Τετάρτη, 17 Ιανουαρίου 2018 19:30

Οπτικοί Καλαμάτας: Ο ΕΟΠΥΥ μας καταδικάζει σε κλείσιμο, δεν υπογράφουμε τις συμβάσεις

Ηλίας Αλεξόπουλος, Ευθυμία Βασιλαδιώτη, Όλγα Τσάμη, Χρήστος Τσάμης, Μάγδα Αλεξοπούλου, Λάμπρος Βαλσαμάκης, Σταύρος Παναγιωτόπουλος και Νικήτας Μπούνας Ηλίας Αλεξόπουλος, Ευθυμία Βασιλαδιώτη, Όλγα Τσάμη, Χρήστος Τσάμης, Μάγδα Αλεξοπούλου, Λάμπρος Βαλσαμάκης, Σταύρος Παναγιωτόπουλος και Νικήτας Μπούνας

ΕΜΜΕΣΗ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ
«Δεν πρόκειται να υπογράψουμε την καταδίκη των επιχειρήσεών μας», τόνισαν το πρωί, σε συνέντευξη Τύπου στην Καλαμάτα, οπτικοί της πόλης, αναφερόμενοι στη νέα σύμβαση που ετοίμασε ο ΕΟΠΥΥ για την αγορά από τους ασφαλισμένους γυαλιών ύστερα από συνταγή γιατρού. Οι οπτικοί της Καλαμάτας υποστήριξαν ότι με τη σύμβαση αυτή αντί να πληρώνονται από τον ΕΟΠΥΥ για τη δουλειά τους τελικά θα καλούνται να πληρώσουν στο κράτος και στο τέλος θα αναγκαστούν να κλείσουν τα μαγαζιά τους. Οι οπτικοί απευθύνονται στους ασφαλισμένους, τους καλούν να μην πέσουν θύματα της παραπληροφόρησης του ΕΟΠΥΥ, να ενημερωθούν για το πώς ακριβώς έχουν τα πράγματα…

Τη συνέντευξη Τύπου έδωσαν οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ένωσης Οπτικών και Οπτομετρών Ελλάδας Χρήστος Τσάμης και Ηλίας Αλεξόπουλος, πλαισιωμένοι από την Ευθυμία Βασιλαδιώτη, την Όλγα Τσάμη, τη Μάγδα Αλεξοπούλου, τον Λάμπρο Βαλσαμάκη, τον Σταύρο Παναγιωτόπουλο, τον Νικήτα Μπούνα, τη Μάρθα Σινάπη και τον Γιάννη Μιχόπουλο.

Ο Χρήστος Τσάμης τόνισε ότι μετά την αποτυχημένη περσινή προσπάθεια του, ο ΕΟΠΥΥ επανήλθε πριν λίγες ημέρες για να αλλάξει το καθεστώς προμήθειας γυαλιών με συνταγή γιατρού από τα καταστήματα οπτικών.

Σύμφωνα με το νέο καθεστώς, οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να πάρουν από τους οπτικούς γυαλιά αξίας μόνο μέχρι 100 ευρώ. Το κόστος αυτό θα το επιβαρύνονται οι ίδιες οι επιχειρήσεις οπτικών, οι οποίες σύμφωνα με τη νέα σύμβαση που έχει ετοιμάσει ο ΕΟΠΥΥ θα πληρώνονται από τον Οργανισμό σε χρονικό βάθος 90 ημερών.

Ο Χρήστος Τσάμης υπογράμμισε ότι αυτά τα πράγματα δεν μπορούν να γίνουν και είναι απίθανο να βρεθεί οπτικός που θα υπογράψει τέτοια σύμβαση.

