Πέμπτη, 01 Φεβρουαρίου 2018 18:42

Αποχαιρετισμός στον Μαλαπάνη: «Η ζωή θέλει χαμόγελο ακόμη και όταν είναι δυσβάσταχτη»

«ΘΑ ΣΕ ΦΕΡΟΥΜΕ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΜΕΣΑ ΜΑΣ»
Το ήθος, η ειλικρίνεια και η αξιοπρέπεια του Χρήστου Μαλαπάνη είναι εκείνες οι αρετές που θα μείνουν για πάντα ζωντανές και δεν θα αφήσουν να σβήσει η μνήμη του από την Καλαμάτα και τους ανθρώπους της. Σε αυτή την περιγραφή συνέπεσαν και οι τρεις ομιλητές μετά την νεκρώσιμη ακολουθία,  που τελέστηκε το απόγευμα στον Άγιο Νικόλαο και συγκεκριμένα ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας, ο πρώην δήμαρχος Σταύρος Μπένος και ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος. Η κόρη του Χρήστου Μαλαπάνη, Πόπη, αποχαιρετώντας τον είπε ότι η ίδια και τα αδέρφια της θα μπορέσουν να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους γιατί «μας έμαθες ότι η ζωή είναι όμορφη έτσι κι’ αλλιώς και ότι θέλει χαμόγελο ακόμη και όταν είναι δυσβάσταχτη»…

Στην κηδεία παραβρέθηκαν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης, η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, βουλευτές, δήμαρχοι, άλλοι παράγοντες της αυτοδιοίκησης, στελέχη υπουργείων, παλιοί συνεργάτες του Χρήστου Μαλαπάνη και πλήθος άλλου κόσμου.

Η πομπή μετέβη από τον Άγιο Νικόλαο στο Δημαρχείο της Αριστομένους και μετά στο νεκροταφείο, ενώ τον εκλιπόντα συνόδευσαν κρατώντας κορδέλες που ακουμπούσαν στο αυτοκίνητο με το φέρετρο ο Παναγιώτης Νίκας και οι πρώην δήμαρχοι Σταύρος Μπένος, Παναγής Κουμάντος και Γιώργος Κουτσούλης. Πένθιμα εμβατήρια παιάνιζε η Δημοτική Φιλαρμονική της Καλαμάτας.

Στον επικήδειο που εκφώνησε ο Παναγιώτης Νίκας τόνισε ότι ο Χρήστος Μαλαπάνης ανήκει κατά γενική αποδοχή στην ομάδα των άξιων δημάρχων που έχουν υπηρετήσει την Καλαμάτα. Τόνισε ότι διέθεσε για την πόλη τις εξειδικευμένες γνώσεις του, την ακάματη εργατικότητά του, την ευρηματικότητά του, την οργανωτικότητά του, την οξυμένη κρίση και την αποτελεσματικότητά του.

Πρόσθεσε ο νυν δήμαρχος Καλαμάτας ότι στην προσφορά του Χρήστου Μαλαπάνη προσδίδει μεγαλύτερη αξία το γεγονός ότι «οι ενέργειές και οι σχεδιασμοί του ήσαν άρρηκτα συνδεδεμένοι με τη διαφάνεια, το διάλογο και την ουσιαστική δημοκρατική συμπεριφορά». Επίσης είπε ότι ήταν σπουδαία η ομορφιά του χαρακτήρα του και ότι «ήταν σεμνός και ταπεινός μέχρι παρεξηγήσεως, όπως ταιριάζει στους πραγματικά μεγάλους άνδρες» και κλείνοντας ανέφερε ότι η ιστορία και η Καλαμάτα ποτέ δεν θα τον ξεχάσουν.

