Μέγαρο. Στην ίδια εκδήλωση η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας και δικηγόρος, Ελένη Αλειφέρη, μίλησε για επίθεση που έχει εξαπολυθεί εναντίον των δικηγόρων και της δικαιοσύνης με σκοπό τον έλεγχό τους, ενώ ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, ευχήθηκε να αμβλυνθούν οι αντιθέσεις μεταξύ της εκτελεστικής και της δικαστικής εξουσίας…

Το φλουρί της πίτας έτυχε στη δικηγόρο Νικολέττα Παρθενίου, ενώ όλοι, εκτός από τον δήμαρχο Καλαμάτας, δεν παρέλειψαν να αναφερθούν στην προηγούμενη διοίκηση του Δικηγορικού Συλλόγου και τον προηγούμενο πρόεδρο, Κώστα Μαργέλη, τονίζοντας ότι με τη δραστηριότητά τους ανέβασαν περαιτέρω το κύρος του Συλλόγου.

Στη σύντομη ομιλία του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Περικλής Ξηρογιάννης, υπογράμμισε την αναγκαιότητα προστασίας των θεμελιωδών Συνταγματικών δικαιωμάτων των πολιτών η οποία συνδέεται άμεσα με το έργο των δικηγόρων.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της υποχρεωτικής διαμεσολάβησης ο Περικλής Ξηρογιάννης εξήγησε: «Συμπωματικά είμαστε στις ημέρες ψήφισης πολυνομοσχεδίου που περιλαμβάνει διατάξεις που κινδυνεύουν να αλλοιώσουν την απονομή της δικαιοσύνης. Εισάγεται ταχύτατα, χωρίς δυνατότητα ουσιαστικής διαβούλευσης και μελέτης, ο θεσμός της υποχρεωτικής διαμεσολάβησης σε διαφορές ιδιωτικού δικαίου, ως υποχρεωτική προδικασία. Ο χρόνος και το κόστος προσφυγής στη διαδικασία αυτή, με την απειλή κύρωσης για το διάδικο που αρνείται ή δεν μπορεί να συμμετάσχει, καθώς και η μη διασφάλιση τοπικής αρμοδιότητας του διαμεσολαβητή, σε μητρώο που θα τηρείται στο πρωτοδικείο ή το εφετείο, δημιουργεί κίνδυνο μεταφοράς των διαδίκων στην έδρα των ισχυρών, με ρήτρες προσχώρησης ή όπου επιλέξει η κεντρική επιτροπή διαμεσολάβησης. Εκτιμάμε ότι θα λειτουργήσει ο νέος θεσμός ως πρόσχωμα άσκησης εκ μέρους του πολίτη των ενδίκων βοηθημάτων που του παρέχονται από το νόμο και θα καταστήσει απαγορευτική την πρόσβαση στα δικαστήρια για τους οικονομικά ασθενέστερους πολίτες, δημιουργώντας ορατό κίνδυνο ιδιωτικοποίησης τμήματος της δικαιοσύνης».

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου σημείωσε επίσης ότι το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει και άλλες έντονα προβληματικές διατάξεις, όπως εκείνη που αφορά τις προϋποθέσεις για την κήρυξη απεργίας από πρωτοβάθμια σωματεία.

Η αντιπεριφερειάρχης Ελένη Αλειφέρη στο δικό της χαιρετισμό, εκτός από τις ευχές που έδωσε,  τόνισε ότι μέχρι τώρα οι δικηγόροι και οι δικαστές δεν πτοούνται από τις επιθέσεις που δέχονται. Σχολίασε πως «από τη μικρή μου εμπειρία από την πολιτική, όποιοι θέλουν να ελέγξουν κάποιον πρώτα προσπαθούν να τον αποδομήσουν. Πιστεύω ακράδαντα ότι ούτε οι δικηγόροι ούτε οι δικαστές επιθυμούν κανένας φορέας εξουσίας και κανένα πρόσωπο θα πρέπει να ελέγξει τη δικαιοσύνη. Και πιστεύω ότι οι δικηγόροι σε αυτό θα πρωτοστατήσουν».

Επιπλέον η Ελένη Αλειφέρη υποστήριξε ότι ο κλάδος των δικηγόρων έχει υποστεί μια βαθιά συκοφαντία, με γενικές και αόριστες κατηγορίες περί φοροδιαφυγής κ.ά. Πρόσθεσε όμως ότι η κοινωνία έχει καταλάβει πως ο δικηγορικός κόσμος βρίσκεται σε πολύ δύσκολη οικονομική θέση και πως θα σταθεί δίπλα στους δικηγόρους γιατί «πραγματικά οι πολίτες καταλαβαίνουν ότι οι δικηγόροι είναι αυτοί που μπορούν να τους εγγυηθούν την άσκηση των συνταγματικών τους δικαιωμάτων».  

Χαιρετισμό απεύθυνε επίσης, εκτός από το δήμαρχο Καλαμάτας, ο δήμαρχος Οιχαλίας Αριστείδης Σταθόπουλος. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο νέος πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, Βαγγέλης Ξυγκώρος, και φυσικά ο δικηγορικός κόσμος, οι δικαστές, οι δικαστικοί υπάλληλοι.
Στ.Μ.