Τρίτη, 20 Φεβρουαρίου 2018 19:58

Ο Γιάνης Βαρουφάκης για τη σχέση των βασανιστηρίων της CIA και των μνημονίων στην Ελλάδα

Ο Γιάνης Βαρουφάκης για τη σχέση των βασανιστηρίων της CIA και των μνημονίων στην Ελλάδα

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Μνημόνια θα συνεχίσουν να υπάρχουν και μετά την ολοκλήρωση των μνημονίων, υποστήριξε το μεσημέρι ο Γιάνης Βαρουφάκης, επικεφαλής του νέου πολιτικού κόμματος ΜέΡΑ25, κατά την επίσκεψή του στο δήμαρχο Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα. Μόνο που για επικοινωνιακούς λόγους δεν θα λέγονται μνημόνια, όπως συνέχισε, αλλά πιθανότατα «ενισχυμένη επιτήρηση», στο πρότυπο της μετονομασίας των βασανιστηρίων της CIA, από την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους και μετά, σε «ενισχυμένη ανάκριση»…

Τον Γιάνη Βαρουφάκη «καλοδέχτηκε», όπως τόνισε χαρακτηριστικά, στο γραφείο του αργά το μεσημέρι, ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας, που αυτή τη φορά αντί για ύμνους υπέρ της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέφερε ότι η Ευρώπη χρειάζεται «νέες ιδέες. Πολλά έχουν τελματώσει, αυτό είναι η αλήθεια (…) Η Ευρώπη θέλει νέες ιδέες, νέες απόψεις, κονταροχτυπήματα, θέσεις και απόψεις. Αυτό είναι μια πραγματικότητα, όλα αλλάζουν».

Επίσης ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας ανέφερε για τον Γιάνη Βαρουφάκη ότι «είτε συμφωνεί κάποιος μαζί του είτε διαφωνεί δεν μπορεί να μην πει ότι πρόκειται για μια πολύ σημαντική προσωπικότητα, η οποία έχει εμβέλεια πολύ πέραν της Ελλάδος. Και του ευχόμαστε οι προσπάθειες οι οποίες καταβάλλει να έχουν μια επιτυχία και απήχηση στους ευρωπαϊκούς λαούς γιατί η πορεία μας δεν μπορεί να είναι άλλη από το να έρθουν οι ευρωπαϊκοί λαοί όλο και πιο κοντά».

Από την πλευρά του ο Γιάνης Βαρουφάκης χαρακτήρισε ως «συγκινητική» τη φιλοξενία του στο Δήμο Καλαμάτας, ενώ σχολίασε ότι επίσης είναι «συγκινητική η εμπειρία να επισκέπτεται κανείς σε αυτή τη ρημαγμένη Ελλάδα Δήμους όπως της Καλαμάτας, όπου αποδεικνύεται έμπρακτα καθημερινά πως οι Έλληνες και οι Ελληνίδες, όταν τους δίνεται η ευκαιρία στο πλαίσιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κάνουν θαύματα».

Ο Γιάνης Βαρουφάκης ανακοίνωσε, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ότι στις 26 Μάρτη ιδρύεται και επίσημα στην Αθήνα το νέο κόμμα ΜέΡΑ25, που σημαίνει «Μέτωπο Ευρωπαϊκής Ρεαλιστικής Ανυπακοής».

Σε αναφορά δημοσιογράφου για τη συνύπαρξη των λέων Ρεαλισμός και Ανυπακοή ο Γιάνης Βαρουφάκης σχολίασε ότι το ευρωπαϊκό κατεστημένο σήμερα «δεν ακούει τους λαούς, δεν αντιμετωπίζει ρεαλιστικά τις πραγματικές κρίσεις, που ουσιαστικά αποδομούν την Ευρώπη. Είναι σημαντικό εμείς οι δημοκράτες να είμαστε υπεύθυνοι και ανυπάκουοι ταυτόχρονα». Πρόσθεσε ότι το ΜέΡΑ25 έρχεται να καλύψει το πολιτικό κενό που υπάρχει στη χώρα.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις που του τέθηκαν, μεταξύ των οποίων η μη απόφαση για την εκταμίευση της δόσης από το eurogroup. Όπως υποστήριξε, «αυτό δεν σημαίνει απολύτως τίποτα. Η δόση θα εκταμιευθεί όταν χρειάζεται να πάρουν τα χρήματα από τη μία τσέπη της τρόικας για να τα δώσουν στην άλλη. Γιατί αυτές οι δόσεις δεν πηγαίνουν στην ελληνική κοινωνία. Είναι η προσποίηση της τρόικας ότι η Ελλάς αποπληρώνει ένα μη αποπληρώσιμο χρέος. Παίρνει χρήματα από τη μια τσέπη, την τσέπη του ESM και τα δίνει στην άλλη τσέπη, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Και όλα αυτά υπό όρους που συρρικνώνουν τον ελληνικό ιδιωτικό τομέα και τελικά τον ελληνισμό».