Ο Σταύρος Μπένος, εξαιρετικά συγκινημένος, ανέφερε ότι ο Χρήστος Μαλαπάνης ξεχώριζε πάνω απ’ όλα για το απαράμιλλο ήθος του και πως η σεμνότητά του έφτανε ακόμη και στα όρια της αγοραφοβίας, σχολιάζοντας μάλιστα ότι από τη σεμνότητα αυτή δίσταζε ακόμη και να χαιρετίσει κόσμο, κάτι που το παρεξηγούσαν οι ψηφοφόροι.

Ο Σταύρος Μπένος είπε επίσης ότι οι τρεις αγάπες του Χρήστου Μαλαπάνη ήταν η οικογένειά του, η Καλαμάτα και ο ΟΤΕ. Τόνισε ειδικότερα ότι ήταν υπέροχος σύζυγος και πατέρας, ότι στο Δήμο κατάφερε να συσπειρώσει όλο το πνευματικό κεκτημένο και όλους τους αγώνες της πόλης για να την οδηγήσει πιο μπροστά, ενώ για τον ΟΤΕ ανέφερε ότι χωρίς τη δική του συμμετοχή η μεταρρύθμιση του Οργανισμού δεν θα είχε φτάσει στο επίπεδο που έφτασε.

Κλείνοντας ο Σταύρος Μπένος σημείωσε ότι «σήμερα αρχίζουμε για τον Χρήστο μας την ισόβια ακολουθία. Θα σε φέρουμε συνέχεια μέσα μας».

Η κόρη του Χρήστου Μαλαπάνη, Πόπη, αποχαιρετώντας τον του είπε ότι ήταν τυχερή που μεγάλωσε δίπλα του, ότι ήταν γεμάτος με αγάπη και σοφία και πως «όταν μιλούσες τα λόγια σου έμπαιναν κατευθείαν μέσα μου και γίνονταν φάρος». Επίσης του είπε ότι «έψαχνες με επιμονή το καλό σε όλους τους ανθρώπους και τελικά το έβρισκες και αυτοί σου ανήγαν την καρδιά τους αδιαπραγμάτευτα» αλλά και ότι «όταν θυμώνω σε σκέφτομαι και συγχωρώ πιο εύκολα». Τέλος τον διαβεβαίωσε ότι «ζήσαμε πολύ ευτυχισμένοι στο πλάι σου και θα συνεχίσουμε, όπως εσύ μας έμαθες».

Τέλος ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας, Χρυσόστομος, ανέφερε ότι ο Χρήστος Μαλαπάνης τον επισκεπτόταν στο γραφείο του και συζητούσαν διάφορα θέματα και μέσα από αυτή την επικοινωνία διαπίστωσε ότι ήταν άνθρωπος με ήθος, όχι το τετριμμένο της ηθικής συμπεριφοράς αλλά με τη στάση της ζωής του απέναντι στην οικογένειά του και τους υπόλοιπους ανθρώπους. Επίσης διαπίστωσε ότι «είχε μια ειλικρίνεια και εντιμότητα στους λόγους του. Με ευθύνη μπορούσε να σου πει αν συμφωνεί ή δεν συμφωνεί, να σου πει το λόγο του και τον αντίλογό του, χωρίς να σε προκαλέσει και χωρίς να σου δώσει τη δυνατότητα να τον παρεξηγήσεις». Επιπλέον ο Μητροπολίτης είπε ότι ο Χρήστος Μαλαπάνης είχε «πολιτική αξιοπρέπεια, την οποία διέκρινα όταν εκείνος ήξερε τη στιγμή που έπρεπε να αφήσει την καρέκλα της εξουσίας, διότι δεν δεχόταν να κάνει συμβιβασμούς ούτε για τον εαυτό του ούτε για τους οικείους του και για το ευρύτερο περιβάλλον».

Τέλος ο Μητροπολίτης είπε ότι «ο Χρήστος Μαλαπάνης συνεχίζει να είναι ο άνθρωπος του ήθους, της εντιμότητας και της αξιοπρέπειας».
Στ.Μ.