Σάββατο, 20 Ιανουαρίου 2018 11:46

Ανεξέλεγκτη η Μητρόπολη, αυθαιρετεί σε προστατευόμενους από το νόμο ναούς!

ΣΤΕΓΑΣΤΡΟ ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΣΕ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΑ ΜΝΗΜΕΙΑ
"Ξαναχτύπησε" η Μητρόπολη Μεσσηνίας και προέβη σε μια ακόμη αυθαίρετη κατασκευή σε προστατευόμενο από το νόμο ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Έκρυψε και κατέστρεψε την όψη των χαρακτηρισμένων ως ιστορικών μνημείων ναών του Αγίου Νικολάου Φραγκόλιμνας και του Αγίου Αθανασίου Τζάνε, απέναντι από τα γραφεία της Μητρόπολης και την επισκοπική κατοικία του Μητροπολίτη Μεσσηνίας…

Δυστυχώς όμως δεν προκαλεί έκπληξη αυτή η βάρβαρη παρέμβαση της Μητρόπολης, που μάλιστα έγινε σε ένα δικό της μνημείο. Έχουν προηγηθεί και άλλες. Και χωρίς ποτέ να υποστεί τις κυρώσεις που επιβάλλει η νομοθεσία. Φαίνεται ότι το κράτος και οι Υπηρεσίες του για λόγους «ευσέβειας» διστάζουν να επιβάλουν στη Μητρόπολη την αποκατάσταση της ζημιάς που προξενεί στην πολιτιστική κληρονομία του τόπου και του λαού.

Η Μητρόπολη λοιπόν κατασκεύασε, μπροστά από στο εξωτερικό κοίλο των δύο ιερών του δίδυμου οικοδομήματος, στέγαστρο για τα αυτοκίνητα των εργαζομένων και επισκεπτών στα γραφεία της. Στέγαστρο με πράσινο δίχτυ που χρησιμοποιούν οι αγρότες για να προστατεύουν τις καλλιέργειές τους από τον αέρα και το χαλάζι.

Έχει προηγηθεί, μεταξύ άλλων ίσως, η κατασκευή παράνομου εξώστη στον επίσης προστατευόμενο Άγιο Νικόλαο Φλαρίου, στην παλιά Καλαμάτα. Τότε η Υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού αντέδρασε δημόσια, όμως η Μητρόπολη την αγνόησε επιδεικτικά.

Σχετικά πρόσφατα επίσης αντικαταστάθηκε χωρίς άδεια το δάπεδο στο Ταξιαρχάκι, στην πλατεία Μαυρομιχάλη και πάλι χωρίς να αποκατασταθεί η νομιμότητα.

Σημειώνεται ότι οι ναοί Αγίου Νικολάου Φραγκόλιμνας και Αγίου Αθανασίου Τζάνε χαρακτηρίστηκαν ως ιστορικά διατηρητέα μνημεία με τη δημοσίευση της σχετικής απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 471/Β/28-8-1987) και με την εξής περιγραφή: «…Ι. Β) Χαρακτηρίζουμε ως ιστορικά διατηρητέα μνημεία, προστατευόμενα από τις διατάξεις του άρθρου 52 του Κ.Ν 5351 / 32 "περί Αρχ/των", τα εξής εκκλησιαστικά και κοσμικά κτίρια της Καλαμάτας:

1.Άγιος Νικόλαος Φραγκολίμνας - Άγιος Αθανάσιος Τζάνε, επί της οδού Πατριάρχου Μελετίου: Δίδυμος μονόκλιτος ναός με δίρριχτη στέγη και τρίπλευρη κόγχη ιερού, κτίσμα των αρχών του 19ου αιώνα. Τα αρχιτεκτονικά μέλη των θυρωμάτων προέρχονται από τον πυρποληθέντα ναό του Αγίου Αθανασίου Τζάνε του 17ου αιώνα που προϋπήρχε στη θέση αυτή.».
Στ.Μ.