Ειδικότερα σημείωσε ότι οι επιχειρήσεις οπτικών, όπως όλες οι επιχειρήσεις της χώρας, δεν έχουν τη δυνατότητα να μείνουν απλήρωτες επί 90 ημέρες. Επιπλέον δε υπογράμμισε ότι η φετινή δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για τα οπτικά μειώθηκε στα 47.000.000 ευρώ από 56.500.000 ευρώ που ήταν πέρσι, κάτι που σημαίνει ότι με το που θα ξεπεραστεί το ποσό του φετινού προϋπολογισμού θα λειτουργήσει αυτόματα κόφτης, δηλαδή θα κουρευτεί η αποζημίωση που θα πρέπει να καταβληθεί στους οπτικούς, οι οποίοι όμως θα έχουν εν τω μεταξύ πληρώσει τους προμηθευτές τους, το ΦΠΑ και τους υπόλοιπους φόρους.

Πέραν αυτών, συνέχισε ο Χρήστος Τσάμης, ο ΕΟΠΥΥ χρωστάει στις επιχειρήσεις οπτικών πολλά εκατομμύρια ευρώ από το 2011, τις έχει δηλαδή φέρει ήδη σε πιεστική οικονομική κατάσταση και πραγματικά δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλο κούρεμα των αποζημιώσεων που τους οφείλει το κράτος.

Ο εκπρόσωπος των οπτικών της περιοχής σχολίασε ότι «η σύμβαση είναι γραμμένη στο πόδι, από άσχετους ανθρώπους, κάνοντας απίθανο το ενδεχόμενο κάποιος οπτικός να υπογράψει. Η σύμβαση λέει ότι πρέπει να χρηματοδοτήσουμε το κράτος, σε μια περίοδο κρίσης, σε μια περίοδο που οι τράπεζες δεν χρηματοδοτούν τους οπτικούς».

Πρόσθεσε ότι «ο οπτικός δεν μπορεί να πουλάει ένα προϊόν αξίας 100 ευρώ και να μην παίρνει πίσω ούτε 10 ευρώ,  γιατί υπάρχει και τέτοια περίπτωση. Η σύμβαση λέει ότι αν δεν βγει ο προϋπολογισμός θα γίνει κούρεμα, όμως θα έχουμε ήδη πληρώσει τον ΦΠΑ, τους προμηθευτές και τους φόρους».

Ένα άλλο σχόλιο που έκανε ο Χρήστος Τσάμης είναι ότι «αν βρεθεί κάποιος συνάδελφος να υπογράψει τη σύμβαση εγώ ευχαρίστως θα του στείλω τους ασφαλισμένους-πελάτες μου. Να ξέρει όμως ότι δεν θα αντέξει για πολύ».

Η άποψη που εξέφρασαν οι οπτικοί είναι ότι η συγκεκριμένη σύμβαση του ΕΟΠΥΥ αποτελεί ένα τέχνασμα ώστε να μην φανεί στους ασφαλισμένους ότι γίνεται μια ακόμη περικοπή των ασφαλιστικών παροχών που δικαιούνται. Γιατί, όπως τόνισαν, ουσιαστικά πρόκειται για περικοπή απέναντι στους ίδιους τους ασφαλισμένους και όχι αποκλειστικά στους οπτικούς.

Ο Χρήστος Τσάμης ζήτησε από τους ασφαλισμένους πελάτες των οπτικών καταστημάτων «να μην πέσουν στην παγίδα από όσα θα ακούσουν αυτές τις ημέρες», «να μην έρθουν σε αντιπαράθεση με τα καταστήματα οπτικών που δεν ευθύνονται αλλά αντίθετα θίγονται πολύ σοβαρά», «δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα ότι εμείς δεν θέλουμε να κάνουμε σύμβαση. Βεβαίως θέλουμε, πάντα συνεργαζόμαστε με τα ταμεία, πολλές φορές με κόστος. Αρκεί να αναλογιστεί ο κόσμος ότι ο ΕΟΠΥΥ μας χρωστάει εκατομμύρια ευρώ εδώ και οχτώ χρόνια».
Στ.Μ.