Σε ό,τι αφορά το αν η χώρα τελειώνει το καλοκαίρι με τα μνημόνια ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε: «Η CIA μετά τους Δίδυμους Πύργους έπαψε να μιλάει για βασανιστήρια, μίλησε για ενισχυμένη ανάκριση. Έτσι και η τρόικα, δεν μιλάει για μνημόνια αλλά για ενισχυμένη επιτήρηση. Όλα αυτά είναι στο πλαίσιο το επικοινωνιακό».

Πρόσθεσε ότι τόσο ο Τόμας Βίζερ, απερχόμενος πρόεδρος του euroworking group όσο και ο Κλάους Ρέγκλινγκ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ESM, έχουν δηλώσει σαφώς ότι το καλοκαίρι ούτε καθαρή έξοδος της χώρας από τα μνημόνια θα υπάρχει ούτε και αναδιάρθρωση του χρέους θα γίνει.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης ανέφερε ακόμη, απαντώντας στις δηλώσεις του Τόμας Βίζερ, ότι η πολιτική του ως υπουργού Οικονομικών επιβάρυνε τη χώρα με 200 δισ. ευρώ, ότι οι αναφορές αυτές ουσιαστικά αποτελούν παραδοχή ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι «δουλοπαροικία χρέους», με τη μέθοδο της μετακύλισης του μη βιώσιμου χρέους της χώρας στο διηνεκές. Σχολίασε επιπλέον ότι αντιμετωπίζει τις δηλώσεις του Τόμας Βίζερ «με συμπάθεια και με βαθιά τιμή για το ότι επέλεξαν εμένα για να αποδεχθούν ουσιαστικά τη μη βιωσιμότητα ενός χρέους που φορτώθηκε στην Ελλάδα».

Σχετικά με τα ελληνοτουρκικά προβλήματα ο Γιάνης Βαρουφάκης σχολίασε ότι «η Τουρκία είναι πάντα μια απειλή για την Ελλάδα, αλλά είναι ακόμα μεγαλύτερη απειλή για τον Τουρκικό λαό. Οποιαδήποτε κίνηση δημιουργεί σχέσεις ζεστές μεταξύ των Ελλήνων δημοκρατών και των Τούρκων δημοκρατών, οι οποίοι αυτή τη στιγμή είναι χειμαζόμενοι, είναι θετική».

Για το Μακεδονικό ζήτημα ο Γιάνης Βαφρουφάκης ανέφερε: «Η Αρχαία Μακεδονία ήταν Ελληνική. Η νέα Μακεδονία, ένα κομμάτι της, το μεγαλύτερο, είναι ελληνικό, το υπόλοιπο κομμάτι της δεν είναι ελληνικό. Το Μοναστήριον για παράδειγμα, που ήταν κέντρο της Μακεδονίας, κέντρο του Ελληνισμού κάποτε, προφανώς δεν είναι ελληνικό. Θεωρώ ότι μια σύνθετη ονομασία, η οποία αναγνωρίζει ότι υπάρχει ένα κομμάτι της Μακεδονίας που δεν είναι Ελλάδα αλλά και ταυτόχρονα ότι αυτό το κομμάτι δεν είναι η Μακεδονία, είναι εθνικά η σωστή λύση για εμάς. Οι υστερίες, τα συλλαλητήρια του μίσους και αυτός ο αποπροσανατολισμός ενός λαού, αυτή τη στιγμή που η χώρα μας ερημοποιείται, δεν βοηθάει στη νηφαλιότητα».

Τέλος, σε ό,τι αφορά το σκάνδαλο Novartis, ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε ότι «θέλουμε να ζούμε σε μια χώρα όπου η δικαιοσύνη να λειτουργεί ανεξάρτητα από τους δημοσιογράφους, τους δημάρχους, τους πολιτικούς, τους πανεπιστημιακούς…, έτσι ώστε να εξιχνιάζονται αυτού του είδους οι υποθέσεις. Η λύση δεν είναι κάποιοι πολιτικοί να στήνουν ειδικά δικαστήρια για τους άλλους πολιτικούς. Η λύση είναι οι θεσμικές αλλαγές στο χώρο της δικαιοσύνης, ώστε να υπάρχει ένας ανακριτής, κάτι αντίστοιχο με το FBI, ώστε να μην υπάρχει αυτή η πλήρης ασυδοσία. Το γεγονός ότι το Ελληνικό κράτος, ιδίως μετά την μεταπολίτευση, μετετράπη σε ένα κράτος προσοδοθήρα, ο οποίος φορτώνει τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού με τεράστια κόστη και χρέη υπέρ μιας μικρής διεφθαρμένης ολιγαρχίας είναι δεδομένο. Αλλά θα ήθελα να ξεφύγουμε από τη διαδικασία του κυνηγιού μαγισσών συγκεκριμένων ανθρώπων από συγκεκριμένους ανθρώπους».

Στ.Μ.